Atac de cord, risc de 3 ori mai mare pentru femeile care fumează, au diabet și hipertensiune

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă
Inimă

Fumatul, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială cresc riscul femeilor de-a face atac de cord mai mult decât în cazul bărbaților. În cadrul unui studiu efectuat de Institutul George pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Oxford, cercetătorii au măsurat riscul bărbaților și al femeilor la atac de cord, în contextul celor trei factori.

472.000 de participanți cu vârste cuprinse între 40-69 de ani au fost implicați în studiu și în cazul acestora s-a constatat că fumatul, diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută și un IMC de peste 25 de ani cresc riscul bărbaților și femeilor de a avea un atac de cord. Cu toate acestea, în timp ce fumătorii de sex masculin au de peste de două ori mai ridicat riscul unui atac de cord decât bărbații care nu au fumat niciodată, femeile fumătoare au riscul de peste trei ori mai mare față de cele care nu au fumat. Oamenii de știință au numit acest risc excesiv.

"În general, mai mulți bărbați suferă de atacuri de inimă decât femeile. Cu toate acestea, mai mulți factori de risc majori cresc riscul la femei mai mult decât la bărbați, deci femeile cu acești factori au un dezavantaj relativ", a spus dr. Elizabeth Millett, epidemiolog la George Institute din Marea Britanie.

Ea a condus cercetarea folosind date de la Biobank UK, identificând totodată unn risc excesiv la femeile cu tensiune arterială crescută și diabet de tip I și de tip II, dar care nu aveau un IMC mare.

Riscul excesiv

În rândul persoanelor care fumează 20 sau mai multe țigări pe zi s-a înregistrat un risc excesiv de atac de cord comparativ cu persoanele de același sex care nu au fumat. Hipertensiunea a fost asociată și ea cu un risc relativ, fiind cu 80% mai mare la femei decât la bărbați, în timp ce diabetul de tip I a fost asociat cu un risc relativ de aproape trei ori mai mare, iar diabetul de tip II cu un risc relativ mai mare cu 47%.

Îmbătrânirea

Cercetătorii au analizat și riscul de infarct miocardic asociat cu îmbătrânirea. În timp ce factori precum fumatul și hipertensiune tensiunea arterială au crescut riscul de atac de cord la ambele sexe, riscul suplimentar de supraviețuire a femeilor s-a dovedit a persista odată cu îmbătrânirea. În Marea Britanie, aproape unul din 7 bărbați și una din 12 femei mor de bolii coronariene, principala cauză a atacurilor de inimă. De-a lungul timpului, îmbătrânirea populației, împreună cu adoptarea stilurilor de viață nesănătoase, a făcut ca femeile să aibă o rată generală similară a atacului de cord la bărbați.

,,Aceste constatări subliniază importanța creșterii gradului de conștientizare în ceea ce privește riscul femeilor de a face infarct miocard, precum și asigurarea accesului la tratamentele pentru diabet zaharat și hipertensiune arterială, precum și la resurse menite să le ajute să renunțe la fumat", a spus dr. Millett, conform Medicalxpress.com.
Studiul integral, publicat în revista British Medical Journal, îl puteți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel