De ce se îngrașă românii iarna? Dr Șerban Damian, nutriționist, spune ce să mâncăm CORECT în sezonul rece

Vara s-a terminat demult, costumul de baie e ascuns în dulap și odată cu el am dat uitării și cât de mult ne-am străduit să arătăm bine la plajă. Acum, în prag de iarnă avem deja kilograme în plus. Medicul...
Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcție de cât de mult facem mișcare, dar și în funcție de zona în care locuim. De asemenea, acesta a dezvăluit și de ce oamenii au tendința să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă.
De ce mâncăm mai mult iarna
„În mod tradițional, până recent, alimentația oamenilor se modifica în funcție de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparație cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume și verdețuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creșterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime și carne de porc).
Totuși, în ultimii zeci de ani, situația s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulți oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privința alimentației, cel puțin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Așadar, alimentația oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunțarea la unele tradiții care implică și consumul anumitor alimente” a arătat medicul nutriționist.
Ce trebuie să mâncăm iarna
Dr Șerban Damian spune că dieta de iarnă trebuie să ne-o construim în funcție de anumiți parametri.
„Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viață ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute și muncă fizică și care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puțin o creștere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau mașina personală, nu dai nici măcar zăpada din față blocului – atunci nu ai de ce să te gândești să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulți pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari și mănâncă mai mult și mai consistent, conform tradițiilor", a explicat dr. Șerban Damian.
Cine are cu adevărat nevoie de alimente mai grase iarna, aflați pe DC News.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.