Asociația Help Autism: de ce este îngreunat accesul la serviciile de reabilitare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Autism
Autism

Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii cu tulburări din spectrul autist şi părinţii lor, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Help Autism.

Asociația Help Autism. "Accesul la serviciile de abilitare/reabilitare este mult îngreunat cu precădere de: diagnosticarea întârziată, deficitul de servicii de sănătate, servicii de abilitare/reabilitare insuficiente sau lipsa acestora în zonele rurale şi oraşele mici sau anumite cazuri chiar şi din reşedintele de judeţ, servicii contra cost şi cu capacitatea limitată. De asemenea, părinţii sunt neinformaţi şi nesprijiniţi în ceea ce reprezintă traseul copilului de la procesul de diagnosticare, accesarea de servicii de abilitare/reabilitare şi instituţiile care le oferă. În majoritatea judeţelor serviciile de abilitare/reabilitare pentru persoanele cu TSA există doar în oraşele mari, iar în localităţile mici aceste servicii lipsesc, ceea ce reduce drastic şansa copiilor cu TSA care locuiesc în mediul rural sau în oraşe mici de a avea acces la servicii de abilitare/reabilitare", spun reprezentanţii asociaţiei, într-un document de politici publice alternative, potrivit Agerpres.

Totodată, arată aceştia, din cauza lipsei reţelelor de servicii specializate integrate, copiii şi familiile lor apelează la serviciile oferite de furnizori privaţi de servicii de psihoterapie, de abilitare/reabilitare şi educaţionale, "de cele mai multe ori" plătind pentru acestea, însă "fără să fie evaluată şi calitatea" oferită de furnizori.

"Pentru copiii cu TSA intervenţia timpurie cu terapii specifice şi continuarea intervenţiilor într-o manieră consecventă şi pe perioade medii sau lungi de timp sunt esenţiale pentru recuperarea copilului şi dobândirea de către acesta a posibilităţilor de a duce o viaţă cât mai independentă", susţine Asociaţia Help Autism.

Asociația Help Autism. Ce zic statisticile

Conform statisticilor INSP, numărul cazurilor noi diagnosticate cu TSA şi înregistrate în cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri în 2008 la 1.147 în 2017. Potrivit acestei statistici, peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fără acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari. În evidenţele DGASPC-urilor din ţară au fost identificaţi (martie 2019) un număr de 11.241 de copii cu TSA, din care 11.214 copii cu TSA încadraţi în grad de handicap. Din cei 11.241 de copii, 2.856 sunt de gen feminin şi 8.385 de gen masculin.

Asociaţia Help Autism a organizat miercuri o conferinţă în cadrul proiectului "Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA", proiect SIPOCA finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel