Boala hepatică asociată alcoolului: un pericol în creștere la nivel mondial. Factori de risc și grupuri demografice afectate
Boala hepatică asociată alcoolului este în creștere la nivel mondial, afectând tot mai multe femei și tineri, cu o agravare semnificativă în timpul pandemiei.
Boala hepatică asociată alcoolului (BFA) este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, reprezentând 5% din totalul bolilor și leziunilor. Numărul cazurilor au crescut din 2014, cu o accelerare a traiectoriei în timpul pandemiei COVID-19.
BFA include steatoza, fibroza, ciroza și carcinomul hepatocelular, precum și complicațiile aferente. Pacienții cu BFA se prezintă adesea în stadii tardive ale bolii, în comparație cu alte boli hepatice cronice, cum ar fi boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice sau hepatita C.
Datele recente au identificat trei grupuri demografice care se confruntă cu rate mai ridicate de BFA, care necesită o atenție specială. Înțelegerea susceptibilității acestor grupuri la BFA poate duce la o mai bună depistare, la un diagnostic mai precoce și, eventual, la prevenirea consecințelor grave ale acesteia.
Ratele de boală a ficatului alcoolic
Din punct de vedere istoric, bărbații au avut rate mai ridicate de consum de alcool, consum excesiv de alcool și tulburări legate de consumul de alcool decât femeile. Cu toate acestea, această diferență de gen a început să se reducă. Bărbații născuți la începutul anilor 1900 aveau de 2,2 ori mai multe șanse decât femeile să consume alcool și de 3,6 ori mai multe șanse să sufere daune legate de consumul de alcool.
Până la sfârșitul anilor 1990, consumul de alcool al femeilor a început să recupereze decalajul, bărbații continuând să conducă în aceste categorii de 1,1 și, respectiv, 1,3 ori. Ratele consumului excesiv de alcool sunt, de asemenea, convergente între sexe, o posibilă cauză fiind creșterea numărului de femei tinere care declară că beau din motive sociale.
Consumul mai mare de alcool în rândul femeilor s-a tradus prin rate mai ridicate de boli hepatice asociate alcoolului, prevalența mondială în rândul femeilor tinere (15-49 de ani) crescând în ultimul deceniu. Rata de deces ajustată în funcție de vârstă din cauza cirozei hepatice asociate alcoolului a crescut cu 47% între 2000 și 2019, cu creșteri mai mari la femei decât la bărbați.
Din punct de vedere fiziologic, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta BFA și boli mai grave, chiar și la niveluri mai scăzute de expunere la alcool. Mai multe mecanisme propuse ar putea juca un rol, inclusiv diferențe în metabolismul alcoolului și în metabolismul de prim-pasaj, hormoni, endotoxină și activarea celulelor Kupffer. În plus, femeile sunt mai puțin susceptibile de a beneficia de terapie personală sau de medicamente aprobate pentru tulburarea de consum de alcool.

Foto: Freepik @jcomp
Ratele sunt ridicate la adulții tineri, dar s-ar putea schimba pe viitor
Boala hepatică legată de alcool a crescut semnificativ la nivel mondial de la începutul secolului XXI, cu cea mai mare incidență în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.
Rata spitalizărilor legate de BFA este determinată în principal de cazurile de hepatită alcoolică și insuficiență hepatică acută-cronică în rândul persoanelor cu vârsta de 35 de ani și mai tinere. Boala hepatică legată de alcool este în prezent cea mai frecventă indicație de transplant hepatic la persoanele mai tinere de 40 de ani, aceasta crescând de patru ori între 2003 și 2018.
Între 2009 și 2016, persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au înregistrat cea mai mare creștere medie anuală a mortalității legate de ciroză (10,5%), determinată în întregime de bolile hepatice legate de alcool. Adulții tineri pot fi mai sensibili la BFA din cauza obiceiurilor lor de consum de alcool.
O analiză din 2021 a bazei de date National Health and Nutrition Examination Survey a constatat că consumul nociv de alcool a fost de 29,3 % la persoanele mai tinere de 35 de ani, comparativ cu 16,9 % la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani.
Nivelurile mai ridicate de alcool în sânge care rezultă din consumul excesiv de alcool pot face pacienții mai sensibili la translocarea bacteriană și la fibroza hepatică și pot crește probabilitatea cirozei la cei cu un sindrom metabolic subiacent.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
