Avitaminozele, cauzele ascunse ale OBOSELII

Anisia Nica |
Data publicării:
avitaminozele FOTO: Pexels @ron lach
avitaminozele FOTO: Pexels @ron lach

Ce sunt avitaminozele, câte tipuri există și cum se manifestă?

Avitaminozele de referă la lipsa sau deficitul anumitor vitamine în corp (A, B, C, D, E și K). Deficitul acestor vitamine apare în urma dietelor dezechilibrate sau a scăderii absorbției intestinale. Pacienții care sunt afectați de avitaminoze vor avea o stare de oboseală constantă și vor prezenta anumite tulburări în organism.

Avitaminoza A

Vitamina A are un rol important în sănătatea ochilor, a pielii, în funcționarea normală a sistemului imunitar și a sistemului reproducător. Deficitul în vitamina A va cauza scăderea vederii și diverse afecțiuni oftalmologice, exfolierea pielii și uscarea mucoaselor, scăderea rezistenței părului și a unghiilor, infertilitate, infecții respiratorii, încetinirea proceselor de regenerare celulară și probleme dermatologice.

Avitaminoza B

De obicei, simptomele avitaminozei B diferă în funcție de tipul de vitamină B care lipsește. În general, complexul vitaminelor B contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, iar deficitul acestor vitamine va cauza probleme neurologice, slăbiciune musculară, pierderi de memorie, stări depresive și schimbări de comportament.

Avitaminoza C

Vitamina C este cunoscută drept "vitamina imunității". Deficitul de vitamina C va cauza răceli repetate, probleme dentare, creșterea timpului de cicatrizare, stare de oboseală, irascibilitate, tulburări în coagularea sângelui și apariția peteșiilor și a echimozelor.

Avitaminoza D

Deficitul de vitamina D este o problemă frecventă care afectează un număr mare de persoane. Vitamina D are un rol esențial în sănătatea oaselor, iar lipsa acestei vitamine va determina scăderea densității osoase și creșterea riscului de apariției a osteoporozei și a fracturilor. De asemenea, persoanele care suferă de deficit de vitamina D prezintă slăbiciune musculară, schimbări de dispoziție, căderea excesivă a părului și sunt predispuse la infecții.

Avitaminoza E

Avitaminoza E determină scăderea integrității nervilor și scăderea controlului mișcărilor voluntare. Starea de amețeală, furnicăturile și scăderea acuității vizuale sunt alte semne ale deficitului de Vitamina E.

Avitaminoza K

Vitamina K este un factor important în coagularea sângelui, iar lipsa acesteia va duce la sângerări, va scădea timpul de vindecare a rănilor și va crește riscul de boli cardiovasculare.

Vezi și: Deficitul de vitamina D: cauze, simptome și tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel