Alimentul care te scapă de problemele digestive, de Paști. "O FELIE este UTILĂ!" Aproape nimeni nu-l are acasă, dar e extrem de important

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimentul care te scapa de problemele digestive - Foto: Freepick @benzoix
Alimentul care te scapa de problemele digestive - Foto: Freepick @benzoix

Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atenția în ceea ce privește alimentația din timpul sărbătorilor.

Mesele de sărbători sunt o adevărat provocare pentru siluetă, iar alimentele grele preparate ne pot da mari bătăi de cap, motiv pentru care medicii și nutriționiștii atrag atenția să fim atenți la cantitate atunci când ne punem la masă.

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că întoarcerea la o alimentație normală după perioada de post poate reprezenta un risc pentru sănătate dacă nu este abordată corect.

"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.

Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.

Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă", susține medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce să mănânci, după ce ai ținut post

"După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimentate mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.

Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale", mai spune medicul.

Fructul care te scapă de problemele digestive după Paști

"Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.

Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc, poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel