Alimentele care nu trebuie consumate crude. Ce se întâmplă dacă bei lapte nefiert sau înghiți semințele merelor
Există unele practici alimentare pe care ar trebui să le evităm pentru a ne proteja sănătatea. De la consumul de alimente crude la tratarea necorespunzătoare a anumitor produse, există riscuri ascunse care pot...
În căutarea unui stil de viață sănătos, suntem adesea ghidați de alegerile alimentare pe care le facem. Cu toate acestea, există unele obiceiuri alimentare pe care ar trebui să le privim cu atenție pentru a ne asigura că ne menținem sănătatea în parametri optimi. Evitarea unor practici precum consumul de alimente crude sau tratarea inadecvată a anumitor produse poate face diferența între o digestie sănătoasă și potențialele riscuri pentru sănătate.
Specialiștii au enumerat mai multe alimente pe care nu ar trebui să le consumăm niciodată în stare crudă.
Cartofii
Cartofii sunt un aliment de bază în alimentație, dar ar trebui să încerci să eviți să-i consumi cruzi.
"Consumul de cartofi cruzi poate provoca balonare și efecte gastrointestinale nedorite, deoarece cartofii conțin amidonuri rezistente la digestie", spune Lisa Davis, PhD, șefa de nutriție la Terra's Kitchen, potrivit The Healthy.
Mai rău, dacă cartofii cruzi stau mult timp într-un mediu cald sau umed, aceștia se pot înverzi și pot dezvolta o toxină numită solanină. Dacă un cartof pare să aibă pete verzi pe el, ar trebui să eviți să-l mănânci în totalitate, deoarece solanina ar putea provoca simptome asemănătoare cu cele ale unei intoxicații alimentare.
Carne și pui
Carnea de vită, porc, pui și curcan crudă sau insuficient gătită prezintă riscuri serioase pentru sănătate. Majoritatea păsărilor crude conțin Campylobacter. De asemenea, acestea pot conține Salmonella, Clostridium perfringens și alte bacterii. Carnea crudă poate conține Salmonella, E. coli, Yersinia și alte bacterii. Cea mai sigură opțiune este să gătești alimentele la aceste temperaturi recomandate.
Crenvurști
Crenvurștii nu sunt cea mai nutritivă hrană așa cum este, dar să-i consumi cruzi poate fi extrem de periculos. Este o greșeală comună să crezi că, deoarece sunt pre-gătiți, crenvurștii pot fi consumați direct din pachet ca și mezelurile.
Conform FDA, crenvurștii ambalați pot fi contaminați cu bacteria Listeria, care poate fi ucisă doar prin reîncălzirea acestora.
Vezi și: Cine nu ar trebui să mănânce usturoi. Dacă ai aceste boli, renunță la usturoi
Lapte

Lapte crud, nefiert - FOTO: Freepik@vwalakte
S-ar putea să auziți "lapte crud" și să vă întrebați ce ar putea însemna asta. Dar laptele crud este real și este periculos. Laptele care provine direct de la o vacă, fără a fi pasteurizat, poate conține bacterii nocive precum E. coli și Salmonella. Conform FDA, laptele crud este de 150 de ori mai probabil să provoace intoxicații alimentare decât alte produse lactate.
Sâmburii sau semințele de mere, mango, piersici, pere sau caise
Deși majoritatea oamenilor nu le mănâncă, semințele de mere, piersici și caise conțin un compus care se poate transforma în cianură organică.
Acest compus este cunoscut sub numele de amigdalină, care este un glicozid cianogen, adică o substanță care poate elibera cianură în organism atunci când este metabolizată. Amigdalina este prezentă în semințele de mere, piersici, caise și alte semințe din familia rozaceelor.
Când semințele sunt măcinate sau mestecate, enzimele din organism sau bacteriile intestinale pot descompune amigdalina în cianură și alte substanțe. Cantitatea de cianură eliberată poate fi toxică în cantități mari. Totuși, experții susțin că este nevoie de o cantitate semnificativă de semințe consumate pentru a avea efecte toxice, și de obicei oamenii nu consumă o cantitate suficient de mare pentru a avea astfel de efecte.
În general, organismul uman are mecanisme de detoxifiere pentru a gestiona cantități mici de cianură, dar consumul excesiv poate duce la simptome severe de toxicitate, cum ar fi dificultăți de respirație, senzații de greață și vărsături, convulsii și chiar deces în cazuri extreme.
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
-
-
Ce se întâmplă cu concediile medicale. Alexandru Rogobete, anunț06.11.2025, 16:22
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
