Boli Hepatice: Șapte obiceiuri nocive pentru ficat
Consumul exagerat de zahăr, grăsimi trans sau acumularea de kilograme în plus, sunt doar câteva din cauzele care stau la baza afecțiunilor hepatice.
Zahăr
Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți. De asemenea, potrivit MedicineNet, poate dăuna ficatului. Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate. Este un motiv în plus pentru a limita alimentele cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri, produse de patiserie și bomboane.
Suplimente din plante
Chiar dacă eticheta spune „natural", s-ar putea să nu fie OK pentru tine. De exemplu, unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze. Dar studiile arată că poate împiedica ficatul să funcționeze corect. Acest lucru poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar este încă disponibilă în Statele Unite. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante, pentru a vă asigura că sunt în siguranță.
Kilogramele în plus
Grasimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). În consecință, ficatul tău se poate umfla. În timp, poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să obțineți NAFLD dacă aveți exces de greutate sau sunteți obezi, de vârstă mijlocie sau dacă aveți diabet.
Prea multa vitamina A din suplimente
Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o obții din plante precum fructe și legume proaspete, în special din cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul înainte de a lua orice vitamina A suplimentară, deoarece probabil nu aveți nevoie de ea.
Bauturi răcoritoare
Cercetările arată că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Studiile nu demonstrează că băuturile au fost cauza.
Acetaminofen
Aveți o durere în spate, sau o durere de cap sau o răceală și ajungeți la un calmant. Asigurați-vă că luați doza potrivită! Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerea de cap și altceva pentru răceală și ambele au acetaminofen în ea - vă pot dăuna ficatului. Verificați mereu dozajul și respectați recomandările medicului.
Grăsimi trans
Grăsimile trans sunt grăsimi create de om, din unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le vei vedea enumerate ca ingrediente „parțial hidrogenate"). O dietă bogată în grăsimi trans crește probabilitatea de a crește în greutate. Nu este bine pentru ficatul tău. Verificați lista ingredientelor.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
