Alimentele care previn apariția cancerului. Compusul care luptă împotriva tumorilor

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentele care previn aparitia cancerului - FOTO: Freepik@jcomp
alimentele care previn aparitia cancerului - FOTO: Freepik@jcomp

Alimentele care previn apariția cancerului le consumăm aproape zilnic. Un compus esențial din aceste alimente luptă împotriva tumorilor.

Alimentele care previn apariția cancerului. Un nou studiu sugerează că consumul de carne roșie și produse lactate ar putea contribui la combaterea cancerului. Un acid gras găsit în unele tipuri de carne și produse lactate a fost descoperit că ajută organismul să lupte împotriva tumorilor. 

Ca exemplu, unele cercetări au sugerat că consumul excesiv de carne roșie ar putea fi un factor de risc pentru anumite boli, cum ar fi cancerul de colon.

Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că un acid numit trans-vaccenic (TVA), prezent în carne de vită, miel și produse lactate, ar putea ajuta de fapt la protejarea organismului împotriva cancerului.

Compusul care luptă împotriva tumorilor

Oamenii de știință au descoperit că acest acid îmbunătățește capacitatea celulelor imune de a lupta împotriva tumorilor. Studiul a arătat, de asemenea, că pacienții cu niveluri mai mari de TVA în sângele lor au avut o reacție mai bună la imunoterapie, ceea ce sugerează că acesta ar putea funcționa ca un supliment alimentar pentru a completa tratamentele clinice împotriva cancerului.

Profesorul Jing Chen, de la Universitatea din Chicago din SUA, a declarat că acest compus îmbunătățește imunitatea. 

”Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre dietă și sănătatea umană, și este foarte dificil să înțelegem mecanismele subiacente din cauza gamei variate de alimente pe care oamenii le consumă.

Dar dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metabolitii derivați din alimente, începem să vedem cum aceștia influențează fiziologia și patologia. Concentrându-ne pe nutrienții care pot activa răspunsurile celulelor T, am descoperit unul care îmbunătățește de fapt imunitatea anti-tumorală prin activarea unei căi imune importante”, a spus prof. Jing Chen, potrivit Express.

foto: Freepik@aloutte2019

Biblioteca nutrienților din sânge

În cadrul studiului, care a fost publicat în jurnalul Nature, echipa a început cu o bază de date de aproximativ 700 de molecule cunoscute provenind din alimente și a creat o ”bibliotecă de nutrienți din sânge” formată din 235 de molecule bioactive derivate din nutrienți. Aceștia au testat compușii din această nouă bibliotecă pentru capacitatea lor de a influența imunitatea anti-tumorală.

După ce oamenii de știință au evaluat cei mai buni șase candidați în celule umane și de șoareci, au constatat că TVA a avut cel mai bun rezultat.

”După milioane de ani de evoluție, există doar câteva sute de metaboliti derivați din alimente care circulă în sânge, deci asta înseamnă că aceștia ar putea avea o anumită importanță în biologia noastră.

Să vedem că un singur nutrient precum TVA are un mecanism foarte specific asupra unui tip de celulă imună, cu o răspuns fiziologic foarte profund la nivelul întregului organism - consider asta cu adevărat uimitor și intrigant”, a spus profesorul Chen.

Compusul care previne apariția cancerului

S-a constatat că hrănirea șoarecilor cu o dietă bogată în TVA a redus semnificativ potențialul de creștere al tumorilor de melanom și cancer de colon, precum și îmbunătățirea capacității organismului de a penetra tumorile.

Cercetătorii au analizat apoi mostre de sânge de la pacienți spitalizați care au fost supuși tratamentului cu imunoterapie pentru limfom și au descoperit că pacienții cu niveluri mai mari de TVA au avut tendința să răspundă mai bine la tratament decât cei cu niveluri mai mici.

În cele din urmă, studiul a descoperit că TVA a îmbunătățit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a ucide celulele leucemiei la pacienți.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu cred că consumul excesiv de carne roșie este soluția și speră să obțină rezultate similare în cazul plantelor. 

”Există o creștere a dovezilor cu privire la efectele dăunătoare ale consumului excesiv de carne roșie și lactate, așa că acest studiu nu ar trebui luat ca o scuză pentru a mânca mai multe cheeseburgere și pizza.

Există date preliminare care arată că alte acizi grași din plante acționează printr-un receptor similar, deci credem că există o mare probabilitate ca nutrienții din plante să poată realiza același lucru prin activarea căii CREB”, a mai adăugat profesorul Chen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel