Apa cu arome e suc. Dr. Mihaela Bilic: Dacă aveți poftă de ceva dulce, mâncați dintr-o prăjitură!

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook informații despre apa cu arome: ce este aceasta, de fapt, și care sunt valorile...
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook informații despre apa cu arome: ce este aceasta, de fapt, și care sunt valorile nutriționale.
Într-o lume în care opțiunile pentru băuturi sunt nelimitate, apele aromatizate devin tot mai populare. Cu toate acestea, medicul Mihaela Bilic aduce o perspectivă importantă asupra acestor băuturi, împărtășind opinia sa pe pagina ei de Facebook.
Dr. Bilic subliniază definiția apei: un lichid vital, incolor, inodor și insipid. Apa este esențială pentru viață și, conform acestei definiții, orice lichid care se abate de la aceste caracteristici nu mai poate fi considerat apă.
”Apa cu arome e suc, nu apă!! Dacă ar fi să luăm o după definiție, apa este acest lichid vital fără de care viața nu ar exista. Și prin definiție este incoloră, inodoră și insipidă adică nu are culoare, miros și gust. Orice lichid care are adaos de zahăr, suc de fructe sau orice alt colorant nu mai este apă!Și la capitolul calorii lucrurile sunt foarte clare: apa este singurul element alimentar cu zero calorii, restul de lichide au aport caloric variabil de la 3-5 cal/100ml pentru ceai și cafea până la 45-60 cal/100ml pentru sucuri”, a explicat aceasta.
Unul dintre punctele principale ale dr. Mihaela Bilic se referă la conținutul caloric al băuturilor. Apa este singura băutură cu zero calorii. Pe de altă parte, majoritatea lichidelor, inclusiv apele aromatizate, conțin calorii variabile. Argumentul său este că aceste calorii, provenite în principal din zahăr, nu aduc satisfacție și nu sunt percepute de creier ca desert, făcându-le potențial dăunătoare în contextul gestionării greutății corporale.
Dr. Bilic subliniază, de asemenea, pericolul zahărului în exces și al altor îndulcitori. Indiferent de sursa îndulcitorului, aceste lichide încă aduc aport caloric, iar consumul lor în exces poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre. Ea argumentează că, în ciuda diversității etichetelor și denumirilor comerciale, aceste băuturi cu adaos de zahăr sau îndulcitori nu ar trebui să fie considerate drept alternative sănătoase la apă.
”Putem să considerăm că apa în care am pus felii de castravete, de lămâie sau frunze de mentă este o apă aromatizată cu valoare calorică nesemnificativă. Există și în comerț diferite ape cu arome pe care însă nu trebuie să le numim apă, ci limonadă! Conținutul lor de zahăr este mai mic decât în sucuri (aprox 20cal/100ml), deci seamănă cu un ice tea (ceai rece). Nu vă lăsați păcăliți de etichetă și nu le consumați pe post de apă, indiferent dacă agentul de îndulcire folosit este zahărul, siropul de glucoză-fructoză, siropul de agave, de arțar sau mierea. Un pahar de astfel de băutură răcoritoare conține 2-3 lingurițe de zahăr, la fel ca și o limonadă făcută în casă. Și nu, nu există un zahăr mai sănătos decât altul! Caloriile din lichide nu produc satisfacție la nivelul creierului, nu sunt percepute ca desert”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
În încheierea postării sale, dr. Bilic oferă sfaturi practice. Ea sugerează alegerea apei aromatizate fără calorii sau adăugarea câtorva felii de fructe proaspete în apă pentru un plus de aromă. Aceste opțiuni nu doar că sunt sănătoase, dar și adaugă un element vizual atractiv, transformând băutura într-o experiență plăcută.
”Dacă aveți poftă de ceva dulce, mai bine 2-3 lingurițe de prăjitură, completate cu un pahar de apă. Iar dacă vreți o apă aromatizată alegeți varianta cu îndulcitori și fără calorii sau puneți câteva felii de fructe proaspete în apa naturală. E sănătos și arată și frumos!”, a încheiat medicul.
Cu numeroasele opțiuni de băuturi disponibile, este crucial să fim conștienți de ceea ce consumăm. Apele aromatizate, în ciuda aparențelor lor sănătoase, pot conține cantități semnificative de zahăr sau îndulcitori, iar aceștia pot avea un impact asupra sănătății noastre. Conștientizarea ingredientelor și a efectelor asupra organismului nostru ne poate ajuta să luăm decizii mai sănătoase și mai informate.
Vezi și: Cum îți dai seama că nu mai ești răcit. Dacă simptomele trec de 7 zile, consulați medicul
Prin cuvintele sale, dr. Mihaela Bilic ne reamintește că sănătatea noastră este în mâinile noastre și că fiecare alegere mică poate face o diferență semnificativă în calitatea vieții noastre.
-
CNAS anunță înlocuirea platformei PIAS cu un sistem modern și sigur15.10.2025, 10:08
-
-
800 de specialiști români, în prima linie a luptei împotriva cancerului15.10.2025, 08:15
-
-
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?