Băutorii de ceai trăiesc mai mult și mai sănătoși

Consumul de ceai de cel puțin trei ori pe săptămână este legat de o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit unui studiu publicat astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal...
"Consumul obișnuit de ceai este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare și moarte cauzală", a declarat primul autor Dr. Xinyan Wang, Academia Chineză de Științe Medicale, Beijing, China. "Efectele favorabile asupra sănătății sunt cele mai puternice pentru ceaiul verde și pentru băuturile de ceai obișnuite pe termen lung", notează Eurekalert.
Analiza proiectului China-PAR2 a inclus 100.902 de participanți fără istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer. Participanții au fost clasificați în două grupuri: băutori de ceai obișnuiți (de trei sau mai multe ori pe săptămână) și niciodată sau rar (mai puțin de trei ori pe săptămână) și urmați pentru o medie de 7,3 ani.
Consumul obișnuit de ceai a fost asociat cu ani de viață mai sănătoși și speranță de viață mai lungă.
De exemplu, analizele au estimat că băutorii de ceai obișnuiți în vârstă de 50 de ani ar dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral 1,41 ani mai târziu și trăiesc cu 1,26 ani mai mult decât cei care nu beau niciodată sau mai rar ceai.
În comparație cu cei care nu beau ceai niciodată sau rar, consumatorii de ceai obișnuiți aveau un risc mai mic cu 20% de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, 22% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și 15% scăderea riscului de deces cauzat.
Influența potențială a modificărilor în comportamentul la consumul de ceai a fost analizată într-un subset de 14.081 de participanți, cu evaluări în două puncte. Durata medie dintre cele două sondaje a fost de 8,2 ani, iar mediana de urmărire după cel de-al doilea sondaj a fost de 5,3 ani.
Băutorii de ceai obișnuiți care și-au menținut obiceiul în ambele sondaje au avut un risc cu 39% mai mic de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, 56% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și 29% scăderea riscului de moarte cauzală în comparație cu cei care nu beau ceai.
Autorul principal Dr. Dongfeng Gu, Academia Chineză de Științe Medicale, a declarat: "Efectele de protecție ale ceaiului au fost cele mai pronunțate în rândul grupului de băuturi de ceai. Studiile mecanismului au sugerat că principalii compuși bioactivi din ceai, și anume polifenolii, nu sunt depozitați. în organism pe termen lung. Astfel, poate fi necesar un aport frecvent de ceai pe o perioadă prelungită pentru efectul cardioprotector. "
Într-o subanaliză în funcție de tipul de ceai, consumul de ceai verde a fost asociat cu riscuri cu aproximativ 25% mai mici de boli cardiace și accident vascular cerebral , boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și moarte cauzală. Cu toate acestea, nu au fost observate asociații semnificative pentru ceaiul negru.
Dr. Gu a menționat că preferința pentru ceaiul verde este unică pentru Asia de Est. "În populația noastră de studiu, 49% dintre consumatorii de ceai obișnuit consumau ceai verde cel mai frecvent, în timp ce doar 8% preferau ceaiul negru. Proporția mică de băutori obișnuiți de ceai negru ar putea face mai dificilă observarea unor asocieri robuste, dar descoperirile noastre sugerează un efect diferențial între tipurile de ceai ".
Doi factori pot fi în joc. În primul rând, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc ai acesteia, inclusiv tensiunea arterială ridicată și dislipidemia. Ceaiul negru este fermentat complet și în acest proces, polifenolii sunt oxidați în pigmenți și își pot pierde efectele antioxidante. În al doilea rând, ceaiul negru este adesea servit cu lapte, ceea ce cercetările anterioare au arătat că pot contracara efectele favorabile asupra sănătății asupra ceaiului asupra funcției vasculare.
Analizele specifice genului au arătat că efectele de protecție ale consumului obișnuit de ceai au fost pronunțate și puternice pentru diferite rezultate pentru bărbați, dar numai modeste pentru femei. Dr. Wang a spus: "Un motiv ar putea fi faptul că 48% dintre bărbați erau consumatori obișnuiți de ceai, comparativ cu doar 20% dintre femei. În al doilea rând, femeile au avut o incidență mult mai mică și boala cardiacă și mortalitatea cauzată de accident vascular cerebral. Aceste diferențe au făcut-o mai mult este probabil să găsească rezultate semnificative statistic în rândul bărbaților. "
Ea a adăugat: „Proiectul China-PAR este în curs de desfășurare și, cu mai mulți ani de urmărire în rândul femeilor, asocierile pot deveni mai pronunțate."
Autorii au ajuns la concluzia că studiile randomizate sunt garantate pentru a confirma rezultatele și pentru a oferi dovezi pentru ghidurile dietetice și recomandările privind stilul de viață.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?