Alimentele prăjite în ulei: de ce cresc tumorile atunci când le consumi

Angela Sabău |
Data publicării:
Alimentele prăjite în ulei
Alimentele prăjite în ulei

Alimentele prăjite în ulei au capacitatea de a agrava bolile inflamatorii ale intestinului și de a mări tumorile, dacă ele există, este concluzia cercetătorilor.

Alimentele prăjite în ulei vegetal sunt dintre cele mai consumate la nivel mondial. Pentru prima dată însă, oamenii de știință de la UMass Amherst și-au propus să examineze impactul consumului de ulei prăjit asupra bolii inflamatorii intestinale (IBD) și a cancerului de colon, folosind modele animale.

În lucrarea lor publicată chiar azi în Cancer Prevention Research, autorul principal și doctorandul Jianan Zhang, precum și profesorul asociat Guodong Zhang și șeful departamentului Eric Decker au arătat că hrănirea șoarecilor afectați de inflamație colonică exacerbată cu alimente prăjite în ulei a dus la creșterea tumorii și agravarea scurgerilor intestinale, răspândirea bacteriilor sau a produselor bacteriene toxice în fluxul sanguin.

 „Persoanele cu inflamație colonică sau cancer de colon ar trebui să fie conștiente de această cercetare”, spune Jianan Zhang.

Guodong Zhang, al cărui laborator de știință alimentară se concentrează pe descoperirea de noi ținte celulare în tratamentul cancerului de colon și modul de reducere a riscurilor de boala inflamatorie intestinală, subliniază că „nu este mesajul nostru că uleiul de prăjire poate provoca cancer. Mai degrabă, noua cercetare sugerează că consumul de alimente prăjite poate exacerba și avansa afecțiunile colonului.

În Statele Unite, multe persoane au aceste boli, dar multe dintre ele pot mânca în continuare fast food și mâncare prăjită”, spune Guodong Zhang. „Dacă cineva are cancer cu boala inflamatorie intestinală sau cancer de colon și mănâncă acest tip de mâncare, există șansele ca acestea să facă bolile mai agresive.”

Pentru experimentele lor, cercetătorii au utilizat un eșantion real de ulei de canola, în care a fost gătit falafel la 162 grade C într-un prăjitor comercial standard la un restaurant din Amherst, Massachusetts. "Uleiul de canola este folosit pe scară largă în America pentru prăjire", spune Jianan Zhang.

Reacții chimice dăunătoare sănătății

Decker, expert în chimia lipidelor, a efectuat analiza uleiului, care suferă o serie de reacții chimice în timpul procesului de prăjire. El a caracterizat profilele de acizi grași, nivelul acizilor grași liberi și starea de oxidare.

O combinație de ulei de prăjit și ulei proaspăt a fost adăugată la dieta unui grup de șoareci. Grupul de control a fost hrănit dieta amestecată doar cu ulei proaspăt. „Am încercat să imităm dieta umană”, spune Guodong Zhang.

Cercetătorii au analizat efectele dietelor asupra inflamației colonice, creșterii tumorii de colon și scurgerilor intestinale, descoperind că dieta cu ulei prăjit a înrăutățit toate afecțiunile. „Tumorile s-au dublat ca mărime la grupul de studiu, față de grupul de control”, spune Guodong Zhang.

Pentru a testa ipoteza lor că oxidarea acizilor grași polinesaturați, care apare la încălzirea uleiului, este esențială în efectele inflamatorii, cercetătorii au izolat compușii polari din uleiul de prăjit și au hrănit șoarecii. Rezultatele au fost „foarte asemănătoare” cu cele din experimentul în care șoarecii au fost hrăniți cu ulei de prăjit, sugerând că compușii polari au mediat efectele inflamatorii.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a impactului uleiului prăjit asupra sănătății va duce la orientări dietetice și politici de sănătate publică.

"Pentru persoanele cu boli inflamatorii ale intestinului sau care sunt predispuse la această boală este probabil o idee bună să mănânce mâncare mai puțin prăjită", spune Guodong Zhang.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel