Ebola, cel mai rapid test care detectează virusul

Un nou dispozitiv care detectează prezența virusului Ebola în sânge în mai puțin de 30 de minute a fost dezvoltat de un grup de cercetători. Testul este mai rapid decât celelalte teste...
O echipă de cercetători din S.U.A., Senegal și Guineea descrie modul în care funcționează testul și comunică rezultatele acestuia, după ce a fost încercat pe animale și pe oameni.
Cercetătorii au testat dispozitivul pe maimuțe și au obținut rezultatele pe care le sperau. Ei au efectuat în continuare studii pe teren, atât în Guineea cât și în Senegal și au descoperit că dispozitivul a prezentat o sensibilitate puternică pentru Ebola și o sensibilitate excelentă pentru malarie. Ei plănuiesc să-și continue studiile pentru a îmbunătăți rezultatele, dar sugerează că dispozitivul ar putea fi folosit în curand pentru a diagnostica ambele boli în locurile în care nu există energie electrică.
Echipa a modificat un dispozitiv existent pentru a detecta virusul într-o probă de sânge. Acesta reflectă lumina moleculelor dintr-o probă de sânge, iar rezultatele sunt comparate cu codurile de bare încorporate reprezentând semnăturile bolii. Tot ceea ce este necesar este o probă mică de sânge. După testare, dispozitivul oferă o citire care poate fi înțeleasă de oricine poate citi, informează Medicalxpress.com.
Ebola este o boală rară, provocată de virusul Ebola, dar mortală. Când survine un focar, este necesar un răspuns rapid, deoarece se răspândește imediat. În cel mai mare focar izbucnit până în prezent în Africa de Vest în 2014, peste 11.000 de persoane au murit.
Testarea actuală împiedică eforturile de combatere a focarelor, sângele este extras de la pacienții cu simptome asemănătoare Ebola, care se aseamănă simptomelor în stadiile inițiale ale altor boli cum ar fi malaria. Probele trebuie apoi trimise la un laborator pentru testare. Întregul proces durează mai multe zile, ceea ce înseamnă că persoana infectată continuă să transmită boala.
Focarul de Ebola din Republica Democrată Congo ar putea crea o problemă uriașă cu privire la vaccinare, anunța recent Organizația Mondială a Sănătății. Șeful Departamentului de Sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că există posibilitatea să nu se poată folosi vreun tip de vaccin care să facă față noului focar Ebola al Republicii Democrate Congo care a fost declarat în nord-estul provinciei Kivu.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-