Aloe vera, 6 beneficii dovedite științific. La ce e bună și ce efecte adverse are

Dana Lascu |
Data publicării:
Aloe vera, planta, are câteva beneficii dovedite științific
Aloe vera, planta, are câteva beneficii dovedite științific

Aloe vera este o plantă medicinală populară pe care oamenii o folosesc de mii de ani. Iată câteva dintre beneficiile ei dovedite prin studii, dar și efectele ei adverse:

Aloe vera, planta numită și Aloe barbadensis, este o plantă groasă, cu tulpini scurte și fruze care stochează apa. Este cunoscută pentru tratarea leziunilor pielii, dar are și alte câteva beneficii dovedite științific pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:

În primul rând, gelul din frunzele sale conține compuși bioactivi benefici, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.
Gelul de Aloe Vera conține antioxidanți puternici aparținând unei familii de substanțe cunoscute sub numele de polifenoli. Aceștia, împreună cu alți compuși din aloe vera, ajută la inhibarea creșterii anumitor bacterii care pot provoca infecții la om. Aloe vera este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice, de aceea fiind folosită ca adjuvant în vindecarea rănilor și tratarea problemelor pielii.

1. Accelerează vindecarea pielii

Aloe vera este folosită cel mai adesea ca unguent, nu în alimente. Planta are o istorie îndelungată de utilizare în tratarea plăgilor și, în special, arsurilor, inclusiv arsurilor solare. Farmacopeea SUA descrie preparatele de aloe vera ca protectoare a pielii încă din 1810-1820.

De exemplu, o revizuire a mai multor studii experimentale (link direct) a constatat că aloe vera ar putea reduce timpul de vindecare a arsurilor cu aproximativ 9 zile, comparativ cu medicația convențională. De asemenea, a ajutat la prevenirea înroșirea, mâncărimea și infecțiile pielii.

2. Reduce placa dentară

Cariile dentare și bolile gingivale sunt probleme de sănătate foarte frecvente. Unul dintre cele mai bune moduri de a preveni aceste afecțiuni este de a reduce acumularea de placă dentară sau de biofilme bacteriene pe dinți.

Într-un studiu (link direct) realizat pe apă de gură care a inclus 300 de oameni sănătoși, cercetătorii au comparat efectele a unui suc pur de aloe (100%) cu ingredientul antiseptic standard din apa de gură, clorhexidina. După 4 zile de utilizare, clătirea gurii cu suc de aloe vera a părut la fel de eficientă ca și clorhexidina în reducerea plăcii dentare. Un alt studiu (link direct) a descoperit beneficii similare ale clătirii gurii cu aloe vera pe o perioadă de 15 până la 30 de zile.

3. Adjuvant în tratamentul ulcerelor bucale

Ulcerele bucale se formează de obicei sub buză, în interiorul gurii și vindecarea lor durează circa o săptămână. Studiile au arătat că tratamentul cu aloe vera poate accelera vindecarea ulcerelor bucale. De exemplu, într-un studiu (link direct) de 7 zile efectuat pe 180 de persoane cu ulcere bucale recurente, aplicarea de aloe vera pe zona afectată a fost eficientă în reducerea dimensiunii ulcerelor.

Cu toate acestea, efectele sale benefice nu le-au depășit pe cele ale tratamentului convențional al ulcerului: corticosteroizii. Totuși, într-un alt studiu (link direct), cercetătorii au remarcat că gelul de aloe vera nu numai că a accelerat vindecarea ulcerelor bucale, ci a redus și durerea asociată acestora.

5. Poate îmbunătăți textura pielii și preveni ridurile

Există câteva dovezi destul de consistente care sugerează că gelul de aloe vera poate încetini îmbătrânirea pielii. Într-un studiu (link direct) realizat în 2009 pe 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, administrarea de gel de aloe vera oral a crescut producția de colagen și a îmbunătățit elasticitatea pielii pe o perioadă de 90 de zile. O recenzie (link direct) sugerează, de asemenea, că aloe vera ar putea ajuta pielea să-și păstreze umiditatea și să-și îmbunătățească integritatea, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu piele uscată.

6. Scade nivelul glicemiei

O analiză a opt studii (link direct) arată că aloe vera ar putea avea beneficii pentru persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2, datorită efectelor sale asupra controlului glicemic.

În ciuda aceste concluzii, realizatorii analizei au notat că nu sunt mulțumiți de calitatea studiilor existente, așa că nu recomandă utilizarea aloe vera în acest scop.

Efecte adverse

Deși Institutul național de Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) din SUA consideră aloe vera ca fiind relativ sigură pentru consum, există câteva efecte adverse cunoscute.

Aministrarea orală de aloe vera poate provoca crampe stomacale sau diaree din cauza efectelor sale laxative. Au existat, de asemenea, unele rapoarte privind leziunile hepatice asociate cu utilizarea suplimentelor cu aloe vera pe termen lung. NCCIH notează, de asemenea, că extractul pur de aloe vera pare să fie asociat cu riscul de cancer la șoareci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel