Blue Monday: de ce este cea mai deprimantă zi din an. Radu Leca: O parșivă manipulare. Sunt doar niște baliverne și niște povești, nu ne afectează

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
blue monday foto:freepik@pressfoto
blue monday foto:freepik@pressfoto

Psihologul Radu Leca explică de ce Blue Monday a luat amploare la nivel mondial și care sunt motivele pentru care a fost creată această zi - cea mai deprimantă zi din an.

Într-un peisaj cultural bogat în sărbători și evenimente anuale, există o zi care a atras atenția psihologilor și a fost catalogată ca "cea mai deprimantă zi din an" - Blue Monday.

Vezi și: Pietrele la rinichi: cauze, simptome, tratament. Dr. Mihai Dobra: De la nimic până la a scoate un rinichi!

Psihologul Radu Leca a analizat conceptul de "Blue Monday," denumită "cea mai deprimantă zi din an" de către psihologi încă din 2004, într-un interviu exclusiv acordat DC Medical. Acest termen a căpătat popularitate, fiind asociat cu o zi a săptămânii în care se presupune că oamenii resimt cel mai puternic sentimentul de tristețe sau depresie.

Radu Leca, psiholog/foto:Facebook/Radu Leca

Psihologul începe prin a cataloga "Blue Monday" drept una dintre cele mai importante forme de manipulare pseudoștiințifică la nivel mondial, comparând-o cu introducerea sărbătorii Saint Valentine pe plan global. Argumentul său este că aceste concepte, bazate pe senzații și stări emoționale, sunt create pentru a satisface nevoile umane, indiferent dacă au sau nu o bază științifică solidă.

”Reprezintă cea mai importantă formă de manipulare pseudoștiintifică, la nivel mondial, după tot ceea ce a însemnat introducerea sărbătorii Saint Valentine la nivel global”, ne-a explicat psihologul Radu Leca.

Introducerea sărbătorii Saint Valentine a adus bucurie și romantism în viețile oamenilor, iar, potrivit psihologului, cu acest succes înregistrat, psihologii au simțit nevoia de a echilibra aceste emoții pozitive cu recunoașterea tristeții. Astfel, "Blue Monday" a fost inventată, având la bază o "pseudoștiință" parțială.

”Oamenii au nevoie de sărbători și zile, care să le ofere anumite tipuri de senzații. Odată cu introducerea cu succes la nivel mondial a sărbătorii denumite Saint Valentine, psihologii au decis că trebuie să existe și o formă de integrare și recunoaștere a tristeții, așa că au inventat, fără să existe în mod natural o bază științifică solidă, ci doar una parțială, denumită ”pseudoștiință”, noțiunea de Blue Monday”, ne-a mai spus psihologul Radu Leca.

El a mai subliniat că elementele pseudoștiințifice nu au nicio legătură cu realitatea și că nu ar trebui să influențeze percepția oamenilor asupra vieții. Totuși, observăm că există oameni care cred în idei pseudoștiințifice sau chiar în teorii controversate, precum cea a Pământului plat.

În final, psihologul susține că este normal să existe persoane care cred în Blue Monday, deoarece oamenii pot adera la idei și concepte diverse în funcție de experiențele lor personale și nivelul de informare. El îndeamnă la o abordare rațională și critică, sugerând că aceste concepte pot fi trecute cu vederea în favoarea unor sărbători sau evenimente cu o bază mai solidă.

”Tot ceea ce înseamnă elemente pseudoștiințifice, care nu au legătură cu realitatea, sunt doar niște baliverne și niște povești, nu sunt să ne afecteze. Dar în jurul nostru sunt oameni care cred că pământul este plat. De asemenea, sunt români care nu știu numele președintelui. De asemenea, sunt alți români care nu știu numele prim-ministrului.

foto:Freepik

Și atunci este absolut firesc să existe un număr important de români, care să creadă în Blue Monday, spunând în felul următor: "Cu siguranță, în această zi specială, mă voi simți mai trist. Și atunci, este normal să nu credem în lunea cea tristă? Da, este normal. Este normal să o anulăm ca existență, neavând aceeași importanță și putere ca 1 martie, 8 martie, Saint Valentine și Dragobetele? Da. Este important să vedem că este vorba despre o parșivă manipulare la nivel mondial? Da. Și atunci, o să se termine discuția și nu o să se întâmple nimic.

În ziua în care o să se hotărască ca, de exemplu, a 15-a zi a lunii iulie să sărbătorească prăbușirea lunii din cer pe pământ,cu toții o să sărbătorim același lucru, cu siguranță că o să existe niște tăntălăi care o să creadă în chestia asta, la fel ca la Blue Monday”, ne-a mai explicat psihologul Radu Leca.

Vezi și: De ce te mănâncă pielea. Când trebuie să consulți medicul, dacă mâncărimea persistă

Discuția despre Blue Monday poate fi interpretată în contextul unei manipulări la nivel mondial sau ca un simplu fenomen cultural care oferă oamenilor un cadru pentru a-și exprima emoțiile într-o anumită zi a anului. Cu toate acestea, esențial este să avem discernământ și să analizăm critic informațiile pe care le primim. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel