Alimentele bogate în vitamina D, mai bune pentru inimă decât suplimentele. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay
Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay

Un nou studiu, realizat pe grupuri de femei și de bărbați, arată că vitamina D o putem obține foarte bine și din anumite alimente; în plus acest aport este mai bun pentru sănătatea inimii decât suplimentele.

Consumul de alimente bogate în vitamina D poate avea efecte de protecție asupra inimii, potrivit unui nou studiu în Journal of Human Nutrition and Dietetics (link studiu).

Studiul a fost realizat în perioada 2001–2012 și a inclus 1.514 bărbați și 1.528 de femei din zona Atenei, în Grecia. În cele mai mici, medii și cele mai mari categorii de aport de vitamina D, evenimentele cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidentele vasculare cerebrale, au avut loc la 24%, 17% și resectiv 12% dintre bărbați și la 14%, 10% și 11% dintre femei.

Parctic, studiul arată că la cei care au un aport mare de vitamina D din alimente scade rata de evenimente cardiovasculare.

Apoi, spre deosebire de studiile pe suplimentele de vitamina D, care au arătat efecte benefice modeste până la neutre asupra sănătății inimii, acest studiu a relevat faptul că aportul crescut de vitamina D din surse alimentare poate proteja împotriva problemelor legate de inimă, în special la bărbați.

Prima și cea mai bună sursă de vitamina D este expunderea la soare, timp în care organismul uman o produce. Vitaina se sintetizează la nivelul pielii, prin expunerea la razele ultraviolete B.

Nutriționiștii spun că alimentele bogate în vitamina D sunt: iaurturile și brânzeturile, peștele gras (hering, soon sau ton), carnea de porc – dar din ea nu trebuie să facem exces -, ciupercile, ouăle, halibutul, cerealele fortificate și tofu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel