Matina Kouvari de la Universitatea Harokopio, Atena, Grecia, susține că alimentele pe bază de plante nu garantează alegeri alimentare mai sănătoase și o stare mai bună de sănătate.
Potrivit acesteia, produsele vegetale sănătoase au fost, în principal, cele mai puțin procesate alimente, precum cereale integrale, fructe, legume, nuci, ulei de măsline și ceai/cafea, iar produsele vegetale nesănătoase din plante constau din sucuri, băuturi îndulcite, boabe rafinate, cartofi și orice fel de dulciuri (ciocolată, deserturi tradiționale grecești etc.). Studiul a examinat legătura dintre cantitatea și calitatea alimentelor pe bază de plante și sănătatea inimii pe o perioadă de 10 ani.
La studiu au participat 146 de persoane obeze cu tensiune arterială normală, lipide din sânge și glicemie. Într-un deceniu, aproape jumătate dintre acești participanți obezi au dezvoltat tensiune arterială ridicată, lipide în sânge și glicemie ridicată - combinație riscantă pentru sănătatea inimii, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.
Cercetătorii au observat că mâncarea de alimente nesănătoase pe bază de plante a fost asociată cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a lipidelor în sânge și a glicemiei ridicate.