Rapamicina, elixirul tinereții. Cum funcționează

Monika Baciu |
Data publicării:
rapamicina - FOTO: Freepik@photohobo
rapamicina - FOTO: Freepik@photohobo

Rapamicina ar putea deveni elixirul tinereții. Ar putea prelungi viața cu câțiva ani. 

Rapamicina este o bacterie care poate încetini procesul de îmbătrânire. Rapamicina a fost izolată în 1972 de o bacterie găsită pe Insula Paștelui, alias Rapa Nui – de unde și numele. Timp de mulți ani a fost un medicament obscur de transplant, dar la începutul anilor 2000 sa dovedit a extinde în mod semnificativ durata de viață a viermilor, drojdiei, muștelor și șoarecilor. Într-un experiment, cercetătorii au dat rapamicină unui grup de șoareci de 20 de luni, echivalentul oamenilor în vârstă de pensionare, notează News Scientist.

Au hrănit șoarecii cu doze mici timp de trei luni, apoi i-au scos de pe medicament și au așteptat să moară. Șoarecii mor de obicei la vârsta de aproximativ 30 de luni, dar cei cărora li s-a administrat rapamicină au trăit în medie 2 luni în plus. Ultimul supraviețuitor a murit la mai bine de doi ani de la începerea experimentului, la vârsta de 3 ani și 8 luni – echivalentul a aproximativ 140 de ani umani.

Rapamicina nu a fost testată în acest fel la om, dar, având în vedere asemănările dintre șoarece și biologia umană, există șanse mari să ne prelungească și durata de viață. Prin cât de mult nu se știe.

Vezi și: Stai picior peste picior? Ce poți să pățești

Cum funcționează rapamicina

Rapamicina este gândită pentru a exercita proprietățile sale de prelungire a vieții prin imitarea efectul de restricție calorică, una dintre cele mai fiabile moduri de a prelungi durata de viață la animale non-umane.

Acesta vizează o moleculă de semnalizare numită mTOR (un acronim pentru ținta mecanicistă a rapamicinei), care este un nod important în căile noastre de detectare a nutrienților. Lipsa alimentelor oprește mTOR și activează sistemele de urgență care ne permit să supraviețuim perioadelor de înfometare.

Aceste căi includ autofagia, procesul prin care celulele curăță organite disfuncționale și molecule pentru energie. Acest lucru reduce acumularea detritus care în mod normal înfundă țesuturile noastre pe măsură ce îmbătrânim și, prin urmare, încetinește sau chiar inversează procesul de îmbătrânire.

Efectuarea unui studiu clinic de rapamicină la om este considerată aproape imposibilă – ar dura zeci de ani pentru a detecta orice efecte de longevitate. Dar un proces tocmai a început la câinii de companie, care suferă un declin similar legat de vârstă ca oamenii, dar trăiesc vieți mult mai scurte.

Vezi și: Vedetă, momente cumplite: Sângele a pătruns în stomac, e perforat. A ascuns diagnosticul 23 de ani

Din păcate, un medicament asemănător rapamicinei conceput pentru a preveni bolile respiratorii la pacienții vârstnici a eșuat recent un studiu clinic de fază 3. Medicamentul a arătat promisiunea timpurie și a fost gândit să funcționeze prin încetinirea imunosenescenței sau declinul legat de vârstă al sistemului imunitar. Cu toate acestea, mulți alți inhibitori ai mTOR sunt în dezvoltare.

Dr. Collins, director al Departamentului de Cercetare în Domeniul Sănătăţii din Statele Unite şi printre primii oameni de ştiinţă care au reuşit să descifreze genomul uman, a studiat efectul rapamicinei pe celulele afectate de la 3 copii cu sindromul Hutchinson-Gilford Progeria.

„Tratând aceste celule bolnave cu medicamente având la baza rapamicină, procesul de îmbătrânire s-a inversat, făcând din acestea celule sănătoase“, arata un raport publicat în jurnalul Science Translaţional Medicine.

Cercetătorii sunt însă rezervaţi în privinţa utilizării rapamicinei ca tratament anti-îmbătrânire şi afirmp că sunt necesare versiuni mai sigure ale acestei substanţe.

Boala Hutchinson-Gilford Progeria determină creşterea numărului unor anumite proteine, denumite progerine, în interiorul fiecărei celule din corp, proteine care au efecte devastatoare asupra organismului, făcând victime înainte de intrarea în adolescenţă. Simptomele apar începând de la vârsta de 6 luni până la doi ani şi se manifestă prin: craniu mărit, calviţie, piele subţire, articulaţii rigide, boli cardiovasculare, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Psihiatru, mesaj DUR pentru părinți: Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. Așteptările lor sunt prea mari și viața e prea dură

Ce arată studiile actuale

Studiile actuale arată că rapamicina ar interveni în prelungirea vieții și prevenirea afecțiunilor degenerative asociate vârstei, însă momentul în care se instituie terapia este crucial pentru inducția efectelor.

„Ca medicament anti-îmbătrânire, rapamicina previne bolile legate de vârstă, mai degrabă decât sa duca la vindecarea complicațiilor bolilor. Rapamicina va preveni insuficiența de organ, dar nu o va inversa. … rapamicina va fi cea mai utilă pentru a încetini senescența și pentru a preveni bolile”, spune Dr. Yu-Xuan Lu, coautor al uneia dintre lucrări, potrivit Aging.

Tratamentul trebuie început devreme în viață, dar nu înainte de finalizarea creșterii. De exemplu, rapamicina poate fi luată în considerare de la vârsta de 21-25 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel