Alimentele care previn apariția cancerului. Compusul care luptă împotriva tumorilor

Alimentele care previn apariția cancerului le consumăm aproape zilnic. Un compus esențial din aceste alimente luptă împotriva tumorilor.
Alimentele care previn apariția cancerului. Un nou studiu sugerează că consumul de carne roșie și produse lactate ar putea contribui la combaterea cancerului. Un acid gras găsit în unele tipuri de carne și produse lactate a fost descoperit că ajută organismul să lupte împotriva tumorilor.
Ca exemplu, unele cercetări au sugerat că consumul excesiv de carne roșie ar putea fi un factor de risc pentru anumite boli, cum ar fi cancerul de colon.
Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că un acid numit trans-vaccenic (TVA), prezent în carne de vită, miel și produse lactate, ar putea ajuta de fapt la protejarea organismului împotriva cancerului.
Compusul care luptă împotriva tumorilor
Oamenii de știință au descoperit că acest acid îmbunătățește capacitatea celulelor imune de a lupta împotriva tumorilor. Studiul a arătat, de asemenea, că pacienții cu niveluri mai mari de TVA în sângele lor au avut o reacție mai bună la imunoterapie, ceea ce sugerează că acesta ar putea funcționa ca un supliment alimentar pentru a completa tratamentele clinice împotriva cancerului.
Profesorul Jing Chen, de la Universitatea din Chicago din SUA, a declarat că acest compus îmbunătățește imunitatea.
”Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre dietă și sănătatea umană, și este foarte dificil să înțelegem mecanismele subiacente din cauza gamei variate de alimente pe care oamenii le consumă.
Dar dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metabolitii derivați din alimente, începem să vedem cum aceștia influențează fiziologia și patologia. Concentrându-ne pe nutrienții care pot activa răspunsurile celulelor T, am descoperit unul care îmbunătățește de fapt imunitatea anti-tumorală prin activarea unei căi imune importante”, a spus prof. Jing Chen, potrivit Express.
foto: Freepik@aloutte2019
Biblioteca nutrienților din sânge
În cadrul studiului, care a fost publicat în jurnalul Nature, echipa a început cu o bază de date de aproximativ 700 de molecule cunoscute provenind din alimente și a creat o ”bibliotecă de nutrienți din sânge” formată din 235 de molecule bioactive derivate din nutrienți. Aceștia au testat compușii din această nouă bibliotecă pentru capacitatea lor de a influența imunitatea anti-tumorală.
După ce oamenii de știință au evaluat cei mai buni șase candidați în celule umane și de șoareci, au constatat că TVA a avut cel mai bun rezultat.
”După milioane de ani de evoluție, există doar câteva sute de metaboliti derivați din alimente care circulă în sânge, deci asta înseamnă că aceștia ar putea avea o anumită importanță în biologia noastră.
Să vedem că un singur nutrient precum TVA are un mecanism foarte specific asupra unui tip de celulă imună, cu o răspuns fiziologic foarte profund la nivelul întregului organism - consider asta cu adevărat uimitor și intrigant”, a spus profesorul Chen.
Compusul care previne apariția cancerului
S-a constatat că hrănirea șoarecilor cu o dietă bogată în TVA a redus semnificativ potențialul de creștere al tumorilor de melanom și cancer de colon, precum și îmbunătățirea capacității organismului de a penetra tumorile.
Cercetătorii au analizat apoi mostre de sânge de la pacienți spitalizați care au fost supuși tratamentului cu imunoterapie pentru limfom și au descoperit că pacienții cu niveluri mai mari de TVA au avut tendința să răspundă mai bine la tratament decât cei cu niveluri mai mici.
În cele din urmă, studiul a descoperit că TVA a îmbunătățit capacitatea unui medicament de imunoterapie de a ucide celulele leucemiei la pacienți.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu cred că consumul excesiv de carne roșie este soluția și speră să obțină rezultate similare în cazul plantelor.
”Există o creștere a dovezilor cu privire la efectele dăunătoare ale consumului excesiv de carne roșie și lactate, așa că acest studiu nu ar trebui luat ca o scuză pentru a mânca mai multe cheeseburgere și pizza.
Există date preliminare care arată că alte acizi grași din plante acționează printr-un receptor similar, deci credem că există o mare probabilitate ca nutrienții din plante să poată realiza același lucru prin activarea căii CREB”, a mai adăugat profesorul Chen.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.