Alergii, factori declanșatori: 7 posibili alergeni

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Alergii, factori declanșatori. Pisicile pot provoca alergii   FOTO: pexels.com
Alergii, factori declanșatori. Pisicile pot provoca alergii FOTO: pexels.com

Alergii, factori declanșatori. Alergiile apar când sistemul imunitar are o reacție exagerată legat de un alergen, o substanță altfel inofensivă pentru ceilalți.

Alergii, factori declanșatori. Din ce în ce mai mulți oameni au alergii. Platforma medicinenet.com susține că aproximativ una din cinci persoane dezvoltă alergii. Iar cea mai bună modalitate de a reduce simptomele de alergie este evitarea alergenilor.

Iată câțiva factori declanșatori:

1. Pisici – observați că strănutați, tușiți, aveți ochi roșii sau erupții cutanate de fiecare dată când este aproape un prieten blănos? Este posibil să aveți alergie la părul de animal. Chiar și o pisică fără păr sau un câine ras poate declanșa alergii. Încercați să aspirați mai des. Investiți într-un sistem de filtrare a aerului la domiciliu poate fi de asemenea utilă.

2. Gândaci - pot provoca reacții alergice cum ar fi strănutul, tusea, mâncărime în zona ochilor, nasului, gurii și gâtului. Proteinele din excrementele de gândac, saliva și din adăposturi sunt alergeni pentru unii oameni. Sunt cercetători care dau vina pe gândaci pentru creșterea ratelor de astm în ultimii 30 de ani.

3. Latex - se găsește peste tot în mănuși medicale, prezervative, bandaje adezive și chiar dispozitive medicale cum ar fi catetere și echipamente de anestezie. Reacțiile alergice la latex pot fi grave, chiar fatale, deși acest lucru este rar. Alte simptome includ nas înfundat, urticarie și dificultăți de respirație. Cu cât ați fost expuși mai mult la latex, cu atât este mai probabil să dezvoltați alergii la latex.

4. Nichel și aur - dacă cerceii sau colierul vă lasă o erupție cutanată în jurul gâtului, atunci înseamnă că puteți fi alergic la aur sau nichel. Este posibil să observați roșeață, erupție cutanată, bătăi uscate sau umflături. Netratate, aceste alergii pot închide la culoare pielea și o pot crăpa. Unii oameni cu reacții extreme la nichel ar trebui să evite chiar și alimentele cu conținut de nichel, cum ar fi peștele și ciocolata.

5. Medicamente - Mulți oameni au reacții alergice la medicamente care variază de la forme ușoare până la forme ce amenință viața. Deși unele reacții ușoare pot fi tratate cu antihistaminice sau steroizi, majoritatea medicilor vă vor sugera să întrerupeți administrarea medicamentelor. Medicul dumneavoastră poate găsi un medicament substitut la care nu sunteți alergic. Dacă ați avut reacții alergice severe la medicație, vă recomandăm să purtați un EpiPen și să aveți o brățară medicală sau o modalitate de a notifica îngrijitorii medicali asupra alergiei severe.

6. Alimente – Dacă ați simțit că vi se umflă limba sau gâtul după ce ați mâncat ceva sau dacă ați amețit, dacă aveți dificultăți de respirație sau urticarie, există mari șanse să aveți o reacție alergică la un aliment. Alergia alimentară afectează aproximativ 4% dintre adulți și puțin mai mulți copii. Simptomele alergiilor alimentare pot include și: tuse, vărsături, piele adevine palidă sau albastră, șoc și starea care poate pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie. Unele alergene comune alimentare include: ouă, lapte, arahide, nuci, pește, crustacee, grâu și soia.

7. Mucegai – Strănutul, mâncărimea în gât și ochii iritați sunt simptomele unei alergii la mucegai. Băile și subsolurile sunt locurile principale unde se pot dezvolta. O bună ventilație în băi și subsoluri nu încurajează creșterea mucegaiului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel