Artrită reumatoidă, pacienți: tratamentul timpuriu cu Metotrexat ar reduce riscul de boli cardiace

Florina Pop |
Data publicării:

Dacă vârstnicii cu artrită reumatoidă ar lua timpuriu Metotrexat, încă de când sunt diagnosticați, ar avea un risc mai mic de a dezvolta boli cardiace.

Artrita reumatoidă. Cercetători de la Universitatea din Toronto, Canada, au descoperit că pacienților cu artrită reumatoidă care au acces la Metotrexat (MTX) mai devreme în diagnosticare li se reduce riscul de a dezvolta ulterior boli de inimă.

"Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie, iar pacienții care dezvoltă afecțiunea la o vârstă mai înaintată au și o inflamație la nivelul articulațiilor. (...) Acest tip de inflamație sistemică cronică a fost legată de aterogeneza, o boală a arterelor, dar MTX poate influența acest tip de inflamație în tot corpul reducând un risc cardiovascular", spune, citată de medicalxpress, Jessica Widdifield, profesor asistent la Institutul de Politici, Management și Evaluare al Universității din Toronto și om de știință la Institutul de Cercetare Sunnybrook.

Artrita reumatoidă: întârzierile

Potrivit sursei citate, medicamentul a fost testat pentru siguranță și eficacitate și constituie un agent chimioterapeutic și un medicament imunosupresor, însă, unii medici de familie nu se simt confortabil prescriindu-l. Ca vârstnicii să aibă acces la acest medicament în tratamentul artritei reumatoide, aceștia trebuie să vadă un reumatolog, mai arată sursa citată.

"Există mulți factori care întârzie accesul la tratament - dintre care unul este deficitul de reumatologi, ceea ce duce la perioade mai lungi de așteptare. (...) Alta este că pacienții ar putea întârzia prezentarea la medici de îngrijire primară deoarece cred că suferă doar de artrită sau e vorba de îmbătrânire", mai precizează cercetătoarea.

Aceasta mai subliniază că medicii de familie pot să nu recunoască întotdeauna semnele și simptomele artritei reumatoide. Iar alte întârzieri ale tratamentului pot să rezulte din faptul că un reumatolog optează pentru utilizarea unei alte forme de tratament, alta decât MTX.

Studiul cercetătoarei canadiene demonstrează că pacienții tratați cu acest medicament în primul an de diagnosticare cu artrită reumatoidă au prezentat o rată mai scăzută de evenimente cardiovasculare. Celor cărora li s-a administrat medicamentul în mod continuu și au fost evaluați în ultimele 12 luni s-a redus riscul cu 20% de a dezvolta boli cardiace. Studiul demonstrează și importanța reumatologilor în furnizarea de îngrijiri la timp.

Cercetarea a fost publicată recent în Jurnalul de Reumatologie. Poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel