Alimentele care cresc riscul de AVC. Duc și la probleme de memorie
Aceste alimente pe care le consumăm aproape zilnic cresc riscul de AVC și duc și la probleme de memorie.
Consumul de alimente joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre generale, influențând în mod direct riscul de a dezvolta diverse afecțiuni, de la probleme cardiace la tulburări cognitive. Studiile recente sugerează că o dietă bogată în alimente ultra-procesate, cum ar fi chipsurile, burgerii și înghețata, poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral și declin cognitiv.
Pe de altă parte, o alimentație bazată pe alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legumele, fructele și carnea simplă, poate reduce aceste riscuri. Aceste descoperiri subliniază importanța alegerilor alimentare pentru sănătatea creierului și a inimii, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul procesării alimentelor asupra organismului nostru.
Alimentele ultra-procesate, impact negativ asupra sănătății

Alimente ultra-procesate - FOTO: Freepik@geniusumair575
Alimentele ultra-procesate pot crește riscul de probleme de memorie și accident vascular cerebral, arată un studiu. Mii de persoane au fost chestionate cu privire la obiceiurile lor alimentare într-un studiu realizat în SUA. Consumul excesiv de alimente ultra-procesate, cum ar fi chipsurile, burgerii și înghețata, poate crește riscul de probleme de memorie și accident vascular cerebral, sugerează un studiu, publicat în Neurology.
Studiu întins pe 11 ani
Peste 30.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani au fost chestionate cu privire la obiceiurile lor alimentare și de băut. Apoi, fișele lor medicale au fost urmărite pentru o perioadă medie de 11 ani.
Rezultatele au sugerat că pentru fiecare creștere de 10% a consumului de alimente ultra-procesate, oamenii au avut un risc cu 16% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive. Riscul de accident vascular cerebral a fost, de asemenea, cu 8% mai mare în rândul celor care au consumat mai multe alimente ultra-procesate. Riscul crescut de accident vascular cerebral a fost și mai mare în rândul participanților de culoare, fiind cu 15% mai mare.
Alimentele sănătoase scad riscul de AVC și tulburări cognitive
Între timp, persoanele care au consumat mai multe alimente neprocesate sau minim procesate - cum ar fi bucăți simple de carne de vită, porc și pui, legume și fructe - au avut un risc cu 12% mai mic de probleme de memorie și de gândire și un risc cu 9% mai mic de accident vascular cerebral.
Analiza a folosit date de la peste 14.000 de participanți pentru a evalua impactul alegerilor alimentare asupra declinului cognitiv și de la peste 20.000 pentru accident vascular cerebral.
Până la sfârșitul studiului, 768 de persoane au fost diagnosticate cu tulburări cognitive și 1.108 persoane au avut un accident vascular cerebral.
Vezi și: Suplimentul comun care crește riscul de boli cardiace. Este utilizat frecvent de vârstnici
Ce sunt alimentele ultra-procesate
Alimentele ultra-procesate sunt de obicei bogate în zahăr adăugat, grăsimi și sare și lipsesc de proteine și fibre. Alte exemple includ unele gustări sărate și dulci ambalate, fasole coaptă la conservă, pâine ambalată și cereale aromate.
Cercetătorii au subliniat că studiul lor, realizat în SUA, nu a putut demonstra că alimentele ultra-procesate au cauzat problemele de sănătate, dar a arătat o asociere.
Liderul studiului, Dr. William Taylor Kimberly, de la Massachusetts General Hospital din Boston, a spus că alimentația este esențială pentru un stil de viață sănătos.
"Deși o dietă sănătoasă este importantă pentru menținerea sănătății creierului în rândul adulților în vârstă, cele mai importante alegeri alimentare pentru creierul dvs. rămân neclare.
Am constatat că un consum crescut de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc mai mare atât de accident vascular cerebral, cât și de tulburări cognitive, iar asocierea dintre alimentele ultra-procesate și accidentul vascular cerebral a fost mai mare în rândul participanților de culoare", a spus dr. William Taylor Kimberly.
Alimentele ultra-procesate au fost anterior asociate cu un risc mai mare de probleme cardiace, inclusiv hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și atacuri de cord.
"Descoperirile noastre arată că gradul de procesare a alimentelor joacă un rol important în sănătatea generală a creierului. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine care componente alimentare sau de procesare contribuie cel mai mult la aceste efecte", a mai spus autorul studiului.
Rezultatele au fost publicate online în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
EXCLUSIV Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
