Niacina și bolile cardiovasculare: cât de eficientă este vitamina B3

Florina Pop / 14 iul 2019 / 18:58
Statinele trebuie luate după indicația medicului, exact în același moment în fiecare zi. Dar în funcție de tipul lor, momentul ales poate fi altul
Statinele trebuie luate după indicația medicului, exact în același moment în fiecare zi. Dar în funcție de tipul lor, momentul ales poate fi altul

Niacina sau vitamina B3 este prescrisă în State ca parte din medicația pentru prevenirea bolilor de inimă. Un studiu pe această temă relevă altceva.

Niacină, boli cardiovasculare. În State, sute de mii de oameni iau niacină sau vitamina B3 ca parte a unui regim de prevenire a bolilor cardiovasculare, însă un studiu recent susține că niacina nu ar oferi vreun beneficiu în acest sens. La această concluzie au ajuns oamenii de știință americani care au analizat 17 studii clinice în care au fost implicați 35.760 de pacienți.

Jumătate dintre cei implicații în studii luaseră niacină, iar jumătate placebo. Cercetătorii au constat că "nu a fost de ajutor în prevenirea oricăror evenimente grave legate de inimă, accidente vasculare cerebrale sau decese cauzate de boli cardiace", informează Harvard Health Publishing.

Autorii analizei au plecat de la ideea că vitamina B3 ar crește colesterolul HDL, "colesterolul bun", pe seama căruia se punea protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Însă, conform studiului recent, HDL este considerat "mai mult un spectator decât un ajutor atunci când vine vorba de riscul bolilor de inimă". Iar singurului rol al niacinei, mai arată sursa citată, este că medicii îl recomandă celor care nu suportă statinele. Însă, se subliniază Harvard Health Publishing, "alte medicamente mai noi ar oferi, probabil, beneficii mai mari".

Studiul a fost publicat pe 12 aprilie în JAMA Network Open. Poate fi consultat AICI.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.29