De ce să nu mai spui niciodată că mierea se zaharisește. De ce se "strică" atunci când bagi linguriță de metal
De ce e greșit să spui că mierea se zaharisește. De ce cristalizează mierea când bagi lingurița de metal?
Cu toții știm că mierea din borcane își schimbă textura dacă folosim lingurițe de metal sau alte obiecte în afară de lemn. De asemenea, cu toții folosim vorba conform căreia "s-a zaharisit mierea".
Ei bine, este incorect să spui că mierea se zaharisește, pentru că aceste termen înseamnă că mierea devine mai dulce sau mai bogată în zahăr pe măsură de stă.
În realitate, mierea naturală conține o cantitate stabilă de zahăr și nu se transformă în altceva pe parcursul timpului.
În realitate, mierea cristalizează, iar asta nu înseamnă că devine mai dulce, ci doar că își schimbă textura în timp.
Cristalizarea mierii este un proces natural și nu afectează în mod negativ calitatea sau siguranța ei, dar îi poate schimba aspectul și textura.
Cristalizarea mierii este un proces natural în care zahărul din miere, adică fructoza și glucoza, se solidifică și formează cristale fine.
Acest proces poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv temperatura, conținutul de apă și proporția relativă de glucoză și fructoză din miere.
De ce se cristalizează mierea?
Păi, conținutul de zahăr din miere influențează procesu de cristalizare.
Mierea cu un conținut mai mare de glucoză are tendința de a cristaliza mai repede decât cea cu conținut mai mare de fructoză.
Apoi, temperatura joacă un rol important în cristalizarea mierii, astfel dă mierea cristalizează mai repede la temperaturi mai scăzute, în timp ce temperaturile mai reci încurajează formarea de cristale.
Un alt lucru important este cantitatea de apă din miere. Mierea cu un conținut mai mic de apă are tendința de a cristaliza mai repede.
Nu în ultimul rând, agitarea borcanului de miere poate duce la cristalizarea ei.
De ce cristalizează mierea când bagi lingurițe de metal?

Foto: Freepik @satura86
Deși nu există dovezi științifice solide care să susțină efectul lingurițelor metalice în miere, lemnul este preferat de unii oameni pentru că nu este un conductor termic și nu transferă căldura sau frigul la fel de repede ca metalul, menținând temperatura normală a mierii.
Lingurițele de lemn pot ajuta la menținerea temperaturii mierii la nivel constant, împiedicând astfel schimbările bruște care ar putea afecta cristalizarea.
În plus, lemnul este non-reactiv și nu afectează gustul sau compoziția mierii.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.

