Alimentele care nu trebuie consumate crude. Ce se întâmplă dacă bei lapte nefiert sau înghiți semințele merelor

Există unele practici alimentare pe care ar trebui să le evităm pentru a ne proteja sănătatea. De la consumul de alimente crude la tratarea necorespunzătoare a anumitor produse, există riscuri ascunse care pot...
În căutarea unui stil de viață sănătos, suntem adesea ghidați de alegerile alimentare pe care le facem. Cu toate acestea, există unele obiceiuri alimentare pe care ar trebui să le privim cu atenție pentru a ne asigura că ne menținem sănătatea în parametri optimi. Evitarea unor practici precum consumul de alimente crude sau tratarea inadecvată a anumitor produse poate face diferența între o digestie sănătoasă și potențialele riscuri pentru sănătate.
Specialiștii au enumerat mai multe alimente pe care nu ar trebui să le consumăm niciodată în stare crudă.
Cartofii
Cartofii sunt un aliment de bază în alimentație, dar ar trebui să încerci să eviți să-i consumi cruzi.
"Consumul de cartofi cruzi poate provoca balonare și efecte gastrointestinale nedorite, deoarece cartofii conțin amidonuri rezistente la digestie", spune Lisa Davis, PhD, șefa de nutriție la Terra's Kitchen, potrivit The Healthy.
Mai rău, dacă cartofii cruzi stau mult timp într-un mediu cald sau umed, aceștia se pot înverzi și pot dezvolta o toxină numită solanină. Dacă un cartof pare să aibă pete verzi pe el, ar trebui să eviți să-l mănânci în totalitate, deoarece solanina ar putea provoca simptome asemănătoare cu cele ale unei intoxicații alimentare.
Carne și pui
Carnea de vită, porc, pui și curcan crudă sau insuficient gătită prezintă riscuri serioase pentru sănătate. Majoritatea păsărilor crude conțin Campylobacter. De asemenea, acestea pot conține Salmonella, Clostridium perfringens și alte bacterii. Carnea crudă poate conține Salmonella, E. coli, Yersinia și alte bacterii. Cea mai sigură opțiune este să gătești alimentele la aceste temperaturi recomandate.
Crenvurști
Crenvurștii nu sunt cea mai nutritivă hrană așa cum este, dar să-i consumi cruzi poate fi extrem de periculos. Este o greșeală comună să crezi că, deoarece sunt pre-gătiți, crenvurștii pot fi consumați direct din pachet ca și mezelurile.
Conform FDA, crenvurștii ambalați pot fi contaminați cu bacteria Listeria, care poate fi ucisă doar prin reîncălzirea acestora.
Vezi și: Cine nu ar trebui să mănânce usturoi. Dacă ai aceste boli, renunță la usturoi
Lapte
Lapte crud, nefiert - FOTO: Freepik@vwalakte
S-ar putea să auziți "lapte crud" și să vă întrebați ce ar putea însemna asta. Dar laptele crud este real și este periculos. Laptele care provine direct de la o vacă, fără a fi pasteurizat, poate conține bacterii nocive precum E. coli și Salmonella. Conform FDA, laptele crud este de 150 de ori mai probabil să provoace intoxicații alimentare decât alte produse lactate.
Sâmburii sau semințele de mere, mango, piersici, pere sau caise
Deși majoritatea oamenilor nu le mănâncă, semințele de mere, piersici și caise conțin un compus care se poate transforma în cianură organică.
Acest compus este cunoscut sub numele de amigdalină, care este un glicozid cianogen, adică o substanță care poate elibera cianură în organism atunci când este metabolizată. Amigdalina este prezentă în semințele de mere, piersici, caise și alte semințe din familia rozaceelor.
Când semințele sunt măcinate sau mestecate, enzimele din organism sau bacteriile intestinale pot descompune amigdalina în cianură și alte substanțe. Cantitatea de cianură eliberată poate fi toxică în cantități mari. Totuși, experții susțin că este nevoie de o cantitate semnificativă de semințe consumate pentru a avea efecte toxice, și de obicei oamenii nu consumă o cantitate suficient de mare pentru a avea astfel de efecte.
În general, organismul uman are mecanisme de detoxifiere pentru a gestiona cantități mici de cianură, dar consumul excesiv poate duce la simptome severe de toxicitate, cum ar fi dificultăți de respirație, senzații de greață și vărsături, convulsii și chiar deces în cazuri extreme.
-
-
-
-
-
Durerile articulare, tot mai frecvente odată cu scăderea temperaturilor16.10.2025, 15:40
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.