Alzheimer: medicamentul care-ți crește de patru ori riscul să faci boala

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Un medicament intens utilizat la persoane vârstnice s-a constatat că ar crește de patru ori riscul de a face boala Alzheimer.

O echipă de oameni de știință, condusă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego a Universității din California, raportează că o clasă de medicamente utilizate pentru o gamă largă de afecțiuni, de la alergii și răceli la hipertensiune și incontinență urinară, poate fi asociată cu un risc crescut de declin cognitiv, în special la adulții vârstnici care au risc mai mare de boală Alzheimer (AD).
Descoperirile au fost publicate în numărul online din 2 septembrie 2020 al Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
Medicamentele anticolinergice sunt utilizate pe scară largă pentru zeci de afecțiuni, minore și majore. Unele dintre aceste medicamente necesită o rețetă, în timp ce altele pot fi cumpărate la liber. Acestea funcționează prin blocarea acetilcolinei - un tip de neurotransmițător sau mesager chimic cunoscut ca fiind esențial pentru funcția de memorie - de la legarea la receptorii de pe anumite celule nervoase. Efectul este de a inhiba impulsurile nervoase parasimpatice, care sunt implicate într-o varietate de mișcări involuntare ale mușchilor, cum ar fi cele din tractul gastro-intestinal și plămâni, precum și funcțiile corporale, cum ar fi salivația, digestia și urinarea.

Risc de patru ori mai mare pentru o categorie de oameni

Cercetătorii au raportat că participanții la studiu, care luau cel puțin un medicament anticolinergic la momentul inițial, au fost cu 47% mai predispuși să dezvolte o insuficiență cognitivă ușoară (MCI), adesea un precursor al demenței, cum ar fi boala Alzheimer. Ei au fost urmăriți pe o perioadă de până la deceniu și comparați cu participanții care nu au luat astfel de medicamente.
„Acest studiu, condus de Alexandra Weigand, sugerează că reducerea consumului de medicamente anticolinergice înainte de apariția problemelor cognitive poate fi importantă pentru prevenirea efectelor negative viitoare asupra abilităților de memorie și gândire, în special pentru persoanele cu risc mai mare de boală Alzheimer”, a declarat autorul principal Lisa Delano- Wood, dr., Profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie de la UC San Diego School of Medicine. Weigand este student absolvent la San Diego State University / University of California San Diego Program comun de doctorat în psihologie clinică.

Șase sute optzeci și opt de adulți au fost implicați în studiu, împărțiți uniform pe sexe cu o vârstă medie de 74 de ani. Niciunul dintre participanți nu a prezentat probleme cognitive sau de memorie la începutul studiului. Fiecare a raportat dacă iau medicamente anticolinergice. O treime luau astfel de medicamente, cu o medie de 4,7 medicamente anticolinergice per persoană. Participanții au primit teste cognitive anuale timp de până la 10 ani.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, dacă participanții au avut biomarkeri pentru boalaAlzheimer în lichidul cefalorahidian, cum ar fi anumite tipuri de proteine ​​sau un factor de risc genetic cunoscut. Ei au descoperit că participanții cu biomarkeri pentru boala Alzheimer care luau medicamente anticolinergice aveau de patru ori mai mar riscul de a dezvolta MCI, față de persoanele care nu aveau biomarkeri și nu luau medicamente.
În mod similar, persoanele cu risc genetic pentru boala alzheimer care au luat medicamente anticolinergice au avut aproximativ 2,5 ori mai mare riscul de a dezvolta MCI decât cele fără factori de risc genetic și care nu au luat medicamentele.
„Credem că această interacțiune între medicamentele anticolinergice și biomarkerii cu risc de Alzheimer acționează într-o manieră „dublă”, a spus Weigand, primul autor al studiului. „În prima lovitură, biomarkerii Alzheimer indică faptul că patologia a început să se acumuleze în și să degenereze o mică regiune numită creierul bazal care produce acetilcolina, care favorizează gândirea și memoria. În cea de-a doua lovitură, medicamentele anticolinergice epuizează în continuare depozitul creierului de acetilcolina. Acest efect combinat afectează cel mai semnificativ gândirea și memoria unei persoane."
Autorii studiului au remarcat faptul că, deși persoanele în vârstă metabolizează medicamentele anticolinergice în mod diferit față de persoanele mai tinere, medicamentele anticolinergice au fost luate la niveluri mult mai mari decât cea mai mică doză eficientă recomandată pentru adulții în vârstă, cu 57 la sută luată la doza recomandată și 18 la sută cel puțin patru de două ori doza recomandată.
Acest lucru indică o zonă potențială de îmbunătățire, deoarece reducerea dozelor de medicamente anticolinergice poate întârzia declinul cognitiv, a spus Weigand. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel