Avertismentul unui pediatru: adrenalina nu este ser fiziologic

Adisa Codruț / 23 sep 2019 / 23:26
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Medicul pediatru Mihai Craiu subliniază pe Facebook că adrenalina nu se administrează după ureche și dă două exemple dramatice ca argument.

Avertisment, adrenalina. Medicul pediatru Mihai Craiu transmite un avertisment pe Facebook legat de administrarea de adrenalină la domiciliu.

”Pentru cei care își închipuie că prescripția de adrenalină nebulizată, la domiciliu (fără testare prealabilă în spital și fără monitorizare cardiacă) este complet nevinovată, voi cita doar două cazuri FOARTE grave apărute după nebulizare de adrenalină”, notează specialistul. Amintește două cazuri documentate a doi copii, primul care a făcut infarct miocardic, iar al doilea - o aritmie cardiacă severă după o singură doză de adrenalină. Amândoi și-au revenit, însă alții nu au fost la fel de norocoși, mai precizează pediatrul.

”Mesaj de luat acasă - adrenalina nu este ser fiziologic. Nu se nebulizează pentru muci în nas, "roșu în gât", răceală, sforăit sau alte simptome la fel de comune. Indicațiile de la Societatea Română de Pediatrie sunt clare - în cazuri serioase/severe de bronșiolită sau laringită. Teoretic spus, în bronșiolită, noile protocoale din UE, SUA, Australia zic că este inutilă nebulizarea de adrenalină, la ORICE sugar cu bronșiolită. Probabil ne vom alinia și noi, în România, cândva în viitor. Deci multă precauție! Adrenalină nebulizată se poate la spital, când e cazul, și teoretic NU acasă, mai ales prescrisă telefonic”, transmite acesta pe Facebook Spitalul Virtual de Copii. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy