Boli Hepatice: Șapte obiceiuri nocive pentru ficat
Consumul exagerat de zahăr, grăsimi trans sau acumularea de kilograme în plus, sunt doar câteva din cauzele care stau la baza afecțiunilor hepatice.
Zahăr
Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți. De asemenea, potrivit MedicineNet, poate dăuna ficatului. Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate. Este un motiv în plus pentru a limita alimentele cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri, produse de patiserie și bomboane.
Suplimente din plante
Chiar dacă eticheta spune „natural", s-ar putea să nu fie OK pentru tine. De exemplu, unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze. Dar studiile arată că poate împiedica ficatul să funcționeze corect. Acest lucru poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar este încă disponibilă în Statele Unite. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante, pentru a vă asigura că sunt în siguranță.
Kilogramele în plus
Grasimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). În consecință, ficatul tău se poate umfla. În timp, poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să obțineți NAFLD dacă aveți exces de greutate sau sunteți obezi, de vârstă mijlocie sau dacă aveți diabet.
Prea multa vitamina A din suplimente
Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o obții din plante precum fructe și legume proaspete, în special din cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul înainte de a lua orice vitamina A suplimentară, deoarece probabil nu aveți nevoie de ea.
Bauturi răcoritoare
Cercetările arată că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Studiile nu demonstrează că băuturile au fost cauza.
Acetaminofen
Aveți o durere în spate, sau o durere de cap sau o răceală și ajungeți la un calmant. Asigurați-vă că luați doza potrivită! Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerea de cap și altceva pentru răceală și ambele au acetaminofen în ea - vă pot dăuna ficatului. Verificați mereu dozajul și respectați recomandările medicului.
Grăsimi trans
Grăsimile trans sunt grăsimi create de om, din unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le vei vedea enumerate ca ingrediente „parțial hidrogenate"). O dietă bogată în grăsimi trans crește probabilitatea de a crește în greutate. Nu este bine pentru ficatul tău. Verificați lista ingredientelor.
-
Tinctura de valeriană: când te ajută și când NU trebuie luată01.12.2025, 21:02
-
Efectul cafelei pentru rinichi: este bună sau rea? Cum să o bei corect01.12.2025, 18:55
-
-
-
Cum să iei fier fără să te constipi: greșeala pe care o facem01.12.2025, 14:01
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
