Artere înfundate: combinația de medicamente care reduce riscul de deces

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Circulația sângelui  Foto: University College London
Circulația sângelui Foto: University College London

Aspirina combinată cu un medicament anume poate reduce riscul de atac de cord sau AVC cu o treime, arată un studiu. Sunt vizate persoanele care suferă de artere înfundate.

Persoanele care suferă de boală coronariană (artere ale inimii înfundate) sau boala arterelor periferice se confruntă cu un risc ridicat de a face un atac de cord sau accident vascular cerebral, în special dacă au și diabet. Pentru aceste persoane, o combinație de medicamente pentru prevenirea cheagurilor scade riscul acestor rezultate periculoase, potrivit unui studiu publicat de jurnalul Circulation.

Studiul a inclus peste 18.300 de persoane cu boală coronariană sau arteră periferică; aproximativ 38% au avut și diabet. Toți au luat aspirină în doze mici zilnic, dar jumătate au luat și 2,5 miligrame de rivaroxaban de două ori pe zi, în timp ce ceilalți au luat un placebo. Ca și aspirina, rivaroxaban ajută la descompunerea cheagurilor de sânge, dar printr-un mecanism diferit.

Combinația celor două medicamente a redus riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau moarte din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu aspirina. În rândul persoanelor cu diabet, terapia a redus rata decesului de trei ori mai mult decât la cei fără diabet în timpul studiului de trei ani. Cu toate acestea, persoanele cu antecedente de sângerare în tractul gastrointestinal sau în altă parte nu sunt buni candidați pentru tratament, remarcă specialiștii de la health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel