De ce se îngrașă românii iarna? Dr Șerban Damian, nutriționist, spune ce să mâncăm CORECT în sezonul rece
Vara s-a terminat demult, costumul de baie e ascuns în dulap și odată cu el am dat uitării și cât de mult ne-am străduit să arătăm bine la plajă. Acum, în prag de iarnă avem deja kilograme în plus. Medicul...
Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcție de cât de mult facem mișcare, dar și în funcție de zona în care locuim. De asemenea, acesta a dezvăluit și de ce oamenii au tendința să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă.
De ce mâncăm mai mult iarna
„În mod tradițional, până recent, alimentația oamenilor se modifica în funcție de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparație cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume și verdețuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creșterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime și carne de porc).
Totuși, în ultimii zeci de ani, situația s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulți oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privința alimentației, cel puțin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Așadar, alimentația oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunțarea la unele tradiții care implică și consumul anumitor alimente” a arătat medicul nutriționist.
Ce trebuie să mâncăm iarna
Dr Șerban Damian spune că dieta de iarnă trebuie să ne-o construim în funcție de anumiți parametri.
„Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viață ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute și muncă fizică și care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puțin o creștere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau mașina personală, nu dai nici măcar zăpada din față blocului – atunci nu ai de ce să te gândești să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulți pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari și mănâncă mai mult și mai consistent, conform tradițiilor", a explicat dr. Șerban Damian.
Cine are cu adevărat nevoie de alimente mai grase iarna, aflați pe DC News.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.

