Șase cauze mai puțin știute ale diabetului
Unele cauze ale diabetului sunt de-a dreptul surprinzătoare, dar fiind dovedite științific, ele merită luate în considerare.
Principalele reguli pentru a ține la distanță riscul diabetului sunt: alimentația naturală și echilibrată, menținerea unei greutăți normale și practicarea frecventă a unei activități fizice. Dar asta nu e tot! Oamenii de știință susțin că trebuie luate în seamă și anumite cauze mai puțin obișnuite, dar cu efecte demonstrate în creșterea riscului de diabet de tip 2. Iată care sunt acestea:
1. Adoptarea unei diete fără gluten când nu este necesară
Oamenii care consumă gluten prezintă un risc cu 13% mai mic de a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei care elimină grâul, orzul și secara din alimentație, arată un studiu efectuat pe 200.000 de participanți și coordonat de American Heart Association.
Aceasta pentru că persoanele care evită glutenul tind să consume mai puține fibre alimentare, care joacă un rol important în scăderea riscului de diabet. „Dieta bogată în fibre este asociată cu o sensibilitate mai bună a insulinei, cu reducerea inflamației, a tensiunii arteriale și a colesterolului”, afirmă Deborah Malkoff, educator specializat în diabet, citată de Prevention.
2. Tendința spre izolare socială
Cercetările arată că izolarea socială constituie un factor de risc pentru diabetul de tip 2, dar și de demență. Mai exact, femeile cu vârste între 40 și 75 de ani care nu obișnuiesc să participe la activități sociale prezintă un risc major de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, potrivit unui studiu din BMC Public Health. Experții nu au descifrat pe deplin această legătură, dar presupun că persoanele înclinate spre izolare au o predispoziție către depresie, aceasta fiind asociată cu diabetul, afirmă dr. Sathya Jyothinagaram, endocrinolog la Banner University Medical Center din Phoenix.
3. Renunțarea totală la cafea
Cafeaua este o sursă prețioasă de antioxidanți și alți fitonutrienți cu efect protector față de diabet. Într-un studiu coordonat la Harvard, persoanele care au renunțat definitiv la cafea pe o perioadă de 4 ani au avut un risc cu 17% mai mare de diabet comparativ cu cei care au continuat să bea cel puțin o ceașcă de cafea neagră dimineața. Iar cei care mai beau încă o ceașcă de cafea aveau un risc și mai mic de diabet. Cafeaua este implicată în reglarea nivelului glicemiei. Important este să nu adăugați zahăr sau alți îndulcitori în cafea.
4. Utilizarea apei de gură
Oricât ar părea de ciudat, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Alabama susține că persoanele care își clătesc gura cu apă de gură de două ori pe zi au o posibilitate cu 55% mai mare de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2 decât cei care nu au acest obicei. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a afla cauza acestui fenomen. Autorii bănuiesc că apa de gură perturbă echilibrul florei bacteriene, ceea ce presupune un risc de diabet. Unele bacterii bune din cavitatea bucală și intestin intervin în reglarea glicemiei, spun experții. Evident, ei recomandă menținerea unei igiene dentare corecte, perierea dinților de două ori pe zi, dar să nu exagerăm cu utilizarea apei de gură.
5. Consumul excesiv de sare
Sarea în exces este un factor binecunoscut al hipertensiunii arteriale și obezității, aceștia fiind însă și factori de risc pentru diabet. Mai mult decât atât, prea multă sare în mâncare are un impact direct în creșterea rezistenței la insulină, spun cercetătorii suedezi. Cu fiecare gram de sare consumat în plus, riscul de diabet crește cu 43%.
6. Administrarea unor medicamente
Pilulele anticoncepționale, statinele, antidepresivele triciclice, corticosteroizii și unele medicamente pentru tratarea alergiilor au printre efectele secundare creșterea riscului de diabet.
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
-
-
-
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care este cu adevărat mai sănătoasă12.12.2025, 18:00
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
