Sănătatea începe din casă, sfaturi pentru o locuință sănătoasă și sigură

Casă sănătoasă
Casă sănătoasă

Cei mai mulți dintre noi petrec cel puțin jumătate din viață în casă fără să realizeze că există o legătură între locuința noastră și sănătatea noastră. Casele noastre ne pot face să ne simțim în siguranță, dar ne pot face și rău.

Unele case ar putea avea o mulțime de pericole pentru sănătate, de la cele vizibile cum ar fi vopsele pe bază de plumb, mucegai, rozătoare și insecte, până la cele invizibile dar ucigătoare, cum ar fi monoxidul de carbon și radonul.

Multe case au condiții nesănătoase, motiv pentru care Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a raportat că o locuință din 16 are niveluri ridicate de radon, una din 10 are scurgeri de apă, una din șase au probleme structurale, una din patru are vopsea pe bază de plumb și nu are o alarmă care detectează fumul.

Iată câteva modalități prin care puteți face ca dormitorul, camera de zi să fie mai sănătoase: instalați alarme de fum pe fiecare etaj și în apropierea tuturor dormitoarelor, testați aceste alarme de fum lunar și schimbați bateriile în fiecare an. Instalați alarmele de monoxid de carbon în apropierea dormitoarelor. Nu fumați și nu permiteți nimănui să fumeze în casă. Curățați des, astfel încât insectele și rozătoarele să nu aibă un loc unde să se năpustească, păstrați-vă podeaua fără cabluri electrice și alte aglomerări, cum ar fi încălțămintea, jucăriile și îmbrăcămintea. Specialiștii de la Medicine.Net.com vă sfătuiesc să vă testați casa pentru vopseaua cu plumb.

Bucătărie aerisită și curată

Medicii de la MedicineNet.com susțin că este foarte important ca bucătăria să fie curată și prezintă câteva modalități de a vă asigura că bucătăria dvs. este sănătoasă. De exemplu, nu folosiți niciodată soba sau cuptorul pentru încălzirea casei. Folosiți un ventilator cu hotă sau alt ventilator de evacuare pentru bucătărie. În mod ideal se va aerisi în afară; cei care nu au aerisire în exterior mențin otrăvurile și umiditatea în casă.

Instalați o alarmă de monoxid de carbon. Nu lăsați niciodată alimentele nesupravegheate pe aragaz. Evitați să purtați haine cu mâneci lungi, încastrate în timpul gătitului. Dacă găsiți dăunători cum ar fi gândacii, furnicile sau rozătoarele în bucătărie, există modalități sigure și sănătoase de a le opri. Etanșați deschiderile spre exterior și între camere pentru a evita dăunarea.

Puneți mâncarea departe, curățați-o și acoperiți gunoiul și gunoiul pentru a dăuna dăunătorii. Fixați scurgeri și ștergeți apa vărsată, astfel încât dăunătorii să nu aibă nimic de băut. Utilizați momeli închise, capcane și geluri numai dacă este necesar.Nu folosiți niciodată bombe sau nebuloase.
Utilizați produse de curățare sigure și de combatere a dăunătorilor (păstrați-le în siguranță, departe de copii, urmați indicațiile etichetei și aruncați-le în siguranță).

Baia și mansarda, în condiții de siguranță

Păstrați toate medicamentele departe de copii blocându-le într-un dulap de medicamente. Curățați umezeala și mucegaiul și deschideți ferestrele și ușile pentru a obține aer curat. Utilizați un ventilator de evacuare a băii, care este ventilat în exterior; un ventilator care nu este ventilat în afară păstrează umezeală în casă.

Instalați barele de prindere pe peretele cadă și cabină de duș și lângă toaletă dacă cineva din casă are probleme de mobilitate. Pentru a păstra mansarda în condiții de siguranță, verificați scurgerile de apă de pe acoperiș.

Asigurați-vă că mansarda este ventilată corespunzător pentru a preveni umiditatea care promovează creșterea mucegaiului. Sigilați golurile în jurul acoperișurilor și a mansardelor pentru a ține rozătoarele și insectele din casă.

Scări și holuri libere

Scările și holurile ar trebui să fie libere de aglomerație. Utilizați porți de scară în partea de sus și de jos a scărilor dacă copiii locuiesc sau vizitează casa. Păstrați un bec deasupra scărilor și pe hol, atașați ferm covorul scărilor la fiecare pas sau îndepărtați covorul și fixați treptele de scări din cauciuc. Montați balustrade pe ambele părți ale scărilor.

Pentru a avea o locuință sigură și sănătoasă, luați în considerare și curtea și zonele exterioare. Dacă aveți un rezervor septic sau un puț privat, mențineți-l corespunzător pentru a preveni bolile. Dacă aveți o piscină, utilizați porți de închidere cu auto-închidere și garduri cu patru laturi pentru a împiedica accesul neintenționat al copiilor mici.

Cum mențineți curățenia

O casă curată este o modalitate de a avea o locuință mai sănătoasă. Praful din casă se curăță bine, inclusiv orificiile de ventilație pentru a reduce polenul și alte alergenii din aer. Păstrați medicamente organizate într-un dulap special, fără să mai țineți medicamente mai vechi. Dacă un medicament a expirat, aruncați-l în siguranță.

Îndepărtați orice articole vechi și care nu mai sunt folosite, care ar putea fi "toxice", inclusiv produse de curățare, diluanți, uleiuri, solvenți. Nu aruncați aceste obiecte în coșul de gunoi obișnuit. Acestea ar trebui eliminate în mod corespunzător, așa că contactați departamentul local de salubritate pentru a afla unde este amplasat centrul de evacuare a deșeurilor periculoase.

Dacă aveți un șemineu cu un coș de fum, curățați-l profesional pentru a reduce șansele de expunere la monoxid de carbon. Mucegaiul poate fi periculos și poate îmbolnăvi declanșând reacții alergice. Curăță mucegaiul din băi și alte zone umede cu un produs de curățare netoxic. Asigurați-vă că toate covoarele sunt securizate, nu alunecă. Covoarele de pe podelele goale trebuie să fie spălate. Toate băile ar trebui să aibă covorase antiderapante. Și nu uitați, o casă sănătoasă vă poate ajuta să aveți un corp sănătos!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel