Mucegai, dușmanul nevăzut din casă. Cum îl ții departe

Florina Pop |
Data publicării:
Curățenia și aerisirea locuinței îndepărtează mucegaiul FOTO: pexels.com
Curățenia și aerisirea locuinței îndepărtează mucegaiul FOTO: pexels.com

Mulți oameni sunt alergici la mucegaiuri care, la unii, poate declanșa astmul.

Sporii de ciuperci, implicit de mucegai, se găsesc peste tot, sunt ușoare, se răspândesc prin aer și supraviețuiesc în condiții nefavorabile, se arată pe health.harvard.edu.

Aceștia se dezvoltă într-un mediu umed, cald, în interior sau în exterior. Din prima categorie, doar în Statele Unite s-au depistat peste 1.000 de mucegaiuri diferite. În prezența mucegaiurilor din case, oamenii pot prezenta simptome de rinită alergică, tuse și dificultăți de respirație. În aer liber e bine să evitați zonele unde se află grămezi de compost, iarbă tăiată, lemne umede și putrezite.

Din a doua categorie amintim Alternaria, ai căror spori sunt mai numeroși spre sfârșitul verii sau începutul toamnei, și Cladosporium.

„Persoanele alergice la mucegai trebuie să minimizeze expunerea la mucegaiuri prin evitarea zonelor împădurite sau a activităților cum ar fi frunzele umede. Evitați, de asemenea, activitățile în aer liber în zilele vântoase și ploioase, deoarece numărul de spori de mucegai crește în condiții calde, umede și imediat după furtunile de vară", potrivit sursei citate.

Cum stați departe de mucegai

Ca să vă feriți de mucegaiuri e indicat să păstrați nivelurile de umiditate cât mai mici posibil - nu mai mult de 50% - toată ziua. Puteți folosi un aparat de aer condiționat sau un dezumidificator în timpul lunilor umede. Aveți grijă ca locuința să fie ventilată, inclusiv în băi și bucătării.

Alte sfaturi de la health.harvard.edu: curățarea suprafețele acoperite cu mucegai cu înălbitor și apă, aruncarea obiectelor mucegăite – cărți, haine, hârtii -, neudarea deasă a plantelor din casă și lipsa covoarelor din baie și pivniță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel