Boli Hepatice: Șapte obiceiuri nocive pentru ficat

Adisa Codruț |
Data publicării:


Consumul exagerat de zahăr, grăsimi trans sau acumularea de kilograme în plus, sunt doar câteva din cauzele care stau la baza afecțiunilor hepatice.

Zahăr

Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți. De asemenea, potrivit MedicineNet, poate dăuna ficatului. Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate. Este un motiv în plus pentru a limita alimentele cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri, produse de patiserie și bomboane.

Suplimente din plante

Chiar dacă eticheta spune „natural", s-ar putea să nu fie OK pentru tine. De exemplu, unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze. Dar studiile arată că poate împiedica ficatul să funcționeze corect. Acest lucru poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar este încă disponibilă în Statele Unite. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante, pentru a vă asigura că sunt în siguranță.

Kilogramele în plus

Grasimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). În consecință, ficatul tău se poate umfla. În timp, poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să obțineți NAFLD dacă aveți exces de greutate sau sunteți obezi, de vârstă mijlocie sau dacă aveți diabet.

Prea multa vitamina A din suplimente

Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o obții din plante precum fructe și legume proaspete, în special din cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul înainte de a lua orice vitamina A suplimentară, deoarece probabil nu aveți nevoie de ea.

Bauturi răcoritoare

Cercetările arată că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Studiile nu demonstrează că băuturile au fost cauza.

Acetaminofen

Aveți o durere în spate, sau o durere de cap sau o răceală și ajungeți la un calmant. Asigurați-vă că luați doza potrivită! Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerea de cap și altceva pentru răceală și ambele au acetaminofen în ea - vă pot dăuna ficatului. Verificați mereu dozajul și respectați recomandările medicului.

Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt grăsimi create de om, din unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le vei vedea enumerate ca ingrediente „parțial hidrogenate"). O dietă bogată în grăsimi trans crește probabilitatea de a crește în greutate. Nu este bine pentru ficatul tău. Verificați lista ingredientelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel