Alimentul care reduce durerile articulare. Conține colagen și minerale. Se poate consuma cu pâine prăjită sau salată

Monika Baciu |
Data publicării:
alimentul care reduce durerile articulare - FOTO: Freepik@kovalnadiya
alimentul care reduce durerile articulare - FOTO: Freepik@kovalnadiya

Alimentul care reduce durerile articulare este încărcat cu colagen. Are beneficii și asupra pielii.

Alimentul care reduce durerile articulare este considerată o delicatesă în restaurante, însă gospodinele îl folosesc intens pentru a da gust mâncării. Acesta are o serie de beneficii si asupra tenului. 

Măduva osoasă, ingredientul cu multiple beneficii. De ce ar trebui să o consumi

Măduva osoasă este considerată o delicatesă în restaurantele gourmet. Măduva osoasă a început să fie apreciată și în cercurile de sănătate și fitness, datorită profilului său nutritiv stelar și a multitudinii de beneficii.

Măduva osoasă, ce este

Măduva osoasă este un tip de țesut spongios în centrul oaselor. Este mai concentrată în oasele coloanei vertebrale, șoldului și coapsei. Conține celule stem care se dezvoltă în celule roșii din sânge, celule albe din sânge sau trombocite, care sunt implicate în transportul oxigenului, funcția imunitară și coagularea sângelui.

Măduva osoasă a animalelor cum ar fi vaci, miei, este frecvent consumată în multe tipuri de bucătărie. Măduva osoasă poate fi, de asemenea, utilizată pentru a face supă de oase sau întinsă pe pâine, alături de legume prăjite sau feluri de mâncare din carne.

Vezi și: Dietă fără restricții. Ce presupune regula 80-20. Cum poți să mănânci orice fără să te îngrași

Măduva spinării, valori nutriționale

Măduva osoasă conține o cantitate bună de calorii și grăsimi, precum și cantități mici de nutrienți, cum ar fi proteinele și vitamina B12.

De exemplu, o lingură (14 grame) de măduvă osoasă oferă:

- Calorii: 110

- Grăsime totală: 12 grame

- Proteine: 1 gram

- Vitamina B12: 7% din doză zilnică de referință (CDI)

- Riboflavină: 6% din CDI

- Fier: 4% din CDI

- Vitamina E: 2% din CDI

- Fosfor: 1% din CDI

- Tiamină: 1% din CDI

- Vitamina A: 1% din CDI

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Măduva osoasă oferă o cantitate mică de vitamine B acid pantotenic, tiamină și biotină, care sunt necesare pentru procese corporale importante, inclusiv producția de energie, potrivit Healthline.

De asemenea, este bogată în colagen, cea mai abundentă proteină din corpul tău. Completarea dietei cu colagen este gândită pentru a promova sănătatea pielii şi de a reduce durerile articulare.

Mai mult decât atât, măduva osoasă provenită de la vaci, capre și oi conține acid linoleic conjugat (CLA), un tip de grăsime care ar putea reduce inflamația și îmbunătăți funcția imunitară.

Măduva osoasă, beneficii

Măduva osoasă conține colagen, glicină, glucozamină, și acid linoleic. Aceste substanțe au fost studiate extensiv pentru efectele lor potențiale asupra sănătății. Măduva osoasă contribuie la funcția articulară

Mai mulți compuși în măduva osoasă pot optimiza sănătatea articulaţiilor. De exemplu, glucozamina este un compus găsit în cartilaj, care este adesea folosit ca un remediu natural pentru osteoartrita datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a ameliora durerile articulare.

Colagenul poate sprijini producția de cartilaj articular pentru a ajuta la menținerea funcției articulare, de asemenea. Într-un studiu de 6 luni realizat pe un eșantion de 147 sportivi, completarea cu 10 grame de colagen pe zi a scăzut semnificativ durerile articulare legate de activitate.

Vezi și: Rutina vestimentară, primul semn de demență. La ce să fii atent atunci când vezi vârstnicii cu aceleași haine sau cu hainele murdare

Măduva osoasă, conținut de grăsimi sănătoase

Măduva osoasă care existî în mijlocul structurii oaselor conţine o cantitate mare de grăsimi. În acest moment, s-ar putea să vă simțiți îngrijorat să consumați acest aliment din cauza conținutului de grăsimi.

Cu toate acestea, lucrul pe care ar trebui să-l luați în considerare este modul în care vă oferă grăsimile sănătoase legate de prezența acizilor grași esențiali, notează Dr. Health Benefits.

Măduva osoasă, sursă importantă de colagen

De fapt, măduva osoasă este o sursă bună de colagen. În acest moment, colagenul este principala proteină structurală care are o formă asemănătoare gelului, cu structura netedă și care acoperă oasele. Într-adevăr, prezența colagenului este importantă, deoarece ne permite să ne mișcăm liber.

În consecință, colagenul participă la sigilarea și protejarea mucoasei tractului gastro-intestinal. Apoi, cu această funcție, măduva osoasă este, de asemenea, potrivită pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților în intestin.

Nu numai pentru asta, măduva osoasă face lucruri mari, cum ar fi reducerea alergiilor alimentare și sensibilitățile asupra oamenilor pentru consumul de gluten și lapte de vacă. Mai mult decât atât, ajută și la ameliorarea colitei ulcerative și a simptomelor de reflux acid. 

Vezi și: Cum să îți faci propriile pastile de supt când te doare gâtul. Ai nevoie de câteva ingrediente

Măduva osoasă conține și acizi grași

Următorul nutrient benefic conținut în măduva osoasă este prezența acizilor grași esențiali, cum ar fi acidul gras Omega-3. Acest acid gras valoros promovează funcționarea creierului, de asemenea. De asemenea, este cunoscut faptul că măduva osoasă are sursa bună de glicină. Astfel, consumul de alimente care sunt bogate în acizi grași este ideală pentru a promova starea generală de sănătate a organismului.

Măduva osoasă, sursă importantă de minerale

Următorul beneficiu pentru sănătate al măduvei osoase este modul în care acest aliment oferă o sursă bună de minerale, inclusiv fier, calciu, zinc, seleniu, magneziu, mangan, fosfor și alte tipuri de minerale, de asemenea. Ca urmare, mineralele din corpul nostru au un rol în promovarea funcției organismului. În acest moment, ele contribuie la protejarea organismului de riscurile de boală, oboseală cronică și menținerea echilibrului fluidelor cu siguranță. 

Măduva osoasă, scade inflamația

Deși inflamația pe termen scurt este o parte crucială a sistemului de apărare al corpului tău, se crede că inflamația cronică contribuie la afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.

Glicina, un tip de proteină găsită în măduva osoasă, a demonstrat proprietăți antiinflamatorii puternice în mai multe studii de eprubetă și poate ajuta la reducerea inflamației din organism.

Acidul linoleic (CLA), un alt compus în măduva osoasă. Acesta poate reduce markerii de inflamație din sânge. Potrivit unui studiu de 2 săptămâni la 23 de bărbați, cărora li s-au administrat 5.6 grame de CLA pe zi a scăzut în mod eficient nivelurile de proteine specifice implicate în inflamație, inclusiv factorul de necroză tumorală alfa și proteina C reactivă.

Vezi și: Bârfele, îmbolnăvire sigură. De ce bârfim și ce boli riscăm. Radu Leca: Românii sunt bârfitori, ne place să bârfim. Bârfitorul vrea să-și simtă valoarea, dar se minte singur

Măduva osoasă conține, de asemenea, adiponectină, un tip de hormon proteic care s-a dovedit a juca un rol central în reglarea inflamației și a funcției imune, potrivit Healthline.

Oamenii trebuie să consume cele mai bune alimente pentru a obține cele mai bune substanțe nutritive. În consecință, măduva osoasă este una dintre marile opțiuni pentru persoanele care doresc să construiască un corp mai sănătos și mai puternic. Odată cu prezența colagenului, măduva osoasă aduce multe tipuri de beneficii pentru sănătate cu siguranță. În acest caz, măduva osoasă poate ajuta la protejarea articulațiilor sănătoase, precum și la menținerea activității sistemului cardiovascular. 

Măduva osoasă promovează sănătatea pielii

Colagenul este un tip de proteină care se găsește în tot corpul tău, care joacă un rol esențial în sănătatea pielii. Un studiu de 8 săptămâni la 69 de femei a constatat că suplimentarea cu 2,5-5 grame de colagen a ajutat la îmbunătățirea elasticității și hidratării pielii.

În mod similar, un studiu efectuat pe șoareci a observat că tratamentul cu colagen timp de 8 săptămâni a crescut conținutul de colagen și activitatea antioxidantă a pielii, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva deteriorării și îmbătrânirii pielii.

Vezi și: Larva gândacului de bălegar, noua delicatesă din farfurii. Deși scârbos, e plin de vitamine, minerale și proteine

Ce fel de măduvă să alegeți

Puteți utiliza oase de la aproape orice animal, dar măduva osoasă de vită este o alegere excelentă pentru începători datorită dimensiunii oaselor și disponibilității pe scară largă.

Dacă intenționați să utilizați măduva osoasă ca bază pentru supă de oase sau supe, puteți utiliza întregul os din rețetă, mai degrabă decât să extrageți măduva separat.

De asemenea, puteți cere măcelarului să împartă oasele pentru dvs., ceea ce poate economisi o cantitate semnificativă de timp și efort dacă intenționați să-l mâncați direct din os după prăjire.

Pentru a prepara măduva osoasă, aşezaţi oasele de măduvă într-un cuptor la 232°C şi coaceți timp de aproximativ 15 minute. Măduva osoasă poate fi scoasă după gătit. Este adesea servită cu pâine prăjită.

Supa de oase este, de asemenea, comună, care se face prin fierberea oaselor timp de 24-48 de ore pentru a extrage substanțele nutritive și compușii benefici găsiți în măduva osoasă și osoasă.

Măduva osoasă conține mai mulți compuși care promovează sănătatea, inclusiv colagen, acid linoleic conjugat, glicină și glucozamină.

Vezi și: De ce să adaugi o picătură de oțet în cafea. 7 motive surprinzătoare cu efecte benefice asupra întregului corp

Măduva osoasă, cum se consumă

Puteți face măduvă osoasă în supă prin adăugarea ingredientelor precum zarvaturi pentru a stimula aroma, de asemenea. Mai mult decât atât, puteți prăji măduva osoasă și adăugați condimentele sau untul aromat pentru a avea cea mai bogată aromă.

Dacă doriți să aveți alimente sănătoase, doar adăugați măduva osoasă la salată. Se poate aromatiza cu ulei de măsline, lămâie și pătrunjel, dacă este necesar.

Când măduva osoasă este gătită, atunci o puteți mânca doar scoțând-o din os cu o lingură sau adăugați-o la o bucată de pâine prăjită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel