Banala aspirină ar putea preveni cancerul de colon

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Banala aspirină ar putea fi de un real folos atunci când vine vorba despre prevenirea cancerului de colon. Ultimele studii indică această posibilitate

Persoanele care suferă de polipi colonici prezintă un risc crescut de cancer de colon. Cu toate că aspirina luată în doze mici ar putea reduce riscul de îmbolnăvire, prea puțini pacienți adoptă acest regim, arată ultimele cercetări.

Polipii colonici în fază avansată prezint un risc major de cancer de colon, fiind a treia cauză de mortalitate în bolile de cancer, în SUA. U.S. Preventive Services Task Force reomandă celor care asigură servicii în sănătate să prescrie doze mici de apirină tuturor pacienților cu polipi în fază avansată, cu excepția cazului în care există contraindicații.

Aspirina reduce riscul de cancer la colon cu 40% și ajută la prevenirea recidivei în cazul polipilor colonici în fază avansată.

Pentru a evalua gradul de utilizare al aspirinei, cercetătorii de la Universitatea Atlantic Atlantic au analizat interviurile a 84 de pacienți care au avut polipi colonici sau rectali în fază avansată. Interviurile au fost făcute între 2013 și 2017.

Utilizare scăzută a aspirinei

Doar 43 % dintre pacienți au spus că luau aspirină. „Această cifră indică o utilizare scăzută a aspirinei pentru prevenirea cancerului colono-rectal, precum și a scăderii riscului de recidivă a polipilor la pacienții cu risc crescut”, spune autorul studiului, Dr. Charles Hennekens, profesor și senior academic advisior la FAU's Charles E. Schmidt College of Medicine din Boca Raton.

Cercetătorii au spus că descoperirile au scos în evidență provocările majore care presupun schimbarea stilului de viață, terapii cu medicamente cum e aspirina în doze mici și screeneng-ul.

Schimbarea stilului de viață care s-a dovedit că reduce riscul de cancer la colon include exercițiile fizice regulat și menținerea unei greutăți optime. „Credem că aceste eforturi ar trebui să aducă îmbunătățiri pentru cei mai mulți pacienți”, a spus Hennekens într-un comunicat de presă al unversității. Co-autorul studiului, Dr. Lawrence Fiedler, gastroenterolog și profesor aociat a arătat că peste 90% dintre pacienții cu cancer de colon au vârste de peste 50 de ani. „Factorii majori de risc sunt asemeni celor care suferă de boli cariovasculare, sau cei cu diabet de tip 2, aici fiind inclusă obezitatea, sedentarismul, dieta cu conținut scăzut de fibre dar conținut ridicat de grăsimi”, a spus Fiedler

Studiul a fost publicat recent în mediul online în American Journal of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel