Beneficiile consumului ceaiului de hibiscus. Efectele acestei băuturi cu aromă florală

Ceaiul de hibiscus este apreciat pentru gustul său plăcut și proprietățile sale benefice pentru sănătate. Ceaiul roșu intens conține antioxidanți puternici, cum ar fi Vitamina C și antocianinele, care ajută...
O băutură pe bază de plante ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de glucoză din sânge. Diabetul de tip 2 poate deveni periculos dacă nivelurile de zahăr din sânge sunt lăsate să evolueze nestingherite.
Persoanele cu această afecțiune trebuie să găsească mijloace alternative de contracarare a creșterilor bruște ale zahărului din sânge provocate de alimentație, deoarece le lipsește un hormon numit insulină, care ajută la menținerea glucozei în limite normale. Din fericire, conform unui expert, o băutură roșie ar putea ajuta.
Ceaiul de hibiscus reglează zahărul din sânge
Ceaiul de hibiscus nu oferă doar aroma sa caracteristică, ușor acidulată dar dulce, ci are și efecte benefice asupra nivelurilor de zahăr din sânge.
Chimistul și cercetătorul, dr. Tim Bond de la Tea Advisory Panel, a explicat că această băutură roșie poate reduce glucoza din sânge prin mecanisme diferite.
"Diverși compuși polifenolici se găsesc în ceaiul de hibiscus. Acidul ferulic este unul dintre aceștia, care pare să reducă glucoza din sânge prin reducerea rezistenței la insulină și a nivelurilor de compuși proinflamatori în sânge.
Alți polifenoli din hibiscus pot inhiba enzimele care descompun carbohidrații, astfel încât să întârzie descompunerea carbohidraților în glucoză și să reducă nivelul glucozei din sânge", a explicat dr. Bond, potrivit Express.
Vezi și: Ce se întâmplă când respiri pe gură. Cinci efecte negative
Ceaiul de hibiscus, efect asupra tensiunii arteriale
În plus, ceaiul de plante poate reduce, de asemenea, riscul de luare în greutate, ceea ce înseamnă că ar putea contribui la scăderea probabilității de a dezvolta diabet.
Mai mult decât atât, consumul regulat al acestei băuturi timp de aproximativ o lună ar putea fi benefic și pentru tensiunea arterială ridicată. Studiile au arătat că ceaiul de hibiscus poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Substanțele chimice din hibiscus par să aibă un efect relaxant asupra vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea presiunii arteriale.
Vezi și: Semnul frecvent al demenței. Este considerat un obicei sănătos, dar, de fapt, este îngrijorător
Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune, poate crește riscul de urgențe medicale precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Capacitatea ceaiului de a menține sub control hipertensiunea este semnificativă, deoarece această afecțiune tinde să apară alături de diabet.
"S-a constatat că ceaiul de hibiscus ajută la reducerea tensiunii arteriale în studii umane în decurs de o lună. Impactul asupra glicemiei poate fi diferit, dar este incert. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări", a spus dr. Bond.
Vezi și: Sarea, secretul ceaiului perfect. Cum se schimbă gustul și ce efect are asupra sănătății
Ceaiul de hibiscus reduce rezistența la insulină
În timp ce studiile despre durata în care apare reducerea glicemiei lipsesc, cercetările au demonstrat că această băutură dulce poate reduce rezistența la insulină. Rezistența la insulină se referă la incapacitatea celulelor de a prelua glucoza ușor din sânge.
Deoarece acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahăr în circulație în sânge, este crucial să se reducă rezistența la insulină. Toate aceste beneficii fac din această băutură roșie o alegere bună pentru persoanele care suferă de diabet, conform Dr. Bond.
"Are beneficii pentru sănătate în ceea ce privește tensiunea arterială, precum și glicemia și insulină", a mai spus dr. Bond.
De asemenea, dr. Bond a sugerat să începeți cu două sau trei căni de ceai de hibiscus pe zi.
"Infuzați un plic de ceai sau frunze de ceai în apă fierbinte timp de cel puțin cinci minute. Acest lucru ar trebui să permită eliberarea polifenolilor benefici", a concluzionat medicul.
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.