Urmărește dezbaterea live

Armurariul, ciulinul, efecte majore asupra ficatului. Cum acționează

Monika Baciu |
Data publicării:
armurariul - FOTO: Freepik@wirestock
armurariul - FOTO: Freepik@wirestock

Armurariul este originar din Europa. Oamenii au folosit armurariu pentru tulburări hepatice și problemele vezicii biliare.

Armurariul este promovat ca supliment alimentar pentru hepatită, ciroza, icter, diabet zaharat, indigestie, și alte afecțiuni. Termenii de armurariul și silimarina sunt adesea folosite alternativ. Armurariul este o  plantă înțepătoare și are flori purpurii distincte și vene albe, despre care poveștile tradiționale spun că au fost cauzate de o picătură din laptele Fecioarei Maria care cade pe frunzele sale.

Ingredientele active din armurariu sunt un grup de compuși de plante colectiv cunoscut sub numele de Silimarină. Extractul de ciulin lapte are o cantitate mare de Silimarină (între 65-80%). Silimarina extrasă din armurariu este cunoscut a avea antioxidante, antivirale și proprietăți anti-inflamatorii.

De fapt, acesta a fost utilizat în mod tradițional pentru a trata tulburări hepatice și vezicii biliare, promova producția de lapte matern, preveni și trata cancerul și chiar proteja ficatul de la muşcături de şarpe, alcool și alte otrăvuri, notează Healthline.

Vezi și: Bărbieritul, beneficii pentru ten. De câte ori ar trebui să îți tunzi barba

Armurariul benefic pentru ficat

Armurariul este adesea promovat pentru efectele sale de protecție a ficatului. Este folosit în mod regulat ca o terapie complementară de către persoanele care au leziuni hepatice din cauza unor condiții cum ar fi boli de ficat alcoolice, boli de ficat gras non-alcoolice, hepatită și chiar cancer de ficat.

Este, de asemenea, utilizat pentru a proteja ficatul împotriva toxinelor cum ar fi amatoxina, care este produs de anumite ciuperci.

Studiile au arătat îmbunătățiri în funcția hepatică la persoanele cu boli de ficat care au luat un supliment de armurariu, sugerând că ar putea ajuta la reducerea inflamației hepatice și leziunilor hepatice.

Deși sunt necesare mai multe cercetăro cu privire la modul în care funcționează, armurariul este gândit pentru a reduce deteriorarea ficatului cauzate de radicalii liberi, care sunt produse atunci când ficatul metabolizează substanţe toxice.

Un studiu a constatat, de asemenea, că acesta poate prelungi ușor speranța de viață a persoanelor cu ciroză hepatică din cauza bolii hepatice alcoolice. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina ce doză și durata tratamentului sunt necesare pentru anumite afecțiuni hepatice.

Vezi și: Rapamicina, elixirul tinereții. Cum funcționează

Armurariul poate ajuta la prevenirea declinului legat de vârstă în funcţionarea creierului

Armurariul a fost folosit ca un remediu tradițional pentru afecțiuni neurologice cum ar fi Boala Alzheimer și Parkinson de peste două mii de ani. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante arată că este posibil să funcționeze precum un neuroprotector și ar putea ajuta la prevenirea declinului funcției creierului pe care o experimentați pe măsură ce îmbătrâniți.

În studiile de eprubetă pe animale, Silimarina a fost eficientă pentru a preveni deteriorarea oxidativă a celulelor creierului, care ar putea ajuta la prevenirea declinului mental. Aceste studii au văzut, de asemenea, că armurariul poate fi capabil de a reduce numărul de plăci amiloid în creierul animalelor cu boala Alzheimer.

Plăcile amiloide sunt grupuri lipicioase de proteine amiloide care se pot acumula între celulele nervoase pe măsură ce îmbătrânești. Acestea sunt observate în număr foarte mare în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, ceea ce înseamnă că armurariul ar putea fi potențial utilizat pentru a ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, în prezent nu există studii umane privind efectelul de armurariului la persoanele cu Alzheimer sau alte condiții neurologice cum ar fi demență și Parkinson.

Vezi și: Stai picior peste picior? Ce poți să pățești

Armurariul, benefic pentru oase

Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea progresivă a densității oaselor. De obicei, se dezvoltă lent pe parcursul unui număr de ani și provoacă oase slabe și fragile care se rup ușor, chiar și după căderi minore.

În studiile pe animale, armurariul poate ajuta la mineralizarea osoasă. Ca urmare, cercetătorii sugerează că armurariul poate fi o terapie utilă pentru prevenirea sau întârzierea pierderii osoase la femeile aflate în postmenopauza. Cu toate acestea, în prezent nu există studii umane, astfel încât eficacitatea să rămâne neclară.

Armurariul poate îmbunătăți tratamentul cancerului

S-a sugerat că efectele antioxidante ale Silimarinei pot avea unele efecte anticancerigene, care ar putea fi de ajutor pentru persoanele care primesc tratament pentru cancer. Unele studii pe animale au arătat că armurariul ar putea fi util pentru reducerea efectelor secundare ale tratamentelor pentru cancer.

De asemenea, poate face chimioterapia să funcționeze mai eficient împotriva anumitor tipuri de cancer și, în unele circumstanțe, chiar să distrugă celulele canceroase. Cu toate acestea, studiile la om sunt foarte limitate.

Vezi și: Explozie de boli și cancere de piele. Greșeala zilnică ce ne distruge. Semnul de pe piele că ai Helicobacter Pylori: Foarte grav e că a crescut melanomul

Armurariul, tratament pentru acnee

Armurariul ar putea ajuta la tratarea acneeiAcneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii. Deși nu este periculoasă, poate provoca cicatrici. S-a sugerat că stresul oxidativ din organism poate juca un rol în dezvoltarea acneei. Datorită efectelor sale antioxidante și anti-inflamatorii, armurariul poate fi un supliment util pentru persoanele cu acnee.

Armurariul, benefic pentru reducerea glicemiei

Armurariul poate fi o terapie complementară utilă pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2. S-a descoperit că unul dintre compușii din armurariu poate lucra în mod similar cu unele medicamente diabetice prin ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea zahărului din sânge.

De fapt, o revizuire recentă și analiză a constatat că persoanele care iau în mod obișnuit Silimarină au experimentat o reducere semnificativă a nivelului lor de zahăr din sânge. În plus, proprietățile antioxidante și anti-inflamatorii ale armurariului pot fi, de asemenea, utile pentru reducerea riscului de a dezvolta complicații diabetice cum ar fi boli de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel