Candida auris, ciuperca ucigașă, ar putea fi controlată. Specialiștii au câteva indicii

candida_auris_78566800 Candida auris ar putea fi controlată Foto: CDC

Candida auris este ciuperca ucigașă care poate duce la deces în 30 de zile. Specialiștii se luptă să o țină sub control și să limiteze răspândirea ei.

Identificarea precoce a ciupercii Candida auris este cheia controlului răspândirii acesteia, spun specialiștii. Candida auris a seriat lumea medicală din cauza virulenței sale și a rapidității cu care se răspândește, având un potențial mortal și care provoacă infecții sanguine și intra-abdominale, potrivit medicalxpress.com.

Apariția sa a evidențiat lacunele capacității de identificare a ciupercilor din SUA și din întreaga lume, iar medicii sunt în alertă pentru factorii de risc. Un articol pe această temă este publicat în Annals of Internal Medicine.

Candida auris este diferită de speciile Candida mai cunoscute, iar rezistența sa la medicamente este fără precedent printre ciupercile umane patogene cunoscute. Majoritatea speciilor Candida nu se consideră transmise în mediul de sănătate și nu necesită măsuri de control al infecției, atunci când un pacient dezvoltă o infecție.

Răspândită în spitale

Cu toate acestea, spre deosebire de alte specii Candida, C. auris este transmisă în mod obișnuit între pacienți, în mediul de îngrijire a sănătății, provocând focare care nu numai că afectează o singură unitate, dar se răspândește și prin rețelele care facilitează asta. Capacitatea ciupercii Candida auris de a persista și de a contamina mediul de îngrijire din sănătate și dispozitivele medicale contribuie probabil la aceste focare.

Potrivit experților de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o persoană care a fost spitalizată anterior într-o țară în care s-a transmis Candida auris are un factor de risc cunoscut pentru infecție sau colonizare, când primește îngrijiri medicale de lungă durată în spitale sau în casele de bătrâni care au grijă de pacienții foarte bolnavi, ce au nevoie de ventilatoare pe termen lung.

Spitalizări frecvente și primirea mai multor reprize de antibiotice cu spectru foarte mare sunt, de asemenea, factori de risc importanți. Autorii sugerează faptul că șansa pentru a controla răspândirea acestei ciuprci este ca lumea medicală să fie în alertă ridicată pentru acești factori de risc și pentru a depista pacienții adecvați.

 

 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250