Ce se întâmplă dacă mănânci smântână. Efecte surprinzătoare asupra stării de sănătate
Smântâna, de la gastronomie la beneficii asupra stării de sănătate.
Smântâna este produsul lactat obținut din grăsimea ce se ridică la suprafața laptelui neomogenizat, fiind de altfel și unul dintre principalele ingrediente cu care se face untul.
Obținută prin fermentația bacteriană, asemeni iaurtului, sau prin adăugarea unui acid la smântâna ușoară (conținut redus de grăsime), smântâna acră (14-18% grăsime) poate fi folosită ca garnitură la numeroase feluri de mâncare: cartofii la cuptor, supe sau ciorbe, aducându-le acestea un plus de gust și cremozitate.
Care sunt beneficiile asupra sănătății
Pe lângă aspectul gastronomic, smântâna acră are beneficii surprinzătoare asupra stării de sănătate, potrivit EatThis.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii. Când auziți ”sănătatea inimii” și ”smântână” în aceeași propoziție, probabil că nu ați asocia cele două cu un efect pozitiv. Cu toate acestea, smântâna acră poate fi de fapt bună pentru inima ta.
”Consumul unei porții rezonabile de smântână poate susține în mod surprinzător sănătatea inimii. Datele arată că consumul de grăsimi din lapte poate fi legat de un risc mai mic de boli de inimă”, susține nutriționistul Lauren Manaker.
Oferă sațietate și stare de bine. Este de ajuns o porție mică de smântână acră pentru a vă induce nu doar o stare de bine, ci și senzația de sațietate.
”Includerea unor grăsimi în masă poate ajuta la promovarea sațietății. Și, deoarece smântâna este o sursă de grăsimi din lapte, includerea unei lingurițe în felul tău de mâncare poate contribui la a da mâncării tale un plus de rezistență”, mai spune nutriționistul.
În cazul ăn care urmați o dietă puteți opta pentru o variantă de smântână cu un conținut ceva mai redus de grăsimi sau chiar light, pentru a reduce numărul de calorii.
Poate îmbunătăți sănătatea intestinală. Potrivit lui Manaker, unele soiuri de smântână au adăugat culturi vii, care pot contribui la susținerea sănătății intestinelor. Astfel, este indicat să urmăriți eticheta, pentru a vedea dacă tipul de smântână ales are așa ceva pe lista de ingrediente, iard dacă acestea se află pe etichetă ați făcut alegerea cea mai bună pentru sănătatea microbiomului dvs.
Atenție în cazul în care suferiți de probleme gastrointestinale. Deși unele tipuri de smântână pot ajuta intestinul, smântâna acră poate să aibă efecte adverse asupra persoanelor care au intoleranță la lactoză sau probleme de natură gastrointestinală.
”Pe de altă parte, unele persoane nu tolerează toate produsele lactate. Dacă vă este greu să digerați alimentele lactate, consumul de smântână acră vă poate provoca, din păcate, o oarecare suferință la nivelul stomacului”, mai spune Manaker.
Valorile nutriționale ale smântânii
O sută de grame de smântână acră conține:
- calorii 188
- glucide 3,7 g
- proteine 2,8 g
- grăsimi 18 g
- calciu 3% din doza zilnică recomandată (DZR), fosfor (3%), potasiu (1%), magneziu (1%)
- vitamina A (4% DZR), vitamina B2 (4%), vitamina B12 (3%).
Sănătatea microbiomului, îmbunătățită din alimentație. Semnele apar după numai o săptămână
Cercetările efectuate de American Gut Project (AGP) au arătat că sănătatea microbiomul intestinal poate fi îmbunătățită prin consumul de fructe și legume, cât mai variate.
Potrivit unui studiu publicat de AGP, condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego California, participanții care au mâncat mai mult de 30 de tipuri diferite de vegetale într-o săptămână au avut un microbiom mai diversificat decât cei care au mâncat 10 sau mai puține fructe și legume.
Cercetătorii au colectat aceste date de la peste 11.000 de participanți, în principal din Statele Unite și din Regatul Unit, precum și din alte 42 de țări.
Participanții au trimis peste 15.000 de mostre de scaun pentru a evalua bacteriile din intestin. Din evaluarea lor, cercetătorii au constatat că, indiferent de tipul de dietă pe care o urmează cineva, consumul a peste 30 de tipuri diferite de plante într-o săptămână creează un microbiom intestinal divers. Citește mai departe AICI.
Laptele care distruge Helicobacterul, hepatita C și INSOMNIA. Mihaela Bilic: Există o formă miraculoasă, cu proprietăți de liniștire
Laptele are mai multe beneficii asupra organismului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt beneficiile consumului de lapte, dar și a produselor lactate. Noi studii arată că laptele poate trata diferite infecții.
”Oare există un super-lapte?Am fost, sunt şi voi rămâne o mare fană a produselor lactate. Şi probabil ca mine sunt mulţi. Pare că la capitolul lactate nu mai e nimic nou de spus, mai mult decât produse fermentate (iaurt&co) și brânzeturi, ce să mai faci din lapte?! Ei bine, doar “pare” pentru că laptele va avea întotdeauna ceva nou de spus.
Cele mai multe cercetări despre lapte se fac în Japonia, țara în care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oară de lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului şi proprietăţi antibacteriene, antiparazitare şi antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obţinute din lapte) a avut efecte benefice asupra infecţiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietăţi anti-infectioase, anti-inflamatoare şi anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C”, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic. Citește mai departe AICI.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Proteina care distruge inima după infarct
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
