Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce sunt gastrita, esofagita și refluxul gastro-esofagian. Care sunt alimentele care le provoacă și care sunt alimentele care te scapă de arsuri.
Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor.
Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos.
De multe ori, arsurile la stomac pot apărea după o masă copioasă. Dacă apar regulat și cresc în intensitate, este bine să ne adresăm medicului.
"Odată cu venirea primăverii se deschide sezonul gastritelor. Arsuri și dureri de stomac? Înseamnă că există o inflamație la nivelul superior al tubului digestiv, care poate fi gastrită, esofagită sau reflux gastro esofagian. Ce se întâmplă, de fapt?
În cazul gastritei are loc distrugerea stratului protector de mucus, celulele din peretele gastric vor fi expuse acțiunii sucurilor acide. Apare inflamația. Gastrita acută e cauzată de stres, în timp ce gastrită cronică poate avea cauze multiple.
Trebuie să vezi și: Arsura la stomac, rezultatul refluxului gastroesofagian. De ce apare PRIMĂVARA și care e TRUCUL prin care scapi de ea
Infecția cu Helicobacter pilori, singura bacterie, care poate supraviețui în mediul acid din stomac, e cea mai frecventă. Tratamentul prelungit cu aspirină sau antiinflamatoare de tip ibuprofen poate duce la gastrită.
Dintre obiceiurile nesănătoase, excesul de alcool și fumatul au efect negativ asupra mucoasei gastrice.
Alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente.
Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:
- Evitați alimentele acide sau cele care relaxează sfincterul gastro esofagian: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase ceai cafea alcool ciocolată.
- Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.
- Evitați ronțăielile și gustările dintre mese. Mesele rare scad secreția de suc gastric și ameliorează simptomele.
- Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute. Consumat cu moderație, stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană.
Esofagitele apar ca urmare a refluxului conținutului gastric acid prin sfincterul esofagian, înapoi în esofag. Spre deosebire de stomac, mucoasa esofagului nu este protejată de mucus, prin urmare sucul gastric regurgitat are efect iritant. Se manifestă prin arsură în epigastru, durere în capul pieptului, pierderea apetitului și gust neplăcut.
Micile episoade de reflux sunt normale și nu prezintă niciun pericol. Însă esofagita cronică înseamnă un sfincter care nu mai funcționează optim și lasă sucul gastric să urce în esofag.
- Alimentele dense, bogate în grăsimi și proteine precum mezeluri, carne, cașcaval. Sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului. Limitați grăsimile animale, prăjelile, uleiul.
- Alimentele acide și foarte picante, care produc iritarea suplimentară a mucoaselor: citrice, roșii, ananas, suc de fructe, băuturi carbogazoase și zahărul în exces.
- Alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaoa și ciocolată relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și nicotina/fumatul.
- Alimentele care cresc producția acidă din stomac: cafea ceai băuturi alcoolice fermentate de tip vin sau bere și băuturi răcoritoare carbogazoase.
- Beți lichidele înafara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului.
Cum scăpăm de arsurile la stomac, VEZI AICI
- Carne albă de pește, pui sau curcan
- legumele de culoare portocalie precum morcovi, ardei gras.
- Oțetul de mere băut în timpul mesei ameliorează arsurile și are efect alcalinizant", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.