Niacina și bolile cardiovasculare: cât de eficientă este vitamina B3

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Statine
Statine

Niacina sau vitamina B3 este prescrisă în State ca parte din medicația pentru prevenirea bolilor de inimă. Un studiu pe această temă relevă altceva.

Niacină, boli cardiovasculare. În State, sute de mii de oameni iau niacină sau vitamina B3 ca parte a unui regim de prevenire a bolilor cardiovasculare, însă un studiu recent susține că niacina nu ar oferi vreun beneficiu în acest sens. La această concluzie au ajuns oamenii de știință americani care au analizat 17 studii clinice în care au fost implicați 35.760 de pacienți.

Jumătate dintre cei implicații în studii luaseră niacină, iar jumătate placebo. Cercetătorii au constat că "nu a fost de ajutor în prevenirea oricăror evenimente grave legate de inimă, accidente vasculare cerebrale sau decese cauzate de boli cardiace", informează Harvard Health Publishing.

Autorii analizei au plecat de la ideea că vitamina B3 ar crește colesterolul HDL, "colesterolul bun", pe seama căruia se punea protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Însă, conform studiului recent, HDL este considerat "mai mult un spectator decât un ajutor atunci când vine vorba de riscul bolilor de inimă". Iar singurului rol al niacinei, mai arată sursa citată, este că medicii îl recomandă celor care nu suportă statinele. Însă, se subliniază Harvard Health Publishing, "alte medicamente mai noi ar oferi, probabil, beneficii mai mari".

Studiul a fost publicat pe 12 aprilie în JAMA Network Open. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel