Beneficiile consumului ceaiului de hibiscus. Efectele acestei băuturi cu aromă florală

Monika Baciu |
Data publicării:
ceaiul de hibiscus - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
ceaiul de hibiscus - FOTO: [email protected]

Ceaiul de hibiscus este apreciat pentru gustul său plăcut și proprietățile sale benefice pentru sănătate. Ceaiul roșu intens conține antioxidanți puternici, cum ar fi Vitamina C și antocianinele, care ajută la combaterea stresului oxidativ în organism.

O băutură pe bază de plante ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de glucoză din sânge. Diabetul de tip 2 poate deveni periculos dacă nivelurile de zahăr din sânge sunt lăsate să evolueze nestingherite.

Persoanele cu această afecțiune trebuie să găsească mijloace alternative de contracarare a creșterilor bruște ale zahărului din sânge provocate de alimentație, deoarece le lipsește un hormon numit insulină, care ajută la menținerea glucozei în limite normale. Din fericire, conform unui expert, o băutură roșie ar putea ajuta.

Ceaiul de hibiscus reglează zahărul din sânge

Ceaiul de hibiscus nu oferă doar aroma sa caracteristică, ușor acidulată dar dulce, ci are și efecte benefice asupra nivelurilor de zahăr din sânge.

Chimistul și cercetătorul, dr. Tim Bond de la Tea Advisory Panel, a explicat că această băutură roșie poate reduce glucoza din sânge prin mecanisme diferite.

"Diverși compuși polifenolici se găsesc în ceaiul de hibiscus. Acidul ferulic este unul dintre aceștia, care pare să reducă glucoza din sânge prin reducerea rezistenței la insulină și a nivelurilor de compuși proinflamatori în sânge.

Alți polifenoli din hibiscus pot inhiba enzimele care descompun carbohidrații, astfel încât să întârzie descompunerea carbohidraților în glucoză și să reducă nivelul glucozei din sânge", a explicat dr. Bond, potrivit Express.

Vezi și: Ce se întâmplă când respiri pe gură. Cinci efecte negative

Ceaiul de hibiscus, efect asupra tensiunii arteriale

În plus, ceaiul de plante poate reduce, de asemenea, riscul de luare în greutate, ceea ce înseamnă că ar putea contribui la scăderea probabilității de a dezvolta diabet.

Mai mult decât atât, consumul regulat al acestei băuturi timp de aproximativ o lună ar putea fi benefic și pentru tensiunea arterială ridicată. Studiile au arătat că ceaiul de hibiscus poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Substanțele chimice din hibiscus par să aibă un efect relaxant asupra vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea presiunii arteriale.

Vezi și: Semnul frecvent al demenței. Este considerat un obicei sănătos, dar, de fapt, este îngrijorător

Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune, poate crește riscul de urgențe medicale precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Capacitatea ceaiului de a menține sub control hipertensiunea este semnificativă, deoarece această afecțiune tinde să apară alături de diabet.

"S-a constatat că ceaiul de hibiscus ajută la reducerea tensiunii arteriale în studii umane în decurs de o lună. Impactul asupra glicemiei poate fi diferit, dar este incert. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări", a spus dr. Bond.

Vezi și: Sarea, secretul ceaiului perfect. Cum se schimbă gustul și ce efect are asupra sănătății

Ceaiul de hibiscus reduce rezistența la insulină

În timp ce studiile despre durata în care apare reducerea glicemiei lipsesc, cercetările au demonstrat că această băutură dulce poate reduce rezistența la insulină. Rezistența la insulină se referă la incapacitatea celulelor de a prelua glucoza ușor din sânge.

Deoarece acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahăr în circulație în sânge, este crucial să se reducă rezistența la insulină. Toate aceste beneficii fac din această băutură roșie o alegere bună pentru persoanele care suferă de diabet, conform Dr. Bond.

"Are beneficii pentru sănătate în ceea ce privește tensiunea arterială, precum și glicemia și insulină", a mai spus dr. Bond.

De asemenea, dr. Bond a sugerat să începeți cu două sau trei căni de ceai de hibiscus pe zi.

"Infuzați un plic de ceai sau frunze de ceai în apă fierbinte timp de cel puțin cinci minute. Acest lucru ar trebui să permită eliberarea polifenolilor benefici", a concluzionat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel