Aditiv alimentar, posibil responsabil pentru slăbirea organismului în fața virusului gripal
Un aditiv alimentar ar putea fi responsabil pentru slăbirea imunității în fața virusului gripal. Testele de până acum au arătat că acesta interferează cu celulele care ar trebui să ucidă...
Noi cercetări sugerează că un compus chimic care ajută alimentele ambalate să rămână în stare proaspătă mai multă vreme ar putea slăbi imunitatea organismului în lupta împotriva gripei.
Mulți dintre noi am avut gripă la un moment dat, iar tratamentul a fost doar cu odihnă la pat și o mulțime de fluide. Cu toate acestea, deși gripa poate părea o afecțiune relativ inofensivă, ea continuă să provoace un număr semnificativ de decese atât la nivel mondial, scrie medicalnewstoday.com.
În S.U.A., de exemplu, în anul 2017-2018 au fost înregistrate 80.000 de decese legate de gripă. La nivel mondial, aproape 650.000 de persoane au murit din cauza unor afecțiuni respiratorii care rezultă din infecția cu virusul gripal.
Aditivul, prezent în multe alimente
Astfel, cercetătorii sunt interesați să afle mai multe despre factorii care fie cresc riscul de contractare a gripei, fie o agravează, ori împiedică eficacitatea vaccinurilor.
Robert Freeborn, cercetător doctorand la Universitatea de Stat Michigan din East Lansing, și o echipă de cercetători au descoperit că un aditiv alimentar comun este un factor care suprimă răspunsul imun al organismului și îl slăbește în lupta împotriva gripei.
Aditivul alimentar poartă denumirea de "terț-butilhidrochinonă" (tBHQ) și este un antioxidant sintetic care împiedică deteriorarea uleiurilor și grăsimilor din alimente prin oxidare. Acest aditiv este adesea prezent în carne congelată, biscuiți și alimente prăjite.
Freeborn și colegii lui au efectuat un studiul la șoareci și au prezentat concluziile în fața American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, reuniune anuală care are loc în luna aprilie, în Orlando, FL.
Cum afectează tBHQ răspunsul imun
Așa-numitele celule "helper" T sunt esențiale în lupta împotriva virusurilor gripale care invadează organismul. Celulele T helper coordonează eforturile altor componente ale sistemului imunitar, în timp ce celulele "ucigașe" T vizează și distrug celulele infectate. Folosind un model de șoarece infectat cu gripă, Freeborn și colegii lui a hrănit un grup de rozătoare cu o dietă cu tBHQ adăugată, în timp ce un alt grup de rozătoare a fost hrănit cu o dietă standard.
Cercetătorii au descoperit că, atât celulele T helper cât și killer s-au activat mult mai lent la șoarecii care au mâncat o dieta cu tBHQ. Ca rezultat, virusul a durat mult mai mult în corp. „Studiile noastre au arătat că șoarecii cu dieta tBHQ au avut un răspuns imunitar slăbit la gripă, la infecție”, a comentat Freeborn. "În modelul nostru de șoarece, tBHQ a suprimat funcția a două tipuri de celule T: helper și ucigașe. În cele din urmă, acest lucru a condus la simptome mai severe în timpul unei infecții ulterioare de gripă", a spus Robert Freeborn.
În plus, atunci când cercetătorii au reinfectat rozătoarele cu o nouă tulpină similară de gripă, au descoperit că șoarecii care au fost hrăniți cu dieta tBHQ au fost bolnavi mai mult și au pierdut mai mult din greutate.
Acest lucru, explica cercetătorii, sugerează că aditivul interferează cu așa-numitul "răspuns cu memorie", care ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva unei a doua infecții.
Cât de mult tBHQ este consumat
Autorul principal al studiului oferă o perspectivă asupra mecanismelor potențiale care pot explica efectul acestui aditiv alimentar asupra răspunsului imun. "Chiar acum, ipoteza mea principală este că tBHQ provoacă aceste efecte prin creșterea reglementării unor proteine care sunt cunoscute că suprimă sistemul imunitar", spune Freeborn.
Expresia acestor proteine, CTLA-4 și IL-10, a fost reglementată în două modele diferite pe care le folosim în laborator. Cu toate acestea, este necesară mai multa muncă pentru a determina dacă reglementarea acestor proteine supresive este, într-adevăr, cauza pentru efectele tBHQ în timpul infecției cu gripă."
În cercetările lor, oamenii de știință au folosit o doza de tBHQ echivalentă cu estimarile consumului uman tipic. Cu toate acestea, Freeborn și colegii subliniază faptul că este greu de spus cât de mult tBHQ consumă oamenii în realitate.
Modelele de dietă au determinat oamenii de știință să estimeze că unii indivizi din S.U.A. consumă aproape dublul valorii maxime pe care o permit organizațiile experților. "Poate fi greu să știți dacă consumați tBHQ, deoarece nu este întotdeauna listat pe etichetele ingredientelor", spune Freeborn. Mai mult decât atât, se adaugă adesea tBHQ în uleiul pe care oamenii îl folosesc pentru a prăji chips-uri, de exemplu, ceea ce face chiar mai greu de detectat.
"Cel mai bun mod de a limita expunerea la tBHQ este să fii conștient de opțiunile alimentare. Deoarece tBHQ este utilizat în mare măsură pentru stabilizarea grăsimilor, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și reducerea gustărilor prelucrate va contribui la reducerea consumului de tBHQ.
-
De ce scade pulsul sub 60 BPM? Când e motiv de îngrijorare03.12.2025, 11:56
-
-
-
-
Vitamina D și K2: cum să le iei corect pentru oase și inimă sănătoasă02.12.2025, 21:48
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
EXCLUSIV Sezonul de gripă 2025-2026 începe mai devreme. Vaccinarea, esențială
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
O nouă pandemie ne amenință. Medicii, îngrijorați
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
