Autism și deficiența de zinc, ce legături au descoperit cercetătorii

Rețeaua de ONG-ur vine în sprijinul copiilor cu TSA
Rețeaua de ONG-ur vine în sprijinul copiilor cu TSA

O legătură între autism și deficiența de zinc apărută în dezvoltarea timpurie a fost descoperită de către cercetătorii americani. Aceștia susțin că apariția autismului la copii nu a fost legată numai de genele care codifică proteinele sinaptice - printre altele - ci și de deficiența de zinc.

Deși nu este clar dacă deficitul de zinc contribuie la apariția autismului, oamenii de știință au definit în detaliu o posibilă legătură între cele două. Cercetările lor arată modul în care zincul face conexiunile între celulele creierului (care se formează în timpul dezvoltarii timpurii), folosind un echipament molecular complex.

,,Autismul este asociat cu variante specifice de gene implicate în formarea, maturizarea și stabilizarea sinapselor în timpul dezvoltării timpurii. Constatările noastre leagă nivelele de zinc din neuroni - prin interacțiuni cu proteinele codificate de aceste gene – de dezvoltarea autismului", a precizat dr. Sally Kim de la Universitatea de Medicină Stanford, autorul studiului.

Kim și colegii săi au descoperit că atunci când un semnal este transferat printr-o sinapsă, zincul intră în neuronul țintă unde poate lega două astfel de proteine: Shank2 și Shank3. Aceste proteine, la rândul lor, provoacă modificări ale compoziției și funcției ("maturarea") receptorilor semnal adiacenți, numiți "AMPAR", pe suprafața neuronului la sinapse.

"În dezvoltarea neuronilor la șobolan, am constatat că Shank 2 și 3 se acumulează în sinapse. Adăugarea zincului suplimentar a accelerat comutatorul, cu alte cuvinte, zincul formează proprietățile de dezvoltare a sinapselor prin proteine Shank. Acest lucru sugerează că o lipsă de zinc în timpul dezvoltării timpurii ar putea contribui la apariția autismului", e de părere dr. Sally Kim, după cum arată Medicalxpress.com.

Înțelegerea interacțiunii dintre zinc și proteinele Shank ar putea duce la dezvoltarea unor strategii de diagnostic, tratament si de prevenire a autismului. Totuși cercetătorii implicați în studiu atrag atenția asupra faptului că în prezent nu există studii controlate privind riscul de autism și suplimentele de zinc la femeile însărcinate sau la sugari.
Concluziile nu vizează în mod direct suplimentele de zinc administrate pentru prevenirea autismului, dar oamenii de știință vor extinde cercetările lor asupra anomaliilor care stau la baza dezvoltării autismului și eventual la găsirea unui tratament.

,,Nu putem face recomandări pentru suplimentele de zinc în acest moment, dar munca experimentală în autism promite", subliniază profesorul Craig Garner de la Centrul German pentru bolile neurodegenerative, co-autor al studiului.

Deficiența de zinc nu implică neapărat o deficiență alimentară, dar ea ar putea rezulta din cauza problemelor cu absorbția intestinală. În schimb, utilizarea unei cantități prea mari de zinc reduce cantitatea de cupru pe care corpul o poate absorbi, ceea ce poate duce la anemie și slăbirea oaselor. Studiul integral îl găsiți aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel