Intermittent fasting, postul intermitent. Mihaela Bilic rupe tăcerea: Să ne ferească Dumnezeu să nu mai avem mâncare. Acum avem din belșug și ne batem joc de ea

EXCLUSIV
Intermittent fasting - Foto: Freepick
Intermittent fasting - Foto: Freepick

Medicul nutriționist Mihaela Bilic rupe tăcerea despre postul intermitent sau intermittent fasting.

Postul intermitent este un plan de alimentație care face trecerea de la post la alimentație după un program regulat. Cercetările arată că postul intermitent este o modalitate de a vă gestiona greutatea și de a preveni, sau chiar inversa, unele forme de boală.

Multe diete se concentrează pe ceea ce trebuie să mănânci, dar postul intermitent se referă la momentul în care mănânci.

În cazul postului intermitent, mâncați doar într-un anumit interval de timp. Cercetările arată că postul pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau mâncatul unei singure mese câteva zile pe săptămână poate avea beneficii pentru sănătate.

Mark Mattson, cercetător în neuroștiințe la Johns Hopkins, a studiat postul intermitent timp de 25 de ani. El spune că organismul nostru a evoluat pentru a fi capabil să stea fără mâncare timp de mai multe ore, sau chiar câteva zile sau mai mult. În preistorie, înainte ca oamenii să fi învățat să cultive, ei erau vânători și culegători care au evoluat pentru a supraviețui pentru perioade lungi fără a mânca. 

Experții remarcă faptul că, chiar și în urmă cu 50 de ani, era mai ușor să menții o greutate sănătoasă în Statele Unite. Nu existau computere, iar emisiunile TV se opreau la ora 23.00; oamenii nu mai mâncau pentru că se duceau la culcare. Porțiile erau mult mai mici. Mai mulți oameni lucrau și se jucau afară și, în general, făceau mai multă mișcare.

Cu internetul, televizorul și alte tipuri de divertisment disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, mulți adulți și copii rămân treji mai multe ore pentru a se uita la televizor, a parcurge rețelele de socializare, a juca jocuri și a discuta online. Acest lucru poate însemna să stea și să mănânce toată ziua - și cea mai mare parte a nopții.

Caloriile în plus și mai puțină activitate pot însemna un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și alte boli. Studiile științifice arată că postul intermitent poate ajuta la inversarea acestor tendințe.

"O bucățică de anafură cât o monedă de 1 euro. Asta era rația unui om. Să ne ferească Dumnezeu să nu mai avem mâncare"

 

"Despre postul intermitent aș spune că este o etichetă care pare științifică pentru ceea ce înainte era un obicei de a sări peste o masă, un obicei impus, pentru că oamenii nu aveau ce să mănânce de 3 ori pe zi.

Generații la rând, sute de ani, după război... asculați bunicii sau străbunicii să vă zică ce mâncau după război sau între război. E ceva ridicol. Nu cred că un om din secolul 21 ar mai fi dispus să mănânce atât de puțin cât se mânca pe vremurile acelea și nu era o chestiune de alegere, ci atât aveau.

Mâncați mâncare VIE! Bilic: Mâncați murături, varză murată, brânza care a făcut mucegai, lactate fermentate! Suntem atât de aroganți, zicem că dacă a mucegăit și a fermentat e stricată

Am spus-o, dar trebuie repetat, că mi-a rămas și mie pe creier, există un Muzeu al alimentației în Elveția și acolo e pusă o bucățică de anafură cât o monedă de 1 euro. Asta era rația unui om în timpul foametei în Europa. Nu știu ce putem mânca din chestiunea aia.

Au fost oameni care au murit cu milioanele în Irlanda, când a fost problema cu cartofii, cât de greu trebuie să fie să mori de foame sau cât timp să fii înfometat să mori de foame (...)

Să ne ferească Dumnezeu să nu mai avem mâncare. Noi avem acum din belșug și ne-am pierdut respectul pentru ea, o acuzăm, ne batem joc de ea. Cumva, cu cât ne e mai ușor cu atât ne e mai greu. Nu mai putem preț, nu mai apreciem, nu mai savurăm, nu mai avem respect.

Cred că e o atitudine răzgâiată, arogantă și greșită.

Răul pe care-l primim este după gândirea și faptele noastre. E greșeala noastră", a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, Spectacola și DC News.

Beneficiile postului intermitent


Cercetările arată că perioadele de post intermitent fac mai mult decât să ardă grăsimile. Mattson explică: "Atunci când apar schimbări cu acest comutator metabolic, acesta afectează corpul și creierul".

Unul dintre studiile lui Mattson, publicat în New England Journal of Medicine, a dezvăluit date despre o serie de beneficii pentru sănătate asociate cu această practică. Printre acestea se numără o viață mai lungă, un corp mai suplu și o minte mai ascuțită.

"În timpul postului intermitent se întâmplă multe lucruri care pot proteja organele împotriva bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, tulburările neurodegenerative legate de vârstă, chiar și bolile inflamatorii intestinale și multe tipuri de cancer", spune el.

Iată câteva dintre beneficiile postului intermitent pe care cercetarea le-a dezvăluit până acum:

- Gândire și memorie. Studiile au descoperit că postul intermitent stimulează memoria de lucru la animale și memoria verbală la oamenii adulți.

- Sănătatea inimii. Postul intermitent a îmbunătățit tensiunea arterială și ritmul cardiac în repaus, precum și alte măsurători legate de inimă.

- Performanța fizică. Bărbații tineri care au postit timp de 16 ore au prezentat o pierdere de grăsime, menținând în același timp masa musculară. Șoarecii care au fost hrăniți în zile alternative au prezentat o rezistență mai bună la alergare.

- Diabetul de tip 2 și obezitatea. În studiile pe animale, postul intermitent a prevenit obezitatea. Și, în șase studii scurte, oamenii adulți obezi au pierdut în greutate prin postul intermitent. Persoanele cu diabet de tip 2 pot beneficia: Majoritatea cercetărilor disponibile arată că postul intermitent poate ajuta oamenii să piardă în greutate corporală și să scadă nivelul glucozei la post, al insulinei la post și al leptinei, reducând în același timp rezistența la insulină, scăzând nivelul de leptină și crescând nivelul de adiponectină. Anumite studii au constatat că unii pacienți care practică postul intermitent sub supravegherea medicilor lor au reușit să inverseze nevoia lor de insulinoterapie, potrivit Hopkins Medicine.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel