Proteinele vegetale pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 27%. Raportul proteic care îți poate salva inima

Raportul optim între proteinele vegetale și cele animale poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și coronariene.
Vezi și: O soluție surprinzătoare pentru anxietate. Cum expunerea la frig schimbă răspunsul corpului la stres
Un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health a constatat că un raport mai mare între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boală coronariană (CHD) și de boală cardiovasculară (CVD).
Studiul, care a durat 30 de ani, a constatat că persoanele care au consumat mai multe proteine vegetale au avut, în general, rapoarte mai scăzute atât de boală coronariană, cât și de boală cardiovasculară. Cei cu cel mai mare raport dintre proteinele vegetale și cele animale au avut un risc cu 19% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 27% mai mic de boală coronariană.
Constatările sugerează că dieta este un factor crucial în prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățirea sănătății după diagnostic. În timp ce medicamentele și intervențiile tehnologice pot ajuta, dieta rămâne un punct central pentru cei care doresc să prevină sau să își îmbunătățească sănătatea după ce au fost diagnosticați cu boli de inimă.
Proteinele vegetale: un aliat puternic împotriva bolilor cardiovasculare
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru bărbații și femeile adulți, reprezentând 1 din 5 decese în 2022. Factorii care contribuie la apariția bolilor de inimă includ genetica, alegerile alimentare greșite și fumatul.
Pentru a reduce riscul bolilor de inimă, persoanele pot face exerciții fizice și pot alege alimente mai bune, cum ar fi carnea slabă. Cu toate acestea, unii cercetători sugerează să se concentreze mai mult asupra surselor de proteine non-animale, cum ar fi proteinele vegetale, precum quinoa, edamame și năutul.
Un studiu de 30 de ani, care a implicat peste 200 000 de participanți, a urmărit să înțeleagă impactul unor proporții mai mari de proteine vegetale asupra inimii. Participanții au furnizat informații privind sănătatea la fiecare doi până la patru ani și au completat chestionare privind frecvența alimentelor (FFQ) la fiecare patru ani.
Cercetătorii au utilizat FFQ-urile pentru a determina raportul zilnic dintre aportul de proteine vegetale și cel de proteine animale. În cazul în care un participant a raportat o boală majoră care i-ar putea determina să își modifice dieta, cercetătorii au încetat să le mai urmărească chestionarele privind frecvența alimentelor.
După încheierea studiului, cercetătorii au analizat aportul alimentar și rezultatele bolilor cardiovasculare și ale bolilor renale cronice.
Foto: Freepik @wirestock
Cum funcționează raportul proteic în reducerea riscului cardiovascular
Acest studiu a arătat că un raport mai ridicat între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boli cardiovasculare și boli de inimă cu 19% și, respectiv, 27%. Participanții cu un raport mai mare au avut IMC mai scăzut, au fost mai puțin susceptibili de a fuma și au fost mai activi.
Cercetătorii sugerează că raportul proteine vegetale/proteine animale ar trebui să fie de 1:2 pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare și de 1:1,3 pentru riscul de boli coronariene. Cu toate acestea, ei nu au găsit niciun beneficiu asociat cu accidentul vascular cerebral.
Autorii studiului au menționat că nu au identificat un raport optim între plante și proteine animale și au solicitat mai multe cercetări. Constatările sugerează că un raport mai mare de proteine din plante poate reduce potențial riscul de boli cardiovasculare și CHD, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina raportul optim.
Citește și: Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci
Recomandări practice pentru integrarea proteinelor vegetale în dietă
Studiul, realizat de John Higgins, cardiolog la UTHealth Houston, a constatat că dietele pe bază de proteine vegetale sau dietele mediteraneene sunt cele mai bune modalități de prevenire a bolilor cardiovasculare și de reducere a evenimentelor ulterioare.
Dieta mediteraneană se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Higgins a sugerat că un raport mai mare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ar putea îmbunătăți și mai mult lipidele din sânge, tensiunea arterială și markerii inflamatori datorită cantităților mari de fibre, vitamine antioxidante, minerale și grăsimi sănătoase din proteinele vegetale.
Pentru a îmbunătăți raportul proteine vegetale/proteine animale, oamenii ar trebui să reducă consumul de carne roșie și să se concentreze pe consumul mai multor nuci sănătoase.
Nucile sunt o sursă bună de proteine, grăsimi și fibre, au un indice glicemic scăzut, reduc riscul de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer pe lângă faptul că îmbunătățesc funcționarea cognitivă.
Cheng-Han Chen, un cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart la MemorialCare Saddleback Medical Center, a declarat că rezultatele studiului au fost în concordanță cu multe studii anterioare care au constatat că consumul mai multor proteine vegetale în loc de carne roșie reduce riscul multor afecțiuni cardiometabolice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și obezitate.
Acesta a sugerat că strategiile pentru a mânca mai multe proteine vegetale includ reducerea cărnii în mâncăruri, înlocuind-o cu fasole, tofu, nuci și consumând mai multe legume și cereale bogate în proteine.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Hipertensiunea, fără impact semnificativ asupra creierului. Vârstnicii de peste 90 de ani, studiați
Acesta este impactul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra creierului. Detaliul s-a aflat abia acum.
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.