Automedicația, avertismentul medicilor. Ce să nu combini niciodată: „se poate ajunge la hepatită acută toxică”

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Automedicația, sau medicamentele luate „după ureche”, ne pot trimite în spital, medicii avertizează că unele nu se combină sub nicio formă, iar altele ne pot afecta, dacă sunt luate în exces. sunt incluse aici chiar și bana aspirină sau paracetamol.

Automedicația la români este ceva obișnuit, însă medicii ne atrag atenția că acest obicei poate avea efecte nefaste. Unele medicamente nu se combină sub nicio formă, iar altele ne pot agrava unele afecțiuni.
Toxicologul Radu Țincu a vorbit la Antena 3 despre medicamente, explicând când ne pot face rău, acestea.
„Pastilele ne pot face rău în orice moment, atunci când nu le luăm la recomandarea unui medic sau sub supravegherea lui”, a atenţionat dr. Radu Țincu.
Medicul spune că, din cazurile pe care le vede zilnic în spital, există oameni care preferă să ia medicamente preventiv, crezând că, astfel, vor fi mai sănătoşi, dar mai sunt şi persoane care iau pastile după ureche, sperând că astfel pot să evite o vizită la medic. Ceea ce nu ştiu ei este că pastilele în exces sau luate „după ureche” pot să dea toxicitate sau reacţii încrucişate între medicamentele pe care le administrăm, după cum mai arată medicul. El spune că pot fi incluse aici ș banala aspirină, paracetamol, somniferele sau suplimentele alimentare.

Aspirină sau paracetamol, riscuri crescute

„Sunt anumite medicamente standard pe care lumea le foloseşte crezând că sunt lipsite de orice risc. Bătrâna şi banala aspirină, de exemplu, poate să determine afectare digestivă gastrică la pacienţii care au gastrită sau ulcer.
De asemenea, ea modifică coagularea sângelui. Deci pacienţii care îşi administrează astfel de preparate trebuie să ştie că în timpul unei intervenţii chirurgicale, chiar şi stomatologice, riscul de sângerare creşte foarte mult.
Un alt medicament braţ la braţ cu aspirina este paracetamolul. Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. 
El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică", a precizat medicul Radu Ţincu.
Multă lume crede că suplimentele alimentare, care sunt plante sau extracte din plante, sunt substanţe lipsite de efecte secundare. "Este fals. Orice supliment alimentar fiind un extract care conţine bioflavonoide sau alte substanţe naturale are un efect fiziologic în organism şi, atunci, putem să avem surpriza ca ele să interacţioneze cu unele din medicamentele clasice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel