Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
La nivel global, o persoană din patru (25%1) suferă de boala ficatului gras, o afecțiune care evoluează silențios și care are implicații majore asupra sănătății dacă nu este depstată și tratată la timp. ...
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind zilnic peste 500 de funcții vitale și participând la aproape toate procesele metabolice. Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat.
Descrisă drept manifestarea hepatică a sindromului metabolic, este o afecțiune definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul celulelor hepatice.
„Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului”, atrage atenția Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, șef de clinică Gastroenterologie 2 Institutul Clinic Fundeni.
Din păcate, spune specialistul, această boală este una care avansează dacă nu este descoperită și tratată rapid.
„Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” a arătat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.
„Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.
Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice (...) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată”.
„Boala ficatului gras reprezintă o problemă majoră de sănătate care trebuie abordată cu maximă responsabilitate. Pe de o parte, populația trebuie să fie foarte atentă la stilul de viață – este drept, greu încercat în perioada pandemiei COVID-19. Pe de altă parte, este important să se adreseze medicului pentru un diagnostic și un tratament medicamentos corect și eficient. Compania noastră a investit în ultimii 50 de ani resurse consistente în cercetare pentru a dezvolta medicamente utilizate în tratamentul afecțiunilor hepatice și acordă o importanță deosebită componentei de educare prin campanii dedicate atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății”, a declarat dr. Lorena Petcu, Medical Lead, Sanofi Consumer HealthCare Romania & Moldova.
În fiecare an, la data de 19 aprilie este marcată Ziua Mondială a Ficatului, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare a importanței ficatului și a problemelor de sănătate pe care le pot provoca afecțiunile hepatice.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.