Avertismentul unui pediatru: adrenalina nu este ser fiziologic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Medicul pediatru Mihai Craiu subliniază pe Facebook că adrenalina nu se administrează după ureche și dă două exemple dramatice ca argument.

Avertisment, adrenalina. Medicul pediatru Mihai Craiu transmite un avertisment pe Facebook legat de administrarea de adrenalină la domiciliu.

”Pentru cei care își închipuie că prescripția de adrenalină nebulizată, la domiciliu (fără testare prealabilă în spital și fără monitorizare cardiacă) este complet nevinovată, voi cita doar două cazuri FOARTE grave apărute după nebulizare de adrenalină”, notează specialistul. Amintește două cazuri documentate a doi copii, primul care a făcut infarct miocardic, iar al doilea - o aritmie cardiacă severă după o singură doză de adrenalină. Amândoi și-au revenit, însă alții nu au fost la fel de norocoși, mai precizează pediatrul.

”Mesaj de luat acasă - adrenalina nu este ser fiziologic. Nu se nebulizează pentru muci în nas, "roșu în gât", răceală, sforăit sau alte simptome la fel de comune. Indicațiile de la Societatea Română de Pediatrie sunt clare - în cazuri serioase/severe de bronșiolită sau laringită. Teoretic spus, în bronșiolită, noile protocoale din UE, SUA, Australia zic că este inutilă nebulizarea de adrenalină, la ORICE sugar cu bronșiolită. Probabil ne vom alinia și noi, în România, cândva în viitor. Deci multă precauție! Adrenalină nebulizată se poate la spital, când e cazul, și teoretic NU acasă, mai ales prescrisă telefonic”, transmite acesta pe Facebook Spitalul Virtual de Copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel