Anxietate de dimineață? De ce se întâmplă și ce trebuie să faci

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


V-ați trezit vreodată  anxios, temându-vă de ziua care urmează? Cei mai mulți dintre noi avem cel puțin o dată sau de două ori aceste simptome. Însă dacă aceste stări au loc cu regularitate, pot avea un efect negativ asupra calității vieții. 

 

Este complet normal să ne trezim anxioși sau panicați uneori, spune Natalie Wallace, LCSW, clinician de terapie comportamentală la Behavioral Associates din New York. Anxietatea ocazională de dimineață poate rezulta dintr-un coșmar pe care tocmai l-ați avut sau poate fi legată de nervi cu privire la un eveniment mare care apare la serviciu sau în viață, notează Womens Health Magazine. 

Dacă nu te trezești nerăbdător zil în șise, să spunem, înainte de nunta ta sau un proiect care schimbă cariera, atunci felicitări! Ești unul dintre puținii oameni extrem de bine reglați de pe Pământ. În general, sentimentele anxioase din aceste tipuri de circumstanțe foarte particulare vor trece și probabil nu vă veți simți așa mult timp.

Dar pentru unii oameni, anxietatea de dimineață este mai mult decât ocazională. Și dacă devine o apariție de rutină, atunci este timpul să-l înfruntați mai departe și să veniți cu metodele de prevenire care funcționează pentru dvs. - ca tehnicile de mai jos.

De ce simt anxietate dimineața?

„Anxietatea de dimineață" nu este un diagnostic medical formal. Dar este obișnuit (și normal) să te simți neliniștit în anumite momente ale zilei ocazional sau când ai ceva mare de rezolvat în ziua următoare.

De obicei, anxietatea provine din gânduri rele despre ziua următoare. „De multe ori am distorsionat gândurile despre realitatea zilelor noastre și a situațiilor noastre", spune Wallace. „Așadar, când începi să te gândești despre cât de rău va fi ceva, cât de stresat vei fi și cât de obosit ești, asta va ridica acea nesiguranță."

În timp ce se poate simți ca și când sunteți deosebit de epuizat mental / emoțional dimineața, corpul dvs. nu va trece prin nicio schimbare fiziologică în timp ce dormiți, care să determine să vă simțiți panicați când vă treziți. Este posibil ca nivelurile anumitor hormoni (precum cortizolul hormonului de stres) să fie mai mari dimineața.

Dacă vă treziți anxioși în majoritatea zilelor, ar fi înțelept să luați legătura cu un terapeut. Anxietatea consecventă - indiferent de ora din zi apare - poate indica o tulburare de anxietate generalizată (GAD), notează Wallace.

Și este normal ca GAD să apară la ore consistente. Unii oameni care au GAD se pot simți anxioși doar dimineața. "În mod normal, este corect înainte ca oamenii să se culce și când se trezesc dimineața", spune Wallace.

De ce? A avea anxietate dimineața tinde să interfereze cu starea ta de spirit și atitudinea pentru ziua următoare, iar a avea anxietate chiar înainte de culcare poate interfera cu somnul și, de asemenea, te va ajuta să te simți anxios când te trezești. De asemenea, anxietatea poate disipa pe măsură ce va trece ziua.

Care sunt semnele de anxietate de dimineață?

Numărul unu pe lista simptomelor: îngrijorare. În mod mental, veți simți că există probleme pe care trebuie să le rezolvați sau pe care nu le puteți rezolva, iar mintea dvs. va încerca să creeze soluții, spune Wallace.

Anxietatea creată de aceste gânduri de îngrijorare poate duce și la simptome fizice, inclusiv:

Oboseală
Transpiraţie
Greaţă
Muschii incordati

În plus față de gândurile de îngrijorare, dacă experimentați în mod regulat oricare dintre emoțiile sau comportamentele următoare când vă treziți, există șansa să aveți tulburare de anxietate generalizată:

Îți face griji pentru lucrurile care îți scapă de sub control
Creeare unui scenariu disproporțional cu realitatea
Ești îngrozit să iei decizii greșite
Nu ești în stare să te eliberezi de griji

„Cu anxietate generalizată, gândurile tale sunt în alertă și încerci să găsești soluții la probleme care nu pot fi realiste sau chiar pot fi catastrofale", spune ea. „Și atunci pot apărea acele simptome fizice - cursa cardiacă sau oboseală, de exemplu. Când toate acestea se petrec în corpul tău, ești epuizat. "

Ce poți face

Dacă vă simțiți anxioși în unele dimineți, atunci când aveți evenimente mari sau lucruri în minte, iată cinci moduri de a face față:

Dormi cât de des poți.

Fă sport regulat. Wallace sugerează să faci 30 de minute de sport dimineața, ceea ce poate elibera endorfine care ajută la calmarea anxietății și te poate face să te simți mai calm.

Practicați metodele obișnuite de auto-îngrijire dimineața pentru a vă ajuta să vă calmați, cum ar fi să faceți un duș calmant sau să mergeți la plimbare înainte de a începe ziua.

Aveți o rutină de dimineață, care vă poate ajuta să reduceți anxietatea pe care o puteți avea față de necunoscut în acea zi și să vă ajute să evitați anxietatea asociată cu senzația de anxietate dimineața.

Dă-ți timp să te relaxezi și să te trezești înainte de a-ți verifica telefonul, e-mailul sau noutățile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel