Boala ficatului gras: ce este și care sunt simptomele. ZIUA Mondială a Ficatului

Dana Lascu |
Data publicării:
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay

La nivel global, o persoană din patru (25%1) suferă de boala ficatului gras, o afecțiune care evoluează silențios și care are implicații majore asupra sănătății dacă nu este depstată și tratată la timp. 

Ce este boala ficatului gras

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind zilnic peste 500 de funcții vitale și participând la aproape toate procesele metabolice. Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat. 

Descrisă drept manifestarea hepatică a sindromului metabolic, este o afecțiune definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul celulelor hepatice. 

Simptome și diagnostic

 „Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului”, atrage atenția Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, șef de clinică Gastroenterologie 2 Institutul Clinic Fundeni.

Din păcate, spune specialistul, această boală este una care avansează dacă nu este descoperită și tratată rapid. 

„Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” a arătat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu. 

Cum se tratează

„Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și  tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.

Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice (...) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată”. 

 „Boala ficatului gras reprezintă o problemă majoră de sănătate care trebuie abordată cu maximă responsabilitate. Pe de o parte, populația trebuie să fie foarte atentă la stilul de viață – este drept, greu încercat în perioada pandemiei COVID-19. Pe de altă parte, este important să se adreseze medicului pentru un diagnostic și un tratament medicamentos corect și eficient. Compania noastră a investit în ultimii 50 de ani resurse consistente în cercetare pentru a dezvolta medicamente utilizate în tratamentul afecțiunilor hepatice și acordă o importanță deosebită componentei de educare prin campanii dedicate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății”, a declarat dr. Lorena Petcu, Medical Lead, Sanofi Consumer HealthCare Romania & Moldova.

Ziua Mondială a Ficatului

În fiecare an, la data de 19 aprilie este marcată Ziua Mondială a Ficatului, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare a importanței ficatului și a problemelor de sănătate pe care le pot provoca afecțiunile hepatice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel