Alimentele bogate în vitamina D, mai bune pentru inimă decât suplimentele. Studiu

Dana Lascu / 10 apr 2020 / 12:42
Suplimentele alimentare pot fi periculoase
Suplimentele alimentare pot fi periculoase

Un nou studiu, realizat pe grupuri de femei și de bărbați, arată că vitamina D o putem obține foarte bine și din anumite alimente; în plus acest aport este mai bun pentru sănătatea inimii decât suplimentele.

Consumul de alimente bogate în vitamina D poate avea efecte de protecție asupra inimii, potrivit unui nou studiu în Journal of Human Nutrition and Dietetics (link studiu).

Studiul a fost realizat în perioada 2001–2012 și a inclus 1.514 bărbați și 1.528 de femei din zona Atenei, în Grecia. În cele mai mici, medii și cele mai mari categorii de aport de vitamina D, evenimentele cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidentele vasculare cerebrale, au avut loc la 24%, 17% și resectiv 12% dintre bărbați și la 14%, 10% și 11% dintre femei.

Parctic, studiul arată că la cei care au un aport mare de vitamina D din alimente scade rata de evenimente cardiovasculare.

Apoi, spre deosebire de studiile pe suplimentele de vitamina D, care au arătat efecte benefice modeste până la neutre asupra sănătății inimii, acest studiu a relevat faptul că aportul crescut de vitamina D din surse alimentare poate proteja împotriva problemelor legate de inimă, în special la bărbați.

Prima și cea mai bună sursă de vitamina D este expunderea la soare, timp în care organismul uman o produce. Vitaina se sintetizează la nivelul pielii, prin expunerea la razele ultraviolete B.

Nutriționiștii spun că alimentele bogate în vitamina D sunt: iaurturile și brânzeturile, peștele gras (hering, soon sau ton), carnea de porc – dar din ea nu trebuie să facem exces -, ciupercile, ouăle, halibutul, cerealele fortificate și tofu.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy