Autism și schizofrenie, noi cercetări asupra creierului și bolilor psihice

Creierul este afectat
Creierul este afectat

O analiză genetică masivă a creierului uman a dat naștere unor noi perspective asupra bolilor psihiatrice cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și autismul. Cercetătorii pot explica acum de ce apare autismul la începutul copilăriei, iar schizofrenia apare la începutul vârstei adulte.

Oamenii de știință de la 15 instituții au analizat aproape 2.000 de creiere, studiind genele specifice pentru a afla mai multe despre schimbările din creier pe măsură ce se dezvoltă, cum variază între indivizi și cauzele anumitor tulburări mentale.

Această abordare a făcut posibilă evaluarea riscului genetic al bolilor precum schizofrenia și tulburarea bipolară de până la de șase ori mai precis decât în cazul analizei tradiționale a variantelor de risc genetice cunoscute, potrivit studiilor conduse de Mark Gerstein, profesor de informatică biomedicală, biofizică moleculară și biochimie, informatică, de statistici și știința datelor de la Universitatea Yale.

Gerstein și colegii săi au constatat că aceste variante de risc genetic pot influența funcția genelor foarte devreme în dezvoltare și pe tot parcursul vieții, dar au o șansă mai mare de a produce simptome în timpul diferitelor etape ale dezvoltării creierului.

O altă echipă de la Yale a declarat că a descoperit de ce riscul de a dezvolta multe boli neuropsihiatrice, cum ar fi autismul și schizofrenia, poate varia în timp.

Diferențele în tipurile de celule dintre cele 16 regiuni ale creierului în timpul dezvoltării pot juca un rol major în determinarea faptului că persoanele cu risc genetic dezvoltă o tulburare neuropsihiatrică, potrivit cercetătorilor din laboratorul dr. Nenad Sestan, profesor de neuroștiință, medicină comparativă, genetică și psihiatrie la Yale.

Sestan și echipa sa au constatat că cele mai mari diferențe în ceea ce privește tipurile de celule și activitatea de exprimare a genelor apar la începutul sarcinii, scad apoi pe parcursul sarcinii și în copilăria timpurie și încep să crească din nou la începutul adolescenței. Aceste perioade de schimbări semnificative în dezvoltarea creierului sunt atunci când genele asociate cu riscul de tulburări neuropsihiatrice tind să formeze rețele distincte în anumite zone ale creierului. Modulele asociate cu autism tind să se formeze la începutul dezvoltării, iar cele asociate cu schizofrenia - precum și cu IQ-ul și neuroticismul - tind să se formeze mai târziu în viață.

Acest lucru poate explica de ce apare autismul la începutul copilăriei, iar schizofrenia apare la începutul vârstei adulte, au concluzionat cercetătorii. O altă constatare a fost aceea că modificările din creier care cauzează tulburări neuropsihiatrice pot apărea cu luni sau chiar ani înainte de apariția simptomelor.

,,Factorii de risc pentru boală sunt întotdeauna prezenți, dar nu se manifestă în mod egal în timp și spațiu", a explicat Sestan, după cum relatează WebMD.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel