Blondie, prima asociație din România pentru copiii cu probleme grave abandonați în spitale

Dana Lascu |
Data publicării:
Probabilitatea ca un copilaș născut cu malformații să nu fie luat acasă de părinții naturali e de două ori mai mare. Foto: Asociația Blondie
Probabilitatea ca un copilaș născut cu malformații să nu fie luat acasă de părinții naturali e de două ori mai mare. Foto: Asociația Blondie

O mamă adoptivă care a crescut singură doi copilași născuți cu malformații congenitale grave și abandonați în spitale de părinții naturali a înființat, de astăzi, o asociație dedicată copiiilor cu astfel de probleme. Asociația se numește Blondie, după numele de alint pe care i-l dăduse primului băiat pe care l-a crescut - Cristi. 

Asociația BLONDIE a fost înființată de Adelina Toncean pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Blondie, un copil care i-a schimbat viața

Povestea Blondi, pleacă de la prima întâlnire a Adelinei Toncean cu un copil născut „altfel" și abandonat de părinții naturali în spital. Pe Cristi, Adelina la întâlnit pe când avea 25 de ani. Băiatul, de care citise într-un ziar, avea transpoziție de vase mari, o malformație cardiacă congenitală care însemană că două artere îi erau inversate. Băiatul, pe care Adelina l-a alintat „Blondie" avea doar doi ani și jumătate și îi era necesară o operație de urgență. N-a putut fi operat, dar în ciuda pronosticului prost, a trăit până la 13 ani în grija Adelinei. Povestea cutremurătoare o găsiți AICI. La două săptămâni după moartea lui Cristi, Adelina avea să afle de un al doilea copil, Andrei Cristian, cu aceeași malformație. Pe el, din fericite, a reușit să-l opereze în Italia. Pentru că-și dorește să continue să ajute astfel de copii, Adelina Toncean a înființat o asociație. Și i-a spus Blondie.

„Blondie este visul meu demult, de când un copil născut cu o problemă gravă a intrat în viața mea și mi-a devenit copil. Dar pentru că diagnosticul s-a pus prea târziu, a murit. Dar mi-a lăsat misiunea aceasta de a face ceva pentru alți copii ca el, și ne-am înființat ca asociație pentru că un copil grav bolnav abandonat are nevoie de multă lume, pentru că este nevoie de un efort mare pentru a ține un copil ca el în viață. Și pentru că de multe ori este nevoie de un glas din afară care să pună împreună instituțiile care să găsească soluții acolo unde lucrurile pot să fie prea complicate și pentru a oferi copiilor, așa spunem noi, o dezvoltare emoțională, fizică și intelectuală la maximum pe care-l pot obține", a explicat Adelina Toncean.

Plan de luptă gândit pas cu pas

Pentru asta a pus la cale un plan gândit pas cu pas. „Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecțiuni medicale grave și cu risc de părăsire să primească susținerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească și comunitățile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul volunitarilor și al experților, le vom și sprijin emoțional și educațional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naștere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecțiunea nou-născuților", a spus Adelina Toncean.

Asociația BLONDIE își propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulți pași:

Înainte de momentul nașterii:

- O caravană prin țară pentru monitorizarea gravidelor în risc social.

- În maternitate (pentru copiii nou-născuți, cu afecțiuni grave, în risc de părăsire):

- Crearea aplicației mobile Certificat de viață, în parteneriat cu Asociația „Inima copiilor", care să pună în contact, în timp real, toate instituțiile implicate. Aplicația este destinată profesioniștilor din spitale, personalului din cadrul Protecției Copilului, evidenței persoanelor, Poliție etc. Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naște în județul de domiciliu și pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituții să comunice pentru salvarea la timp a copilului.

În spital (pentru copiii singuri):

- Programul de voluntariat Niciun copil singur in spital, în parteneriat cu Asociația "Inima copiilor", care se desfășoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" din București. Se va extinde la Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu" din București și în țară la Timișoara și Constanța.

La externare:

- Înființarea unui Centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecțiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecțiuni grave în spital.

Post-spitalizare:

- Proiectul STEP TWO, ce presupune realizarea unui Centru de tranziție pentru copiii cu afecțiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condițiilor.

După întoarcerea în comunitate:

- Susținerea financiară a familiilor care au în îngrijire copii cu afecțiuni medicale grave și monitorizarea evoluției stării de sănătate a copiilor cu afecțiuni grave.

Un studiu realizat de UNICEF în 2016, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Banca Mondială, a arătat că:

- 1 din 4 copii ajunși în sistemul de protecție specială a fost părăsit în maternitate;

- probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecțiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos;

- 75% dintre copiii ajunși în sistemul de protecția copilului au fost părăsiți imediat după naștere. Este vorba despre copii născuți prematur sau cu alte afecțiuni;

- majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut și fără sprijin din partea familiei.

Puteți urmări activitatea asociației și pe pagina de Facebook Asociația Blondie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel