Boli Hepatice: Șapte obiceiuri nocive pentru ficat
Consumul exagerat de zahăr, grăsimi trans sau acumularea de kilograme în plus, sunt doar câteva din cauzele care stau la baza afecțiunilor hepatice.
Zahăr
Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți. De asemenea, potrivit MedicineNet, poate dăuna ficatului. Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate. Este un motiv în plus pentru a limita alimentele cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri, produse de patiserie și bomboane.
Suplimente din plante
Chiar dacă eticheta spune „natural", s-ar putea să nu fie OK pentru tine. De exemplu, unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze. Dar studiile arată că poate împiedica ficatul să funcționeze corect. Acest lucru poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar este încă disponibilă în Statele Unite. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante, pentru a vă asigura că sunt în siguranță.
Kilogramele în plus
Grasimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). În consecință, ficatul tău se poate umfla. În timp, poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să obțineți NAFLD dacă aveți exces de greutate sau sunteți obezi, de vârstă mijlocie sau dacă aveți diabet.
Prea multa vitamina A din suplimente
Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o obții din plante precum fructe și legume proaspete, în special din cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul înainte de a lua orice vitamina A suplimentară, deoarece probabil nu aveți nevoie de ea.
Bauturi răcoritoare
Cercetările arată că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Studiile nu demonstrează că băuturile au fost cauza.
Acetaminofen
Aveți o durere în spate, sau o durere de cap sau o răceală și ajungeți la un calmant. Asigurați-vă că luați doza potrivită! Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerea de cap și altceva pentru răceală și ambele au acetaminofen în ea - vă pot dăuna ficatului. Verificați mereu dozajul și respectați recomandările medicului.
Grăsimi trans
Grăsimile trans sunt grăsimi create de om, din unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le vei vedea enumerate ca ingrediente „parțial hidrogenate"). O dietă bogată în grăsimi trans crește probabilitatea de a crește în greutate. Nu este bine pentru ficatul tău. Verificați lista ingredientelor.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
