Dieta pesco-vegetariană, opțiunea potrivită pentru vârstnici. Prelungește durata de viață
Acestea sunt alimentele care prelungesc durata de viață. Aceste alimente oferă o protecție sporită împotriva mortalității și afecțiunilor neurologice la...
Vezi și: Nivelurile ridicate de cadmiu, asociate cu deteriorarea cognitivă. Are și efect cancerigen
Un studiu recent arată că o dietă pesco-vegetariană, în principal vegetariană, dar care include și pește, ar putea oferi beneficii semnificative pentru sănătatea persoanelor în vârstă, în special în ceea ce privește longevitatea și protecția împotriva anumitor boli.
Realizat de cercetătorii de la Loma Linda University Health, studiul sugerează că acest tip de dietă poate ajuta populațiile vârstnice să trăiască mai mult și să rămână mai sănătoase în comparație cu cei care urmează diete vegetariene stricte.
Cercetarea a descoperit că diverse diete vegetariene contribuie la un risc redus de mortalitate din orice cauză și la reducerea multor afecțiuni de sănătate, în special în cazul bărbaților și al adulților de vârstă mijlocie.
Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii trec de vârsta de 80 de ani, beneficiile unei diete vegetariene stricte pot să scadă, în special în ceea ce privește afecțiunile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, demența și boala Parkinson. Cu toate acestea, cei care urmează o dietă pesco-vegetariană continuă să experimenteze un avantaj mic, dar notabil, chiar și la vârste înaintate.

Dieta pesco-vegetariană - FOTO: Freepik@saalim5226
Vârstnicii vegetarieni, riscuri neurologice
Gary Fraser, MBCHB, PhD, investigatorul principal al studiului și profesor la Loma Linda University School of Public Health, a subliniat că, deși dietele vegetariene protejează oamenii de riscul de deces în anii de vârstă mijlocie, aceste beneficii pot slăbi pentru persoanele care ajung la vârsta de 80 de ani.
Datele sugerează că vegetarienii foarte în vârstă prezintă un risc ușor mai mare de a dezvolta afecțiuni neurologice. Cu toate acestea, Fraser menționează că aceste riscuri crescute nu sunt masive, dar trebuie luate în considerare de cei care doresc să mențină beneficiile vegetarianismului și la bătrânețe.
"Aceste riscuri crescute de afecțiuni neurologice în rândul vegetarienilor în vârstă de 80 de ani nu au fost mari, dar se întâmplă ceva acolo, iar acest lucru nu ar trebui ignorat dacă dorim ca avantajul vegetarian să continue pentru toți vegetarienii în anii lor mai târzii", a spus Fraser, potrivit SciTechDaily.
Vezi și: RI-AG03, medicamentul anti-Alzheimer. Are acțiune dublă
Studiu
Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a analizat date de la peste 88.000 de persoane ca parte a Adventist Health Study-2, un cohort care inițial a inclus aproape 96.000 de persoane care se identifică ca adventiști de ziua a șaptea. Acest grup de studiu a fost o sursă valoroasă pentru numeroase cercetări care explorează legăturile dintre dietă, sănătate și mortalitate.
Folosind chestionare despre alimentație, obiceiurile alimentare ale participanților au fost clasificate în cinci categorii: non-vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian (vegetarian care consumă și pește), lacto-ovo-vegetarian (vegetarian care include produse lactate și ouă) și vegan. Din aceste categorii, cercetătorii au observat diferențe semnificative în riscul de mortalitate.
Pesco-vegetarienii, cel mai mare avantaj
Dintre diversele tipare alimentare studiate, cei care urmează o dietă pesco-vegetariană, care consumă pește în plus față de alimentele de origine vegetală, au avut un risc de deces cu 18% mai mic comparativ cu non-vegetarienii.
Lacto-ovo-vegetarienii au avut un risc de mortalitate cu 15% mai mic, în timp ce veganii stricți au avut o scădere modestă de 3%. Cu toate acestea, veganii de sex masculin au avut o rată de supraviețuire mai bună comparativ cu non-vegetarienii, spre deosebire de veganele de sex feminin.
"Per total, acestea sunt unele dintre cele mai clare date care arată că vegetarienii americani sunt mai bine protejați împotriva decesului prematur decât non-vegetarienii", a explicat prof. Fraser.
Descoperirile de la Loma Linda University Health subliniază avantajele încorporării peștelui într-o dietă predominant vegetariană pentru persoanele în vârstă. Deși dietele vegetariene susțin în general longevitatea, o abordare pesco-vegetariană pare să ofere protecție suplimentară, în special pe măsură ce indivizii ajung la o vârstă înaintată.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
