Proteinele vegetale pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 27%. Raportul proteic care îți poate salva inima
Raportul optim între proteinele vegetale și cele animale poate reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și coronariene.
Vezi și: O soluție surprinzătoare pentru anxietate. Cum expunerea la frig schimbă răspunsul corpului la stres
Un studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health a constatat că un raport mai mare între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boală coronariană (CHD) și de boală cardiovasculară (CVD).
Studiul, care a durat 30 de ani, a constatat că persoanele care au consumat mai multe proteine vegetale au avut, în general, rapoarte mai scăzute atât de boală coronariană, cât și de boală cardiovasculară. Cei cu cel mai mare raport dintre proteinele vegetale și cele animale au avut un risc cu 19% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 27% mai mic de boală coronariană.
Constatările sugerează că dieta este un factor crucial în prevenirea bolilor de inimă și îmbunătățirea sănătății după diagnostic. În timp ce medicamentele și intervențiile tehnologice pot ajuta, dieta rămâne un punct central pentru cei care doresc să prevină sau să își îmbunătățească sănătatea după ce au fost diagnosticați cu boli de inimă.
Proteinele vegetale: un aliat puternic împotriva bolilor cardiovasculare
Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru bărbații și femeile adulți, reprezentând 1 din 5 decese în 2022. Factorii care contribuie la apariția bolilor de inimă includ genetica, alegerile alimentare greșite și fumatul.
Pentru a reduce riscul bolilor de inimă, persoanele pot face exerciții fizice și pot alege alimente mai bune, cum ar fi carnea slabă. Cu toate acestea, unii cercetători sugerează să se concentreze mai mult asupra surselor de proteine non-animale, cum ar fi proteinele vegetale, precum quinoa, edamame și năutul.
Un studiu de 30 de ani, care a implicat peste 200 000 de participanți, a urmărit să înțeleagă impactul unor proporții mai mari de proteine vegetale asupra inimii. Participanții au furnizat informații privind sănătatea la fiecare doi până la patru ani și au completat chestionare privind frecvența alimentelor (FFQ) la fiecare patru ani.
Cercetătorii au utilizat FFQ-urile pentru a determina raportul zilnic dintre aportul de proteine vegetale și cel de proteine animale. În cazul în care un participant a raportat o boală majoră care i-ar putea determina să își modifice dieta, cercetătorii au încetat să le mai urmărească chestionarele privind frecvența alimentelor.
După încheierea studiului, cercetătorii au analizat aportul alimentar și rezultatele bolilor cardiovasculare și ale bolilor renale cronice.

Foto: Freepik @wirestock
Cum funcționează raportul proteic în reducerea riscului cardiovascular
Acest studiu a arătat că un raport mai ridicat între proteinele vegetale și cele animale poate reduce riscul de boli cardiovasculare și boli de inimă cu 19% și, respectiv, 27%. Participanții cu un raport mai mare au avut IMC mai scăzut, au fost mai puțin susceptibili de a fuma și au fost mai activi.
Cercetătorii sugerează că raportul proteine vegetale/proteine animale ar trebui să fie de 1:2 pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare și de 1:1,3 pentru riscul de boli coronariene. Cu toate acestea, ei nu au găsit niciun beneficiu asociat cu accidentul vascular cerebral.
Autorii studiului au menționat că nu au identificat un raport optim între plante și proteine animale și au solicitat mai multe cercetări. Constatările sugerează că un raport mai mare de proteine din plante poate reduce potențial riscul de boli cardiovasculare și CHD, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina raportul optim.
Citește și: Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci
Recomandări practice pentru integrarea proteinelor vegetale în dietă
Studiul, realizat de John Higgins, cardiolog la UTHealth Houston, a constatat că dietele pe bază de proteine vegetale sau dietele mediteraneene sunt cele mai bune modalități de prevenire a bolilor cardiovasculare și de reducere a evenimentelor ulterioare.
Dieta mediteraneană se concentrează pe consumul de alimente pe bază de plante, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Higgins a sugerat că un raport mai mare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ar putea îmbunătăți și mai mult lipidele din sânge, tensiunea arterială și markerii inflamatori datorită cantităților mari de fibre, vitamine antioxidante, minerale și grăsimi sănătoase din proteinele vegetale.
Pentru a îmbunătăți raportul proteine vegetale/proteine animale, oamenii ar trebui să reducă consumul de carne roșie și să se concentreze pe consumul mai multor nuci sănătoase.
Nucile sunt o sursă bună de proteine, grăsimi și fibre, au un indice glicemic scăzut, reduc riscul de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer pe lângă faptul că îmbunătățesc funcționarea cognitivă.
Cheng-Han Chen, un cardiolog intervențional certificat și director medical al programului Structural Heart la MemorialCare Saddleback Medical Center, a declarat că rezultatele studiului au fost în concordanță cu multe studii anterioare care au constatat că consumul mai multor proteine vegetale în loc de carne roșie reduce riscul multor afecțiuni cardiometabolice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și obezitate.
Acesta a sugerat că strategiile pentru a mânca mai multe proteine vegetale includ reducerea cărnii în mâncăruri, înlocuind-o cu fasole, tofu, nuci și consumând mai multe legume și cereale bogate în proteine.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Care este tensiunea arterială normală?
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
