Alimentele care slăbesc memoria și concentrarea. Recomandarea unui nutriționist de la Harvard

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fast Food  FOTO: Pixabay
Fast Food FOTO: Pixabay

Prăjelile, alcoolul și zaharurile adăugate, consumate des, nu sunt pe placul creierului.

Medicul Uma Naidoo, psihiatru nutrițional, expert în știința creierului și membru al Școlii de Medicină de la Harvard, spune că apariția demenței ar putea fi prevenită dacă s-ar evita acele alimente care nu sunt pe placul bacteriilor intestinale, alimente care slăbesc memoria și concentrarea. Uma Naidoo, autor al cărții „This Is Your Brain on Food”, studiază modul în care bacteriile intestinale pot declanșa procese metabolice și afectează memoria.

Ce alimente să evităm, potrivit dr Uma Naidoo:

* zaharuri adăugate - o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în creier, iar studiile au găsit asocieri între tulburările de memorie și mai puțină plasticitate a hipocampului - partea a creierului care controlează memoria -  cu consumul de alimente procesate nesănătoase (produse de patiserie, sifon etc). Reprezentanții Asociației Americane a Inimii recomandă femeilor să nu consume mai mult de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi, iar bărbații să rămână sub 36 de grame de zahăr adăugat pe zi.

* prăjeli - fără cartofi prăjiți, chipsuri, fripturi etc; un studiu cu 18.080 de voluntari a demonstrat că o dietă bogată în prăjeli este legată de scoruri mai mici la învățare și memorie; o altă cercetare a observat că persoanele care au mâncat multe alimente prăjite au avut mai multe șanse de a dezvolta depresie în timpul vieții.

* carbohidrați cu încărcătură glicemică mare – deși alimentele bogate în carbohidrați - pâinea, pastele și alte produse din făină rafinată - nu sunt dulci, corpul le procesează în același mod în care face cu zahăr. Asta înseamnă că pot crește și riscul de depresie, mai susține medicul de la Harvard. Potrivit acestuia, nu trebuie eliminați cu totul carbohidrații din dietă, însă trebuie să avem grijă la calitatea carbohidraților pe care îi consumăm. Carbohidrații de „mai bună calitate” înseamnă: cereale integrale, alimente bogate în fibre; un studiu susține că acei oameni care au consumat carbohidrați de calitate mai bună, aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care consumau alimente cu carbohidrați de slabă calitate.

* alcool – un job stresant poate duce și la un consum mare de alcool; un specialist francez - Archana Singh-Manoux, profesor de cercetare și director la Institutul Francez de Sănătate și Cercetare Medicală, -  și echipa sa au analizat, timp de 23 de ani, efectele alcoolului asupra demenței în cazul a 9.087 de persoane, arată cnbc.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel