Atac de cord și AVC, cum le poate prezice Inteligența Artificială

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

Un tip de Inteligență Artificială a demonstrat o mai bună eficiență în a semnala, mai bine decât indicele de masă corporală, posibile viitoare AVC-uri sau atacuri de cord.

Cercetători de la Universitatea California, SUA, susțin că Inteligența Artificială, prin imagini CT, poate măsura mai precis grăsimea abdominală din corp și prezice un infarct sau un AVC mai bine decât evaluarea greutății totale sau a indicelui de masă corporală (IMC).

La studiul care demonstrează acest fapt au participat inclusiv radiologi și biostatisticieni. O echipă multidisciplinară a dezvoltat o metodă complet automatizată folosind învățarea profundă - un tip de inteligență artificială ( AI) - pentru a determina valorile compoziției corpului din imagini CT abdominale.

”Modelele de risc cardiovascular stabilite se bazează pe factori precum greutatea și IMC, care sunt surogate brute ale compoziției corpului. (...) Este bine stabilit că persoanele cu același IMC pot avea proporții semnificativ diferite de mușchi și grăsime. Aceste diferențe sunt importante pentru o varietate de rezultate asupra sănătății”, a spus medicul Kirti Magudia, cercetător în imagistică abdominală și ultrasunete la Universitatea din California.

Cercetarea are la bază analizarea a 33.182 de examene ambulatorii CT efectuate la 23.136 de pacienți la Partners Healthcare din Boston în 2012. Cercetătorii au identificat 12.128 de pacienți care nu aveau diagnostice cardiovasculare majore și de cancer la momentul imagisticii. Vârsta medie a pacienților a fost de 52 de ani, iar 57% dintre pacienți au fost femei.

”Grupul de pacienți cu cea mai mare proporție de suprafață de grăsime viscerală a fost mai susceptibil de a avea un atac de cord, chiar și atunci când este ajustat pentru factorii de risc cardiovascular cunoscuți. (…) Grupul de pacienți cu cea mai mică cantitate de suprafață de grăsime viscerală a fost protejat împotriva accidentului vascular cerebral în anii care au urmat examenului CT abdominal”, au mai precizat cercetătorii, potrivit unui comunicat al Societății Radiologice din America de Nord.

Acest studiu demonstrează că sistemelor de Inteligență Artificială pot adăuga valoare îngrijirii clinice și ar permite radiologilor, cardiologilor și medicilor de asistență primară să ofere o îngrijire mai bună pacienților.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel